Prijava na e-nasvete

Certifikati tujih jezikov

ANGLEŠČINA

PET (Cambridge English Preliminary) je izpit na ravni B1, obsega pa znanje branja, pisanja in govornega izražanja.

FCE (Cambridge English First) je namenjen vsem, ki angleščino uporabljajo spontano in tekoče. Certifikat in znanje, ki ga kandidat pridobi, je uporaben za šolanje in v poslovnem svetu.

CAE (Cambridge English: Advanced) izkazuje višjo stopnjo znanja angleščine in je primeren za akademski študij in profesionalne potrebe. Primeren je predvsem za izobraževalne ustanove, institucije in vladne oddelke po vsem svetu.

CPE (Cambridge English: Proficiency) je najvišji certifikat in potrjuje izjemno znanje angleščine. Potrjuje znanje, ki je skoraj na nivoju »native speakerjev«, na lestvici CEFR pa predstavlja nivo C2.

Vsi izpiti Cambridge so v pristojnosti Univerze Cambridge iz Velike Britanije in v organizaciji Britanskega sveta. V Sloveniji imamo dva izpitna centra za izpite Cambridge: Britanski svet in Mint International House. Rokov za izpit je več. Kredibilnost teh izpitov je neizpodbitna, ker teste označijo s kodami in ocenijo ocenjevalci iz Cambridga.

IELTS (International English Language Testing System) je pogoj za pridobitev viz nekaterih angleško govorečih držav (Avstralija, Nova Zelandija, Kanada), veljavnost certifikata pa je časovno omejena, veljaven je le dve leti.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) je mednarodni izpit iz angleščine, ki je pogoj za vpis na ameriške in nekatere evropske univerze, za dodiplomski in podiplomski študij ter dodatna izobraževanja. Prav tako je veljaven dve leti, se za število točk, ki jih morate doseči, razlikuje od fakultete do fakultete.

NEMŠČINA

Izpiti Goethe Instituta imajo stopnje A1 (Start Deutsch 1), A2 (Start Deutsch 2), B1 (ZD – Zertifikat Deutsch), B2 (Goethe Zertifikat), Goethe Zertifikat C in C2 (Goethe Zertifikat – ZOP). Stopnje se po razumevanju in znanju nemškega jezika nadgrajujejo, npr. stopnja A je osnovna, stopnja B je napredna in stopnja C predstavlja znanje jezika na višji ravni. Več o stopnjah na www.goethe.de/ins/si/lju/.

FRANCOŠČINA

Tudi francoski certifikati so prilagojeni Evropskim ravnem, tako imate Delf A1, A2, B1, B2, C1 in C2. Izpit za diplomo DELF (Diplôme d’études en langue française) ali DALF (Diplôme approfondi de langue française) lahko opravljate na Francoskem inštitutu v Ljubljani (www.institutfrance.si/?lang=sl). Izpita se izvajata v 130. državah po vsem svetu, potrdilo o opravljenem izpitu pa izda francosko Ministrstvo za šolstvo.

ITALIJANŠČINA

CELI je certifikat o znanju italijanskega jezika. Opravljate ga lahko na Italijanskem inštitutu za kulturo v Ljubljani, izdaja pa ga univerza Università per Stranieri di Perugia

ŠPANŠČINA

DELE ali Diploma iz španščine kot tujega jezika (Diploma de Español como Lengua Extranjera) ima prav tako različne stopnje (A, B, C, 1, 2, 3) in dokazuje jezikovno usposobljenost. Dokument je mednarodno prepoznan s strani različnih institucij in uradno dokazuje vaše znanje španščine ter ni časovno omejen. V Slovniji lahko izpit opravljate na Instituto Cervantes, dvakrat letno (http://liubliana.cervantes.es/sl).

RUŠČINA

TORFL (Test of Russian as a Foreign Language) je celostni sistem preverjanja znanja ruščine. Ima 6 stopenj, ki se med seboj nadgrajujejo, najvišja je TORFL-4. Vsaka stopnja preverja besednjak in znanje slovnice, branje, slušno razumevanje, pisanje in govor. Izpit lahko opravljate v jezikovni šoli Ruski ekspres, ki je pooblaščeni izpitni center TORFL.

NACIONALNI CERTIFIKATI

… iz angleščine, nemščine, francoščine, italijanščine in madžarščine. Temeljijo na javno veljavnih programih tujih jezikov za odrasle in so uradno dokazilo o znanju tujega jezika v Sloveniji. Izbirate med dvema ravnema zahtevnosti: osnovno (A2+) in višjo (B2). Več informacij na: www.ric.si

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ