Prijava na e-nasvete

Denar je moj prijatelj

TEST: V KATEREM PRIMERU BI SE TEMI DENAR POSVETILI? Odgovorite z DA ali NE.a) Izboljšan odnos do denarja, bi mi pomagal k večjemu dotoku denarja.

b) Več znanja o trendih in strategijah upravljanja denarja bi mi izboljšalo življenje.

c) Dobil bi diplomo s področja upravljanja denarja.

d) Znanje o denarju bi koristilo meni, mojim naslednikom in družbi.

e) Uporaba znanja bi mi omogočila, da zakorakam po poti, ki jo nameravam uresničiti.

f) Živeli bomo v povprečju dlje in prebivalstvo se stara:  »Leta 2050 bo starejših od 65 let 17 % Zemljanov. Število stoletnikov skokovito narašča, v zadnjih desetih letih jih je 3-krat.

Je kateri od odgovorov DA? Potem berite dalje.

Kaj z denarjem početi

Univerzalnega recepta ni, velja pa upoštevati nekaj strategij. Najpreprostejši je recept ”Kolikor imam, toliko zapravim.’ Zatakne se, ko se boste znašli v stanju nakupa stanovanja, najema kredita. Ko boste želeli zgraditi kotiček zase. Pri upravljanju z denarjem imata velik pomen znanje in občutek za denar. Vaša naloga je, da se naučite več o denarju, saj ste kljub temu, da ste absolvent ostali brez znanja upravljanje osebnih financ in odnos do denarja. In vedno se spomnite na  zlato pravilo: moč uravnoteženih izdatkov.

V študentskih letih je vsega dovolj, večinoma ste prejemali sredstva iz različnih virov, zato, da ste se brez skrbi posvetili študiju. A tako kot telo zahteva nego, vaša denarnica potrebuje posebno pozornost. Ogromno znanja ste doslej pridobili, a bolj malo denarja, zato začnite vlagati tudi v finančno znanje.

Verjamete, da s kontrolo nad izdatki ter uravnoteženo in načrtovano porabo mesečnih  prilivov lahko postanete finančno stabilni, morda celo neodvisni v prihodnjih letih. Slednje pomeni, da vaša zrela leta ne bodo odvisna od pokojnine države. S pravilnimi potezami boste usmerjali denar tja, kjer boste dodatno zaslužili.

6 idej, kje vse lahko privarčujete že danes

Tako kot mišice treniramo od malega, lahko z upravljanjem denarja začnete že danes, z malimi zneski, da boste pripravljeni na večje vsote. Naloga: K vsaki točki pripišite možen prihranek na mesečni ravni:

  1. Študentska prehrana nekaj kosil lahko nadomestite z doma pripravljenim obrokom, ki bo svež in hranilen. __________
  2. Cena študentskega bivanja od 50 € dalje mesečno. Tudi skromno je lahko udobno, morda pa še bolj družabno. Cimer pa poligon za trening grajenja odnosa in nabiranje izkušenj za življenje v dvoje. __________
  3. Izkoristite možnost študentskih del. S študentskimi deli se boste fizično okrepili, nabrali samozavest zaradi novih delovnih izkušenj. Zato pri izbiri ne bodite selektivni, vsaka delovna izkušnja vam bo prinesla nova spoznanja in denar. Tudi na spletu obstajajo razne možnosti sodelovanja in zaslužka. Bodite aktivni in denar bo pritekal v vaše življenje. __________
  4. Bodite samoiniciativni, organizirajte druženja, realizirajte ideje. Vaša ideja je lahko vredna več kot da bi celo življenje delali. Naj vas ne bo strah poizkusa realizacije ideje, ki se skriva v vas. Morda je ravno ta ideja vaše življenjsko poslanstvo in s tem tudi zaslužek. Ideja, s katero lahko poletite še dlje kot Peter Prevc. __________
  5. Akcijske ponudbe pri nakupih. Ne pozabite na popuste za študente. Pri potovanjih uporabite študentsko kartico popustov, ugodne karte za let in izkoristite prijateljstva na daljavo. Svetovna poznanstva vam lahko zelo koristijo pri iskanju zaposlitve, samostojnem podjetju. __________
  6. Tudi pri prevozih lahko privarčujete. Res potrebujete lasten avto ali so morda ”prevozi.org” že dovolj velika udobnost in zmanjšan strošek? Morda ne potrebujete v vsakem hipu javnih prevozov, saj je kolo vsaj tako uporabno in rekreativno prevozno sredstvo. __________

Seštejte prihranke od 1-6. Koliko ste privarčevali že zdaj? __________

Ko boste prislužili vašo prvo plačo v novi službi, si skrbno začnite beležiti mesečno bilanco odhodkov in prihodkov:

DatumOdhodkiPrihodkiBilanca oz. stanje
Skupaj

Uravnotežite vaše izdatke

Po nekaj mesecih dela in rednih prihodkov boste verjetno že dobili občutek koliko denarja potrošite za redne izdatke, koliko za priboljške in koliko ga dejansko zaslužite.

  1. Analizirajte vaše dosedanje navade. Poglejte tudi svoje starše, kakšne denarne navade imajo oni. Gotovo lahko svoje navade še izboljšate.
  2. Postavite si finančne cilje za vašo prihodnost. Ob tem je pomembna enakomerna porazdelitev izdatkov, ki jih načrtujete. Prav je, da v času, ko boste ustvarjali svoje gnezdo, ne pozabite živeti, namenite nekaj sredstev tudi za svoje hobije, dodatna izobraževanja, bodite dobrodelni, saj to dviguje kakovost naše družbe, in ne pozabite ob vseh izdatkih na zelo pomembno komponento varčevanja in ustvarjanja pasivnih prihrankov, odstotke v spodnjem finančnem grafikonu določite sami, pomembno za vas pa je, da so čim bolj pogosto vsi zastopani.
  3. Ob pomembnih korakih v samostojnost, t. j. najem ali nakup stanovanja, pa se posvetujte tudi s finančnim svetovalcem, ki vam bo pomagal pri organizaciji in izpeljavi vaših ciljev. Ogromno lahko privarčujete, če se nakupa stanovanja lotite po pregledu različnih možnosti.
  4. Plačujte mesečno tudi sebi! V razporejanje vaših mesečnih prilivov sodi tudi varčevanje. Prej, ko boste začeli varčevati in ustvarjati ”zlato rezervo”, hitreje boste ustvarjali kapital, ki vam bo prinašal pasivne prihodke. Torej začnite plačevati sebi že zdaj, vsak mesec, morda 10 %. V spodnji tabeli lahko razberete moč obresti in časa za varčevanje. 75.000 €, ki bi jih npr. privarčevali v 30 letih, vam prinese vsak mesec 500 € pasivnega prihodka. Na letni ravni 8 % obrestna mera namreč prinese 6.000 € obresti. A za takšno obrestno mero je potrebno nekaj aktivnosti in znanja.

Nalozbe

Bogat ni tisti, ki ima veliko denarja, ampak tisti, ki z njim dobro gospodari! 

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

WordPress Ads