Prijava na e-nasvete

Odkrijte idealni študijski kotiček

Velik del študija zajema samostojno delo. Študirali boste doma, v svoji študentski sobi, kavarni, veliko se vas bo zateklo tudi v prostore, namenjene samostojnemu študiju, na fakultetah, v knjižnice in njihove čitalnice.

Zadajte si 3 osnovna pravila, ki veljajo v vašem študijskem kotičku. Niso zasnovana z namenom, da vas omejujejo, ampak da lahko kar najbolje izkoristite svoj čas.

– Utišajte mobilni telefon.

– Ne preverjate družbenih medijev in elektronske pošte.

– Nimate prigrizkov, razen med predvidenimi odmori.

– Zastavite si cilje in načrt posameznega cikla učenja (Na primer: Ponovili boste zadnje predavanje, naredili izpiske, prebrali še prejšnje predavanje, pregledali učni načrt za naslednje predavanje; prebrali boste dotično poglavje v knjigi in pripravili učne kartice; napisali boste 2 poglavji seminarske. Načrt naj bo natančen in lahko izmerljiv, da na koncu ocenite, ali ste ga izpolnili.)

Mir in tišina čitalnice

V knjižnicah in čitalnicah veljajo pravila, ki delujejo strogo in resno, vendar prav ta omogočajo najboljše študijske pogoje: urejen prostor s primerno svetlobo, bližina študijskega gradiva – hitro si lahko kaj dodatnega izposodite, mir, večja koncentracija in za marsikoga celo motivacija. Prepoved glasnega govorjenja in mobilnih telefonov pomeni, da vas pri študiju ne bo motil hrup, prepoved vnosa hrane in pijač vas bo rešila pred politimi in popackanimi zapiski in knjigami.

Nekatere čitalnice imajo tudi posebne odpiralne čase, prilagojene študentom, ki radi potegnejo v noč. Preverite odpiralni čas, preden se odpravite na nočno učenje v čitalnico.  

Za večjo učinkovitost v čitalnici vam lahko koristi metoda od 9.00 do 17.00 ure. Omogoča vam, da vzpostavite rutino in v celoti izkoristite svoj dan. Če se boste zvečer odpravili spat, se zbudili in zjutraj odšli v knjižnico, kot da bi delali v službi, vas to lahko navda z občutkom uspešnosti. Popoldne pa boste uživali v prostem času, ki bo le za vas, saj ne boste imeli občutka, da »danes še niste storili ničesar«.  

Organiziran kotiček v študentski sobi

Ne podcenjujte, koliko lahko vaša okolica vpliva na vašo produktivnost. Naslovite 5 točk, s katerimi boste pripomogli k enostavnejšemu študiju:

Osvetlitev: Kakovost razsvetljave vpliva na vaše razpoloženje in počutje. Slaba razsvetljava – ne glede na to, ali gre za zatemnjeno osvetlitev ali ostro osvetlitev fluorescenčnih sijalk lahko povzroči obremenitev oči, stres in utrujenost. Najboljša vrsta svetlobe, ki jo uredite v svoji sobi je naravna svetloba, ki pomaga vašemu telesu ohraniti notranjo uro ali cirkadiane ritme, kar vpliva na spanec in energijo ter tudi na sproščanje serotonina, hormona, ki ga možgani povezujejo s pomirjenostjo in srečo. Preverite tudi položaj svetlobnih virov in poskrbite za enakomerno svetlobo, da lahko delate brez škiljenja. Če uporabljate namizno svetilko, jo namestite tako, da bo spodnji del svetila (oz. kamor je usmerjena žarnica) približno na višini vaše brade.

Temperatura: Za visoko uspešnost je najprimernejša temperatura med 21 in 24 ⁰C, kar so dognali tudi v raziskavi na Univerzi Cornell in raziskavi Agencije za varstvo okolja v ZDA. Če vam je prehladno, se lahko počutite bolj omotene in izgubite nekaj spretnosti v rokah in prstih. Ko vam je pretoplo, se lahko hitreje utrudite.

Barve: Vplivajo lahko tako na razpoloženje kot produktivnost. Modra barva vpliva na komunikacijske spretnosti in koncentracijo, redeča je za dvig energije, modra in oranžna pa dodajata kreativnost in navdih. Skrbno tako izberite barvo markerjev in »post-it« listkov ter učnih kartic.

Urejenost: Nekateri prav ne morejo začeti z učenjem, če ni njihova soba pospravljena. Ste med njimi? Nered nas navdaja z občutkom tesnobe in predstavlja motnjo pozornosti. Predmetov, ki jih ne potrebujete za učenje pospravite z mize. Uredite prostor v predalih ali si priskrbite zaboj, ki ga lahko pospravite pod mizo, v katerega odložite predmete, ki jih ne uporabljate redno. Sčasoma jih tudi zavrzite, ko spoznate, da jih pravzaprav ne potrebujete. Uredite vaše namizje in datoteke na računalniku (mape imejte razporejene tako, da v največ 30 sekundah najdete katerikoli dokument).

Motivacija: Pol poti do uspeha tiči v motivaciji. Torej, če vas vaš študijski kotiček navdaja z motivacijo, se boste lažje soočili z študijskimi obveznostmi. Vas motivirajo inspiracijske misli, ali ste si za motivacijo zadali, da se potem odpravite na potovanje, ali morda spomini na prosti čas zapolnjen z različnimi prostočasnimi aktivnostmi – prilepite ali pripnite si jih na pisarniško tablo. Z motivacijo vas lahko napolnijo tudi rastline, ki hkrati čistijo zrak. Bambus, aloe vera in zimzelene rastline so najprimernejše, metem ko barvne in dišeče rastline že lahko predstavljajo moteč dejavnik. Kadar potrebujete zbranost, vam lahko ustreza tudi glasba. Ustvarite si predvidljivo zvočno kuliso, ki prekriva druge, morda bolj vabljive ali vznemirljive zvoke iz okolja in ste tako lahko bolj osredotočeni na trenutne naloge. Kadar se učimo ali izvajamo aktivnosti, ki od nas terjajo intelektualni napor, je po mnenju strokovnjakov pravilen izbor tihe, mirne, počasne in meditativne glasbe. Najboljša izbira je instrumentalna glasba, saj našim možganom pomaga, da hitreje vpijajo informacije.

Produktivni v vrvežu kavarne

»Coffeehouse effect« je trend, ki se je pojavil konec 20. stoletja, predvsem zaradi večjega vpisa in pomanjkanja študijskih prostorov na univerzah. Pojav so raziskovali sociologi in psihologi, tako s kulturnega kot družbenega vidika. Ugotovili so, da zvoki v ozadju in preživljanje časa v družbenem okolju lahko povečajo učinkovitost, kreativnost in pozornost. Zmeren hrup, kot je zvok ob odložitvi skodelic za kavo na krožnik, ali delovanje espresso naprave, lahko pri nekaterih prispeva k večji uspešnosti pri opravljanju nalog. Obstaja celo spletna stran, na kateri predvajate zvoke, ki posnemajo zvoke v kavarni (Coffitivity). Opravljanje študijskih nalog v kavarni vas lahko spodbudi, da ostanete osredotočeni na vaše naloge, saj opazite, da so tudi drugi osredotočeni na svoje delo. Želite jim biti podobni, in tudi vi nekaj doseči. Motivirate drug drugega. Primerne so za delo v skupinah, saj se lahko med pisanjem projektnih nalog pogovarjate in posvetujete med seboj, kar v knjižnici in čitalnici zaradi ohranjanja tišine ni mogoče. V kavarni imate tudi manj motečih dejavnikov, ki vas motijo v študentski sobi, kjer hitro najdete nagon energije za pospravljanje, čeprav bi pozornost morali nameniti učenju.

Produktivno študiranje v kavarni:

  • Skrbno načrtujte v kavarni preživet čas. Zaposleni v kavarni verjetno ne bodo veseli, če boste tam preživeli cel dan in naročili le eno kavo. Da se izognete zapravljanju za pijače po nepotrebnem, načrtujte produktivno uro ali dve v kavarni.
  • Vzemite seboj vse ključne pripomočke. Ne pozabite zapiskov ali napajalnega kabla za računalnik v stanovanju. Pripravite si spisek, kaj vse potrebujete, ko se odpravljate v kavarno z namenom študija (zapiski, knjige, svinčnik, markerji, »post-it« listki, računalnik, miška, kabel za napajanje, čepki za ušesa).  
  • Pojdite v času, ko ni gneče. Lahko boste izbirali med mizami in izbrali tisto, ki je v najtišjem delu kavarne in jo osvetljuje največ naravne svetlobe.

Hygge kotiček za sproščujoče odmore

Uredite si hygge kotiček – oazo miru in sprostitve. Pojma hygge ne moremo opredeliti z eno besedo, temveč pomeni splošen občutek udobja in topline. Hygge je skandinavska filozofija, s katero pričarate toplino, udobje, zadovoljstvo in uživanje v prijetnih trenutkih, sami ali z bližnjimi. Domačnost pričara kotiček za branje, premor med študijem ali uživanje v jutranji kavi ali čaju s pogledom v naravo, ko vas greje sonce. Obstaja veliko načinov, kako ustvariti prijetno, toplo in sproščujoče okolja v vaši sobi. Ni nujno, da v prostor umeščate dodatne kose pohištva (naslonjače, oblazinjene klopce), hygge filozofija pravzaprav ne zahteva pohištva. Potrebujete le nekaj talnih blazin, puhaste mehke odeje, kakšno okrasno blazino in dišeče sveče ali palčke ter veliko vroče čokolade ali drug priboljšek. Tudi razsvetljava naredi topel in vabljiv prostor, zato sobo zatemnite, ali napeljete luči v nizu nizne luči. Bistveno je, da premišljeno izberete elemente, ki v vas vzbudijo občutke sprostitve.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

WordPress Ads