Prijava na e-nasvete

Alternativne metode za boljše počutje

O tem, kako lahko na naraven način lajšamo vsakdanje zdravstvene težave še preden posežemo po farmacevtskih pripravkih, smo se pogovarjali z Mirjam Grilc, strokovnjakinjo s področja zeliščarstva.

Čvrste mišice

Najučinkovitejša pomoč pri bolečinah v mišicah sta arnikino mazilo ali macesnova smola, ki se ju poslužujejo tudi vrhunski športniki. Za utrujene mišice je primerno šentjanževo mazilo, svetuje Grilčeva. Zaradi svojega fizičnega in psihičnega sproščujočega delovanja mnogi uporabljajo sivko. Privoščite si sproščujočo sivkino kopel: pripravite poparek iz sivkinih cvetov, pustite stati 15 minut in vlijte v kad.

Pravilna drža in hrbtne mišice

Med učenjem ali dolgotrajnim delom za računalnikom pazite na primerno držo ter večkrat vstanite, se sprehodite ter naredite nekaj raztezalnih vaj. Za zaščito pred poškodbami hrbta so bistvene močne trebušne mišice, zato je smiselno ob bolečinah v hrbtu učvrstiti trebuh. Pomemben dejavnik pri razvoju težav s hrbtom je tudi stres, zato poskusite omejiti njegov vir s katero od sprostitvenih tehnik. Grilčeva za lajšanje bolečin v hrbtu priporoča 2 do 3-krat dnevno nanos arnikinega mazila, ki deluje protibolečinsko in protivnetno.

Bistra glava za uspešno učenje

Eden glavnih vzrokov glavobola je dehidracija, zato bodite pozorni na to, da čez dan spijete dovolj tekočine – najboljše vode. Dovzetnost za glavobol zmanjšujeta tudi zdrava prehrana in pozitivno odzivanje na stres. Izogibajte se cigaretnemu dimu, zagotovite dovolj visoko vlažnost zraka v prostoru ter pri delu ali učenju pazite na dovolj svetlobe. Po besedah Mirjam Grilc glavobole, ki so posledica napetosti, najučinkoviteje lajšamo z zeliščnimi kapljicami sivke ali baldrijana, s katerimi pripravimo čaj, pomagajo pa tudi obkladki iz krompirja.

Glavobol, ki ga spremlja omotica in slabost (maček),  zdravimo z veliko popite vode, v nasprotju s splošnim prepričanjem pa se izognite kavi in namesto nje popijte bananin mlečni šejk, ki bo nadomestil izgubljena magnezij in kalij.  

Menstrualni krči

Menstrualne krče lahko prepreči telesna aktivnost, pri kateri delujejo vse mišice telesa – na primer plavanje, joga ali aerobika. V tednu pred menstruacijo pomaga preprečevati krče dnevna masaža trebuha in hrbta, saj pripomore k sprostitvi mišic. Blaži jih topla kopel in počitek v postelji s termoforjem, zavitim v tkanino. Učinkovit pa je tudi orgazem, ki lahko zmanjša menstrualne bolečine in pomaga, da prej minejo. Grilčeva ob menstrualnih težavah svetuje uživanje čaja iz belega vratiča, gosje trave ali rmana. Na bolečine ugodno vpliva nežna masaža z brinovim mazilom. Dekleta naj dva dni pred začetkom menstruacije pijejo čaj iz rmana ali plahtice, ki omili bolečine. Menstruacijo pogosto spremljajo težave s prebavili, zato ni odveč tudi uživanje čaja iz kumine ali semen koprca.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ