Prijava na e-nasvete

Seks za zdravje

Da, prav ste prebrali. Redni spolni odnosi podaljšujejo življenje, saj krepijo imunski sistem. Vzburjenost, vznemirjenje in psihološko olajšanje po orgazmu povečujejo sposobnost organizma, da se ščiti pred boleznimi. Ljudje, ki se redno prepuščajo posteljnim užitkom, so redkeje v bolniškem stanju, bolj so družabni, bolje razpoloženi, manj pod stresom in so na splošno bolj srečni.

Kot je Billy Crystal nekoč rekel: »Ženske potrebujejo razlog za seks, moški pa samo prostor.« Ženski libido je namreč manjši kot moški in eden izmed najpogostejših ženskih izgovorov, da bi se izognile spolnim odnosom, je glavobol. Vendar pa je že dolgo znano, da se med spolnim odnosom zmanjša napetost mišic, pospeši se krvni obtok, poveča se proizvodnja hormona sreče – endorfina, zato po orgazmu izgine še tako hud glavobol.

S seksom lahko ublažimo tudi bolečine, ki spremljajo menstruacijo, saj se med njim sprošča veliko hormonov in encimov. Ta pomirjajo razdražena tkiva, ki so kriva za krče.

Vendar pa se pozitivni učinki seksa tukaj še zdaleč ne končajo. Seks varuje srce. Zraven zdrave prehrane in življenja brez stresa, bi si morali še nekajkrat tedensko privoščiti seks. Je tudi odlična pomoč pri hujšanju. Med spolnim odnosom na primer vsako minuto (če ste srečnica s 54. kilogrami) telo porabi približno 4.2 kilokalorij, med naporno vadbo aerobike pa le 4.

Verjeli ali ne, seks prežene nespečnost, ker se po orgazmu sprošča hormon serotonin, ki povzroča zaspanost. In prepričani smo, da partner ne bo imel nič proti, če ga ob naslednjem napadu nespečnosti prebudite s poljubi.

Seks je koristen za psihološko, ne le telesno dobro počutje. Povečuje samozavest, saj verjetno nihče med osrečujočim ljubljenjem ne razmišlja o morebitnem kilogramu preveč ali neuspešnem izpitu. Zaradi endorfina pa prežene še slabo voljo in pričara se nasmešek na obraz.

Lahko povzamemo, da so osebe, ki so zadovoljne s svojim spolnim življenjem, bolj zdrave in manj nagnjene k:

–          boleznim srca, raku, avtoimunskim boleznim in okužbam,

–          bolečinam v hrbtu,

–          hemoroidom,

–          povišanemu krvnemu tlaku,

–          razbijanju srca,

–          znojenju,

–          astmi, ekcemom,

–          debelosti,

–          nespečnosti in nočnim moram,

–          povrhu pa živijo dlje.

Preidimo od teorije še malo k praksi. Refleksologi so prepričani, da je s stimulacijo živčnih končičev v stopalu mogoče spodbuditi organe povezane z njimi. Podobne refleksne točke so tudi v penisu in nožnici. Anne Hooper je v svojem priročniku Vodnik za odličen seks opisala vajo imenovano ‘niz devetih sunkov’. To je taoistična vaja za masažo teh točk, ki blagodejno vpliva na ostalo telo. Vajo je najlažje izvesti, če moški leži na ženski. Narediti je treba 90 močnih in rahlih gibov v naslednjem zaporedju:

1.     Moški v nožnico potisne samo vrh penisa in se nato umakne. Ta rahli gib ponovi devetkrat, nato v nožnico prodre s celim penisom.

2.     Sledi osem rahlih sunkov (samo z glavico penisa) in dva močna sunka (tako da prodre s celim penisom).

3.     Nato naredi moški sedem rahlih sunkov in tri močne

4.     Šestim rahlim gibom sledijo štirje močni.

5.     Pet rahlih gibov in pet močnih.

6.     Najprej štirje rahli gibi in nato šest močnih.

7.     Trije rahli sunki in nato sedem močnih.

8.     Dva rahla giba in osem močnih.

9.     Nazadnje moški naredi en rahel gib, ki mu sledi devet močnih.

Masaža ima največji vpliv na žleze: češeriko, možganski privesek, žlezo ščitnico, priželjc, trebušno slinavko, nadledvično žlezo ter spolne žleze – prostato in moda pri moških, jajčnike pri ženskah. Preizkusite!

Vir: Anne Hooper: Vodnik za odličen seks.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ