fbpx
Domov Oznake Finance

Oznaka: Finance

Razpis za Zoisove štipendije za 2023/24

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je objavil poziv za dodelitev ali nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije za leto 2022/23. Čas za oddajo vloge imate dijaki do 9. 9. 2022, študenti pa do 10. 10. 2022.

Denar je moj prijatelj

Verjetno se strinjate, da je čas, da se postavite na lastne noge. Študij boste zaključili, začeli služiti svoj denar, zato se boste začeli ukvarjati z denarjem.

Osebni finančni načrt

V času študija opravljate priložnostna študentska dela, nekateri prejemate tudi štipendijo ali žepnino. Na podlagi takšnih in drugih dohodkov, ki jih imate, si lahko pripravite finančni načrt.

Pridobite denar za zagon podjetja

Da bi svojo željo po ustanovitvi podjetja lahko realizirali, boste na začetku najbolj potrebovali finančna sredstva. Brez teh nikakor ne gre, zato vam v nadaljevanju predstavljamo različne možnosti, kje vse lahko dobite denar za zagon svojega podjetja.

Upravljanje z denarjem

Za večino od nas so prihodki seveda omejeni in zato je treba vedeti, kako najbolje razpolagati z denarjem. Svoje dohodke razdelite na tekoče potrebe, luksutne stvari, kratkotrajno varčevanje in dolgotrajno varčevanje.

Študentske osebne finance

V pričujočem sestavku vam bomo podali nekaj praktičnih in uresničljivih nasvetov glede razporejanja denarja in varčevanja.

S kreditom do stanovanja

Absolvent ima možnost lizinga ali pa lahko kdo drug, kreditno sposoben, v vašem imenu najame kredit. “Sveže” zaposleni pa preverite na nekaterih bankah je kreditno sposoben tudi zaposleni za določen čas ali celo pripravnik in kredite občin (spletna stran vaše občine) ter Stanovanjskega sklada.

Postanite finančno svobodni

Pogled na račun mora dokazati, da finance podpirajo vaše življenje. Nič se ne bo zgodilo če boste le upali. Upanje je miselno pomirjevalo, genijalana samoprevara. Odločite se, postavite si cilj, naredite načrt in postanite finančno neodvisni.