Prijava na e-nasvete

Medicinske gobe – čudež ali prevara?

Stara ljudstva in tisti, ki se z njihovo teorijo strinjajo, zatrjujejo, da te gobe delujejo protivirusno in protibakterijsko, poskrbijo za stabilen imunski sistem in boljšo prebavo, uravnavajo krvni sladkor in holesterol, odlične pa so menda tudi pri zdravljenju nekaterih vrst raka in pomagajo k boljšemu splošnemu počutju.

GOBA NESMRTNOSTI ALI GOBA REIŠI

Goba reiši je poimenovana tudi »goba nesmrtnosti«. Kupimo jo lahko posušeno za pripravo čaja, tinkturo ali v obliki prahu kot prehransko dopolnilo. Če imate težave z nespečnostjo, si lahko pripravite čaj uro pred spanjem (v toplo vodo dodajte žličko suhih gob in pustite 10 min), ta naj bi vas pomiril. Gobe reiši menda za kar 25 % zmanjšajo možnost obolevnosti za hudimi boleznimi, ki lahko nastanejo zaradi dolgotrajnega kajenja.

UČINKOVITOST MEDICINSKIH GOB

Dr. Martina Cvelbar, direktorica Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, pravi, da nobena t. i. medicinska goba nima dovoljenja za promet z zdravilom, po dosegljivih podatkih pa za večino od njih obstajajo samo nekatere laboratorijske študije in posamezne študije na živalih, na ljudeh pa zdravilni učinki gob klinično niso bili potrjeni z ustreznimi kontroliranimi študijami. Poudarila je še, da imajo samo tisti izdelki, ki so registrirani, dokazano učinkovitost. Pri teh pristojni državni organi preverijo kakovost, varnost in učinkovitost, preden gredo na trg. Zdravila so torej izdelana v skladu z dobro proizvodno prakso, ki je pod ustreznim inšpekcijskim nadzorom. Zdravila imajo v navodilu za uporabo in na ovojnini verodostojne informacije o učinkovitosti, opozorilih, previdnostnih ukrepih, kontraindikacijah in neželenih učinkih določenega zdravila.

Pri tej temi očitno zdravstvena stroka in alternativna medicina zopet ostajata na dveh bregovih. Kljub izsledkom številnih študij, ki so jih v okviru raka opravili na Japonskem, Kitajskem in v ZDA, da, kot primer, izvlečki medicinske gobe ganoderma lucidum zmanjšajo nenadzorovano rast in razvoj rakavih celic, tovrstne gobe še vedno niso registrirane kot zdravila.

Če želite sami izkusiti postopek gojenja medicinske gobe, potem lahko kupite tudi pribor za ta namen, zraven pa vsa potrebna navodila. Kakorkoli se že boste odločili, vedno pretehtajte vse plati zgodbe, resnica je lahko večplastna.

Vir: www.zanaravo.com.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ