Prijava na e-nasvete

Finančna svoboda – mit ali realno dosegljiv cilj?

Naš sogovornik je bil magister Samo Lubej, neodvisni finančni svetovalec Finančnega centra d.o.o., strokovnjak na področju naložbenih financ, svetovalec, podjetnik, avtor številnih člankov in knjig ter predavatelj, ki ljudi med drugim uči tudi finančne svobode.

Mladi se želimo ob zaključku študija osamosvojiti, razmišljamo torej o finančni svobodi. Kaj pa ta termin pravzaprav pomeni?

Tudi na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, kjer predavam, večkrat nalašč povprašam študente, kaj je tisto, pod čemer si predstavljajo finančno svobodo. Velikokrat je odgovor ta, da si lahko privoščijo vse. Seveda je to daleč od resnice, vedno se namreč najdejo večja jahta, dražji avto, dražja vila, večja vila in tako naprej. Finančna svoboda seveda to ni. Je vnaprej izbran in določen nivo življenjskega sloga, ki si ga nekdo zastavi in ga tudi živi, ki si ga lahko privošči in ki ga financira iz pasivnih virov prihodkov, torej ne iz prihodkov od dela, ampak od prihodkov, ki prihajajo iz najemnin, dividend, obresti, honorarjev in tako naprej. Seveda je nivo definiranja finančne svobode tudi stvar vsakega posameznika; nekdo v Indiji je tako z nekaj sto evri morda finančno svoboden, pač meditira in živi od skodelice riža na dan. Menim, da bi pri nas z manj kot s tri, štiri ali pet tisoč evri težko govorili o tem. Ljudje, ki jih poznam kot finančni svetovalec in ki živijo na tak način, živijo v razredu nekje od pet do deset tisoč evrov na mesec.

Ali lahko take vrste svobodo dosežejo tudi mladi?

Mladi si lahko to postavijo za cilj, razen če so podedovali neko premoženje ali kako drugače prišli do njega. Predvsem v tujini, pa tudi pri nas obstaja že kar nekaj mladih, ki so si tak pristop ali pa tak finančni pogled na življenje postavili kot cilj. Večina novodobnih ljudi, ki so dosegli finančno svobodo, je to dosegla skozi poslovanje oziroma skozi lastno podjetje in podjetništvo. Le poglejte lestvico najbogatejših Slovencev – lani so imeli prav vsi svoja podjetja. Če nam podjetništvo ne ustreza, si finančno svobodo lahko zgradimo tudi skozi dobro plačano delo in tvegane, uspešne naložbe.

S katerim enostavnim finančnim orodjem bi si lahko mladi pomagali?

Eden od prvih korakov, ki bi ga mladim toplo priporočal, je nadzor stroškov in prihodkov. Na strani prihodkov ponavadi ni problemov, za stroškovno stran pa obstajajo bolj ali manj izdelane evidenčne tabele oziroma pripomočki, s katerimi lahko temeljito razdelimo in spremljamo stroške (Tabela 1: Minimalni mesečni odhodki). Pri sami operativni spremljavi stroškov priporočam, da – kjer je le možno – plačujemo z debetnimi karticami in ne s kreditnimi. Tako lahko avtomatsko, preko spletnih bank pridobimo digitalni pregled stroškov. Kadar z debetnimi karticami ne gre, redno in zavestno zahtevajmo in jemljimo račune ter si dosledno vodimo mesečno evidenco, s katero lahko ugotovimo, pri čem porabljamo denar in koliko ga porabljamo. Iz svojih izkušenj, pa tudi od drugod, vem, da ljudje pri ocenjevanju mesečnih stroškov brez evidenc te praviloma podcenijo za 15 odstotkov. Eden od prvih korakov je tudi zmanjševanje stroškov. Pri tem uporabimo orodje (Tabela 2: Nujnosti), s katerim ugotovimo nujnost nekih stroškov. Kar je obvezno, vpišemo pod »stoodstotno«, kar pa je manj nujno, se razporedi na desno. Potem enostavno določimo, koliko moramo privarčevati, in iz desne krajšamo seznam ter se odpovedujemo stvarem, ki niso nujne.

Tabela 1: Predstavljajte  si, da se vam je v življenju »zalomilo« (izguba službe, podpore staršev, smrt partnerja …). Kakšni bi bili vaši nujni, minimalni mesečni odhodki po skupinah v tabeli?

MINIMALNI MESEČNI ODHODKI:( v EUR)
najemnina/kredit za stanovanje
elektrika, voda, ogrevanje
komunikacije (tel., internet, TV)
avto (transport)
hrana in gospodinjstvo
dodatna zavarovanja
davki
krediti, leasingi
obleka
počitnice, prosti čas
pokojninsko varčevanje
drugo varčevanje
skupaj

Tabela 2: Vaši aktualni odhodki, razdeljeni po področjih (na mesečni ravni) in njihova nujnost v EUR

NUJNOSTI:100 %80%60%40%20%0%
najemnina/kredit za stanovanje
elektrika, voda, ogrevanje
komunikacije (tel., internet, TV)
avto (transport)
hrana in gospodinjstvo
dodatna zavarovanja
davki
krediti, leasingi
obleka
počitnice, prosti čas
pokojninsko varčevanje
drugo varčevanje
skupaj po stolpcih
vse skupaj

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ