Prijava na e-nasvete

Samoobramba

Prvo pravilo je pozornost

Kot pravi Aljoša Gorup, glavni senior inštruktor v Društvu naprednih obrambno-borilnih metod (DNOBM), se najprej zaščitite tako, da ste pozorni na okolico in dogajanje. Na ta način se lahko situaciji izognete še preden ta postane konfliktna. »V današnjem svetu je veliko stvari, ki nam odvračajo pozornost. Ljudje hodijo po svetu s slušalkami v ušesih in s pogledom v telefone in razmišljajo o različnih stresih. Hitro pa pozabijo, da se nahajajo sredi ceste ali v neki temačni ulici, kjer niti ne opazijo, da jih lahko nekdo skrito čaka. To ne pomeni, da si paranoičen, ampak samo situacijsko ozaveščen!« Klasičen nasvet je, da se izogibate temnih in praznih nočnih ulic.

Ko pride do ogrožujoče situacije

Najprej se morate zavedati dogajanja, kje ste in kaj se dogaja. Večina napadov se najprej začne z verbalno komunikacijo in konflikti. Bodite pripravljeni na žalitve, zbadanje, ironične pripombe, opolzke izjave in ohranite mirno kri, ne bojte se naglas reči ne. Samoobramba se začne šele, ko se razvije fizična konfrontacija. Aljoša Gorup svetuje: »Kot praktični nasvet, vedno držite roke pred seboj z dlanmi obrnjenimi proti napadalcu v višini njegovih prsi ali vratu, s tem naredite psihološko-fizično “ograjo”, s katero ne dopuščate v svoj osebni prostor.« Samoobramba sicer temelji na uporabi ”orodij” svojega telesa (komolcev, pesti, kolen …) in uporabi orodij v okolici (pisalo, revija, dežnik …). Targirati se vedno v nezaščitene in najbolj občutljive predele telesa napadalca, kot so oči, grlo, pleksus, genitalije. In vendarle, ne spuščajte se v boj in pretep. Obramba naj ima namen, da se lahko najhitreje odmaknete od lokacije napada.

Še nekaj nasvetov

Noben telefon ali pa denarnica nista vredna pregovarjanja in napada. Dokumente in torbico lahko enostavno zamenjate, svojih telesnih delov pač ne.

– Če pride do udarcev in napada, si pokrijte obraz in vitalne predele ter stopite proti napadalcu. Na ta način povečate možnost, da se bo napadalec sam poškodoval na vaši obrambi (komolcih).

– Udeležite se lahko katerega od tečajev samoobrambe. Pozor, treniranje borilnih športov vas ne pripravi nujno tudi na dobro samoobrambo, saj pri napadih ni ”fair” igre, napadalci pa so v večini nepredvidljivi, lahko imajo tudi orožje.

– Ciljajte udarec v koleno, saj ga je težko ubraniti, ta del telesa pa je ponavadi lažje dosegljiv. Na ta način boste pridobili nekaj časa da zbežite.

– V primeru obrambe pred napadalcem, ga udarite v nos z odprto dlanjo. Takšen udarec je bolj boleč kot udarec s pestjo s strani.

Presenetite napadalca z glasnim kričanjem. Že s tem lahko preprečite bolj resen napad, saj se napadalec lahko hitro prestraši.

Aljoša Gorup pa za konec o tehnikah samoobrambe svetuje: »Situacija diktira taktiko, taktika pa tehniko. S tem v mislih torej vse vpliva na način, kako je najboljše odreagirati v tistem trenutku. Naš sistem samoobrambe uči načela, s katerimi se lahko prilagodite vrsti napada, ni pa vedno enako, če je napadalec sam ali jih je več ter, če je oborožen ali ne.«

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM