fbpx
Domov Oznake Kakav

Oznaka: kakav

Vse o čokoladi

Kakav se pridobiva iz zrn kakavovca. To je drevo, ki izvira iz tropskih pragozdov Južne Amerike in raste 20 stopinj južno in severno od ekvatorja. Ko so zrna zrela in obrana, sledi fermentacija, ki da kakavu značilni okus.

Pravična čokolada

O kakšni čokoladi pravzaprav govorimo, kadar omenjamo pozitivne učinke? V mislih imamo takšno čokolado, ki ji nekateri rečejo »grenka« in vsebuje vsaj 70 % kakavovih delcev ter kakavovo maslo. Vsebovati mora nerafiniiran trsni sladkor, pomembno pa je tudi poreklo surovin.

Zakaj čokolada pred izpiti

Že stoletja nazaj so kakav, ki je glavna sestavina čokolade, pili za energijo in pomiritev. Znanstveniki so kasneje potrdili, da čokolada vsebuje številne koristne snovi. Kako deluje na delovanje možganov in razmišljanje, pa smo se pogovarjali z Leo Beznik, univ. dipl. psih. iz centra za svetovanje in usmerjanje otrok, mladostnikov in staršev Platea ter Eriko Povšnar, univ. dipl. ped. iz ZVC ZD Kranj.