Prijava na e-nasvete

Kako unovčiti diplomo?

Ste izbrali uporabno diplomo, vidite v njej potencial za določeno podjetje? Tudi če je vaša ideja dobra, se ne bo prodala sama od sebe, zato izkoristite pomoč mentorja, da boste usmerjali vaše misli v uporabno dodano vrednost. Tema diplomskega dela je nekaj, kar ostane z vami kar nekaj časa. To je namreč vaša specializacija ob koncu študija. Ravno zaradi tega je priporočljivo, da vas tema zanima in tako izrazite vaš interes bodočim delodajalcem. Tudi diplomo boste raje spisali in jo z veseljem predstavili javnosti. Če ste že vnaprej prepričani o svojem delodajalcu, je najbolje napisati diplomo, ki mu bo do neke mere koristila in jo bo lahko dejansko odkupil oz. vas v zahvalo redno zaposlil. Dandanes je delovnih mest relativno malo in tako ste si s tem že zagotovili varno prihodnost.

Kakšna naj bo diplomska naloga?

Napišite diplomo, ki je povezana z izumom ali patentom, ki je zanimivo za podjetje in bi ga podjetje v prihodnosti izkoristilo. Obrnite se na podjetje, kjer ste opravljali prakso in že poznate njihove potrebe ali pa izberite podjetje, ki dela vam zanimive stvari in bo sodelovalo le pri diplomi. Izkoristite pomoč mentorja, ki vam lahko pri uporabnosti ideje veliko pripomore. Ima več izkušenj in pozna trg, na katerega želite vstopiti. Lahko pa se lotite poslovnega načrta, s katerim boste v podjetju razvili produkt, izboljšali delovni proces ali kakorkoli povečali vrednost podjetja.

Kako prodati idejo?

Poiščite podjetje, ki bi lahko uporabilo vašo idejo. V tem primeru vam to lahko prinese vstopnico za zaposlitev ali pa zaslužek s prodajo te ideje. Naučite se svojo idejo prodati – vanjo morate verjeti, jo predstaviti z zanosom, razložite vašo vizijo in izpostavite prednosti, ki jih prinaša. Projekt, ki ste ga zastavili v diplomi, lahko predstavite tudi na občini, v mladinski organizaciji ali v prostovoljni organizaciji. Na drugi strani pa lahko razvijate idejo za lastno podjetje, si ustvarite svojo poslovno pot in tako zagotovite dolgoročne zaslužke.

Nagrade in razpisi

Temo diplome lahko prijavite na različne razpise, ki jih objavljajo zasebne in javne institucije, kjer lahko promovirate svojo temo diplome in s tem pridobite nagrado, štipendijo ali raziskovalno mesto v podjetju.

  • Prešernove nagrade, ki jih podeljuje Univerza v Ljubljani za najboljša dela in s tem spodbuja kakovost znanstveno-raziskovalne ter umetniške dejavnosti študentov.
  • Mladinski Svet Slovenije (MSS) razpisuje MSS nagrado za najboljšo diplomsko oziroma magistrsko nalogo s področja mladih.
  • Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) razpisuje nagradni natečaj za zaključna dela študentov na družboslovnih področjih.
  • Pomurska izobraževalna fundacija PIF v sodelovanju s Pomursko akademsko znanstveno unijo PAZU razpisuje Pomursko raziskovalno nagrado.
  • Banka Slovenije razpisuje nagrade za diplomska in magistrska dela.
  • Društvo za združene narode za Slovenijo razpisuje nagrade za najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela s področja delovanja Organizacije združenih narodov.
  • Krka razpisuje Krkine nagrade za mlade, s katerimi spodbujajo k ustvarjalnemu in raziskovalnemu delu.
  • Mednarodni razpis za Trimove raziskovalne nagrade  je namenjen znanstvenim delom, ki so vezana na področje dela podjetja Trimo.
  • Tehnološka mreža tehnologije vodenja procesov razpisuje nagrade za najboljša dela.

Ves čas bodite v nizkem startu za vaš skok na trg. Vedno si pustite odprta vrata in možnosti. Udeležujte se različnih dogodkov v panogah, ki vas zanimajo in spoznavajte nove ljudi ter si povečajte možnost, da svoje znanje unovčite.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ