VIDEO: Poklicno pot začnite že v času študija

V sodobnem času je posameznik poleg uspešnega zaključka študija za uspešno kariero primoran poskrbeti sam z aktivnim udejstvovanjem na trgu dela. Poklicno pot začnite preudarno graditi že na začetku študija, saj boste tako po koncu fakultete uspešnejši pri iskanju prve redne zaposlitve.

Kot ugotavljajo uspešni podjetniki in misleci, kot sta npr. dr. Bill Quain ali Peter Cox, poklicne poti postajajo čedalje bolj raznolike, neenakomerne in pretrgane, učenje poteka v vseh obdobjih (tudi po diplomi) na vseh stopnjah kariere, med drugim pa razvoj kariere ne nazadnje zadeva tudi družino in življenjske vloge zunaj zaposlitve. Za gradnjo uspešne karierne poti je treba biti že zgodaj aktiven, si nabirati izkušnje in potrebne reference na vseh področjih začrtane poti, ki lahko sega tudi izven okvirjev študijskega programa.

Predvsem pa je pomembno to, da si postavite jasen, dolgoročen poklicni cilj, ki vas bo vodil k realizaciji začrtane poti in k sprejemanju sprotnih kariernih odločitev.

Poklicna pot – izdelajte kratkoročni načrt

Vprašajte se, kaj bi radi dosegli v življenju, kakšne so vaše možnosti in sposobnosti ter osebnostne lastnosti. Če še nimate točno izoblikovane ideje o tem, kaj bi radi postali, ne skrbite, niste edini. Tudi ni nujno, da bo ideja o vašem sanjskem poklicu čez nekaj let enaka, kot je danes. Kratkoročni letni načrt naj vsebuje vse poklicne cilje, ki jih želite realizirati v tekočem študijskem letu. Poleg opravljenih študijskih obveznosti si zadajte še dodatne naloge, ki bi jih želeli opraviti v določenem časovnem razponu. Nekaj predlogov:

  • Izberite si vsaj en projekt na fakulteti, ki se dotika vaše študijske smeri, in aktivno delajte na njem.
  • Redno spremljajte različne razpise za študijske prakse v tujini in se ob priložnosti prijavite na kakšno, saj vam bo ta dobra referenca in delovna izkušnja v bodoče.
  • Postanite tutor in olajšajte študij naslednji generaciji brucev ali pa tujim študentom.
  • Če nameravate delati preko študentskih servisov, izbirajte taka dela, ki se vsaj posredno dotikajo vaše strokovne izobrazbe.
  • Pridružite se študentskemu društvu svoje regije ali prostovoljni organizaciji, ki pokriva področja vaših zanimanj in interesov (več o prostovoljstvu najdete na www.prostovoljstvo.org).
  • Sproti uresničujte zastavljene cilje kljub oviram, ki se vam postavljajo na pot. »Če imate pravo vizijo in ste pripravljeni plačati ceno, boste ostali predani svoji poti kljub oviram. Nikoli si torej ne dopustite neutemeljenih izgovorov«, meni Peter Cox.

Dejstvo je tudi, da študenti ne poznate vseh zaposlitvenih možnosti, ki jih imate. Če študirate angleščino, ste lahko tudi predstavnik za odnose z javnostmi, če ste sociolog, še ne pomeni, da ne morete biti novinar. Tudi študenti naravoslovnih smeri se morate zavedati, da je ena raven strokovna, druga pa splošna, ki se dotika področij, kot je način komunikacije in s tem povezane socialne spretnosti, organizacijske spretnosti, način spoprijemanja z izzivi (npr. energičnost, jasno izražanje, vztrajnost, vestnost ipd.). Obe ravni sta pomembni.

Vaša osebnost je eden ključnih elementov pri usmerjanju in specializaciji znotraj študija, zato imejte stalno v mislih lastne preference in lastnosti ter možnosti nadaljnjega dela na vašem področju. Poskrbite, da boste čim bolj razgledani (kar v času interneta res ni težko) in poti vam bodo na široko odprte. Ni vse samo faks!

Kje še lahko navežete stike s potencialnimi delodajalci?

  • Poleg klasičnega iskanja dela prek študentskih servisov in pisanja prošenj so vam na razpolago številne delavnice in projekti, ki jih organizirajo študentske organizacije univerz (ŠOUM, ŠOUP ali ŠOU v Ljubljani).
  • Obrnete se lahko tudi na karierni center matične univerze (karierni centri so delno financirani s strani Evropske unije, in sicer iz Evropskega socialnega sklada) in se vključite v kakšnega izmed njihovih programov, kjer lahko poleg stika z delodajalci dobite tudi »vpogled v širino, ki jo predstavlja sklop iskanja zaposlitve, spoznate lahko načine, kako se predstaviti bodočim delodajalcem, kljub manj izkušnjam; prav tako lahko sodelujete kot prostovoljci in s tem pridobite nove delovne izkušnje in obenem razvijate tista znanja in veščine, ki jih med študijskim programom ne morete v tako obsežnem sklopu,« nam pove Matej Kosi iz Kariernega centra Univerze v Mariboru.
  • Dodatne stike s potencialnimi delodajalci lahko pridobite z udeležbo na delavnicah in okroglih mizah, kjer so prisotni predstavniki različnih delodajalcev; tam imate kot študent možnost pridobiti potrebne informacije iz prve roke in se delodajalcu tudi osebno predstaviti. »Delavnice, izobraževanja, okrogle mize in obiski delodajalcev so dobrodošli za študente in druge udeležence predvsem zato, ker na ta način pridobivajo t. i. mehke veščine in širijo svojo mrežo poznanstev, ki je lahko v procesu iskanja zaposlitve ključnega pomena. Pri pridobivanju mehkih veščin govorimo o delavnicah retorike in javnega nastopanja, priprave na zaposlitveni razgovor, upravljanju s časom, postavljanju ciljev, načrtovanju kariere, korakih do zaposlitve itd.,« nam pove Danijela Stojanović iz kariernega centra Univerze na Primorskem.
  • Z delodajalci pa se lahko povežete tudi pri pisanju seminarskih in diplomskih nalog; obrnite se na karierne centre, ki vam lahko posredujejo potrebne kontakte, saj je »pomembno, da se študenti mrežite med strokovnjaki svojega področja, ki so že zaposleni, in hkrati nadgrajujete svojo kompetentnost,« svetuje Tanja Potočnik Mesarić, univ. dipl. soc.,  nekdanja karierna svetovalka za BF, FFA, MF in VF, Karierni center Univerze v Ljubljani.

Bodite aktivni!

Življenjepis oziroma CV si ustvarite že na začetku študija in ga sproti posodabljajte.

Naredite si karierno mapo – v dokument si zapisujte vse dodatne spretnosti, kompetence, udeležbe na konferencah, različnih predavanjih, dodatne naloge in projekte na fakulteti, udeležbe na delavnicah, jezikovnih tečajih.

Napišite si vsako novo znanje, ki ga pridobite in kaj ste se naučili ob različnih delih. Tako boste imeli na enem mestu zbrane vse informacije o svoji karierni poti med študijem in bo kasnejše iskanje redne zaposlitve zagotovo lažje. Sicer pa priporočamo da še:

pregledujte ponudbo študentskih servisov in si začnite iskati svoje pravo delo že zdaj. Podjetja velikokrat iščejo študente, ki delajo pri njih, kasneje pa jih tudi zaposlijo.

– sestavite seznam podjetij, kjer bi radi delali in jim pošljite vlogo z življenjepisom.

uporabite zveze! Naj vaša socialna mreža dela za vas. Povprašajte znance, ki delajo v podjetju, ki vam je všeč, če potrebujejo novo delovno silo ali samo seznanite, da bi želeli delati pri njih. Ko bo prišla zaposlitvena možnost, vas bodo sami obvestili.

stalno posodabljajte svoj seznam izkušenj, dodatnih spretnosti in kompetenc, ki jih pridobivate.

začnite s katerimkoli delom. Če opazite, da v vašem sanjskem podjetju iščejo nekoga za vnašanje podatkov, izkoristite priložnost. Kljub temu da bo vaše delo preprosto, se boste veliko naučili. Spoznali boste splošno klimo v podjetju, se kaj naučili preko informacij, ki si jih izmenjujejo sodelavci, navezali stike in če boste svoje delo dobro opravili, boste dobivali vedno bolj odgovorno delo.

ne izogibajte se zahtevnejšim projektom, ki zahtevajo večjo mero odgovornosti in časa. Prevzemanje zahtevnejših nalog, ki jih boste uspešno opravili, vam ne bo prineslo zgolj osebnega zadovoljstva, vplivalo bo tudi na vašo samozavest, poglobilo samozaupanje in ne nazadnje utrdilo delovne navade.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj