Prijava na e-nasvete

Odkrijte idealni študijski kotiček

Velik del študija zajema samostojno delo in pri tem pravi študijski kotiček. Študirali boste doma, v svoji študentski sobi, kavarni, veliko se vas bo zateklo tudi v prostore, namenjene samostojnemu študiju, na fakultetah, v knjižnice in njihove čitalnice.

Zadajte si 3 osnovna pravila, ki veljajo v vašem študijskem kotičku. Niso zasnovana z namenom, da vas omejujejo, ampak da lahko kar najbolje izkoristite svoj čas.

  • Utišajte mobilni telefon.
  • Ne preverjate družbenih medijev in elektronske pošte.
  • Nimate prigrizkov, razen med predvidenimi odmori.
  • Zastavite si cilje in načrt posameznega cikla učenja (Na primer: Ponovili boste zadnje predavanje, naredili izpiske, prebrali še prejšnje predavanje, pregledali učni načrt za naslednje predavanje; prebrali boste dotično poglavje v knjigi in pripravili učne kartice; napisali boste 2 poglavji seminarske. Načrt naj bo natančen in lahko izmerljiv, da na koncu ocenite, ali ste ga izpolnili.)

Mir in tišina študijskega kotička / čitalnice

V knjižnicah in čitalnicah veljajo pravila, ki delujejo strogo in resno, vendar prav ta omogočajo najboljše študijske pogoje: urejen prostor s primerno svetlobo, bližina študijskega gradiva – hitro si lahko kaj dodatnega izposodite, mir, večja koncentracija in za marsikoga celo motivacija. Prepoved glasnega govorjenja in mobilnih telefonov pomeni, da vas pri študiju ne bo motil hrup, prepoved vnosa hrane in pijač vas bo rešila pred politimi in popackanimi zapiski in knjigami.

Nekatere čitalnice imajo tudi posebne odpiralne čase, prilagojene študentom, ki radi potegnejo v noč. Preverite odpiralni čas, preden se odpravite na nočno učenje v čitalnico.  

Za večjo učinkovitost v čitalnici vam lahko koristi metoda od 9.00 do 17.00 ure. Omogoča vam, da vzpostavite rutino in v celoti izkoristite svoj dan. Če se boste zvečer odpravili spat, se zbudili in zjutraj odšli v knjižnico, kot da bi delali v službi, vas to lahko navda z občutkom uspešnosti. Popoldne pa boste uživali v prostem času, ki bo le za vas, saj ne boste imeli občutka, da »danes še niste storili ničesar«.  

Organiziran študijski kotiček v študentski sobi

Ustvarjanje organiziranega in spodbudnega okolja v vaši študijski sobi je ključnega pomena za povečanje produktivnosti in učinkovitosti pri študiju. Z ustrezno razsvetljavo, optimalno temperaturo, izbranimi barvami, urejenim okoljem ter motivacijskimi pripomočki lahko ustvarite prostor, ki vam bo omogočal boljše učenje in produktivnejše delo.

Produktivni v vrvežu kavarne

»Coffeehouse effect« je trend, ki se je pojavil konec 20. stoletja, predvsem zaradi večjega vpisa in pomanjkanja študijskih prostorov na univerzah. Pojav so raziskovali sociologi in psihologi, tako s kulturnega kot družbenega vidika. Ugotovili so, da zvoki v ozadju in preživljanje časa v družbenem okolju lahko povečajo učinkovitost, kreativnost in pozornost. Zmeren hrup, kot je zvok ob odložitvi skodelic za kavo na krožnik, ali delovanje espresso naprave, lahko pri nekaterih prispeva k večji uspešnosti pri opravljanju nalog. Obstaja celo spletna stran, na kateri predvajate zvoke, ki posnemajo zvoke v kavarni (Coffitivity).

Opravljanje študijskih nalog v kavarni vas lahko spodbudi, da ostanete osredotočeni na vaše naloge, saj opazite, da so tudi drugi osredotočeni na svoje delo. Želite jim biti podobni, in tudi vi nekaj doseči. Motivirate drug drugega. Primerne so za delo v skupinah, saj se lahko med pisanjem projektnih nalog pogovarjate in posvetujete med seboj, kar v knjižnici in čitalnici zaradi ohranjanja tišine ni mogoče. V kavarni imate tudi manj motečih dejavnikov, ki vas motijo v študentski sobi, kjer hitro najdete nagon energije za pospravljanje, čeprav bi pozornost morali nameniti učenju.

Študijski kotiček – kavarna:

  • Skrbno načrtujte v kavarni preživet čas. Zaposleni v kavarni verjetno ne bodo veseli, če boste tam preživeli cel dan in naročili le eno kavo. Da se izognete zapravljanju za pijače po nepotrebnem, načrtujte produktivno uro ali dve v kavarni.
  • Vzemite seboj vse ključne pripomočke. Ne pozabite zapiskov ali napajalnega kabla za računalnik v stanovanju. Pripravite si spisek, kaj vse potrebujete, ko se odpravljate v kavarno z namenom študija (zapiski, knjige, svinčnik, markerji, »post-it« listki, računalnik, miška, kabel za napajanje, čepki za ušesa).  
  • Pojdite v času, ko ni gneče. Lahko boste izbirali med mizami in izbrali tisto, ki je v najtišjem delu kavarne in jo osvetljuje največ naravne svetlobe.

Hygge študijski kotiček za sproščujoče odmore

Uredite si hygge kotiček – oazo miru in sprostitve. Pojma hygge ne moremo opredeliti z eno besedo, temveč pomeni splošen občutek udobja in topline. Hygge je skandinavska filozofija, s katero pričarate toplino, udobje, zadovoljstvo in uživanje v prijetnih trenutkih, sami ali z bližnjimi. Domačnost pričara kotiček za branje, premor med študijem ali uživanje v jutranji kavi ali čaju s pogledom v naravo, ko vas greje sonce. Obstaja veliko načinov, kako ustvariti prijetno, toplo in sproščujoče okolja v vaši sobi. Ni nujno, da v prostor umeščate dodatne kose pohištva (naslonjače, oblazinjene klopce), hygge filozofija pravzaprav ne zahteva pohištva. Potrebujete le nekaj talnih blazin, puhaste mehke odeje, kakšno okrasno blazino in dišeče sveče ali palčke ter veliko vroče čokolade ali drug priboljšek. Tudi razsvetljava naredi topel in vabljiv prostor, zato sobo zatemnite, ali napeljete luči v nizu nizne luči. Bistveno je, da premišljeno izberete elemente, ki v vas vzbudijo občutke sprostitve.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ