Prijava na e-nasvete

Absolvent – vse, kar morate vedeti

Razlike med preteklim in sedanjim načinom urejanja absolventskega statusa so jasno opazne, zlasti v kontekstu prehoda na bolonjski študijski sistem. Čeprav je bila včasih pridobitev absolventskega staža precej lažja, se je v zadnjem času študijska dinamika spremenila. Bolonjski sistem stremi k skrajšanju časa študija. To pomeni, da je pričakovati, da tudi absolventski staž ne bo več tako pogost. Kljub temu pa študentom še vedno omogoča vpis v dodatno leto, kot absolvent, po zaključku zadnjega semestra. Tega lahko izkoristijo za dokončanje študija ali pripravo na nadaljnje študijske stopnje.

Kako je bil absolvent urejen včasih in kako je danes, v bolonjskem sistemu?

Včasih je bilo absolventski staž precej lahko vpisati, pa tudi podaljšati. Namen bolonjskega sistema je skrajšati čas študija, zato se pričakuje, da tudi absolventski staž kmalu ne bo potreben. Pametno je preveriti v tajništvu oddelka, kakšna so pravila na matični fakulteti, kljub temu pa v večini primerov lahko vpišete vsaj 12 mesecev absolventskega staža. To je od leta 2012 možno pa le za tiste, ki v času študija niso izkoristili možnosti prepisa ali ponavljanja. Absolventski staž izkoristite prvi in po drugi stopnji.

“Absolvent” dobro izkoristite!

Kljub temu, da bolonjski sistem stremi k hitrejšemu končanju študija in takojšnjemu nadaljevanje študija na podiplomski stopnji, večina študentov vpiše absolventski status. Nekateri zaradi tega, da lahko delajo preko študentskega servisa, spet drugi zaradi dokončanja študija v “umirjenem tempu”, spet tretji zato, da lahko izkoristijo leto za potovanja, zabavo ali življenje v tujini.

Kaj je absolventski staž?

Absolventski staž ali dodatno leto je izraz, kateri je uporabljen ob času po zaključku zadnjega semestra. To je čas, ko študent lahko obdrži status študenta, če ne diplomira oziroma dokonča podiplomskega študija.

Mnenja o absolventskem stažu so deljena, na koncu pa je pomembno samo to, da čez leto ne poležavate na kavču, ampak ga resnično izkoristite!

Pravico študent lahko uveljavlja z vpisom v absolventski staž oziroma dodatno, ki jo lahko koristi samo takoj po zaključku zadnjega semestra, in sicer, v primeru da:

  • ne zaključi študija na študijskem programu 1. ali 2. stopnje v 12 mesecih po zaključku zadnjega semestra (razen, v primeru, da je v času študija ponavljal letnik oziroma spremenil študijski program ali smer; v tem primeru mu status preneha že ob zaključku zadnjega semestra),
  • ne zaključi študija 2. stopnje po enovitem magistrskem študijskem programu v 12 mesecih po zaključku zadnjega semestra,
  • ne zaključi podiplomskega študija 3. stopnje v ustreznem, s statutom predpisanem roku.

Kdaj lahko podaljšamo absolventski staž?

absolvent, absolventski staž

Ob prvi prijavi statusa absolventa se vam začne odštevati 12-mesečna doba, v kateri naj bi zaključili vse obveznosti, ki vas ločijo do novega naziva. Izjemoma ga je možno podaljšati za dodatno leto, kar piše tudi v Zakonu o visokem šolstvu, kjer je naštetih nekaj pogojev:

  • materinstvo,
  • daljša bolezen,
  • izjemne družinske in socialne okoliščine,
  • priznan status osebe s posebnimi potrebami in
  • aktivno sodelovanje na vrhunskih različnih prireditvah ali v organih univerze.

Vendar to je le nekaj univerzalnih pogojev, fakultete lahko same določajo pogoje, ki se običajno nanašajo na koristenje možnosti ponavljanja letnika oz. ponovnega vpisa in prijavo diplomskega dela (zato preverite in preberite pravilnik svoje matične fakultete). Če želite podaljšati status, vendar imate druge razloge, vseeno poskusite poslati prošnjo, saj so te obravnavane posamično. Na prvi stopnji je načeloma za to odgovorna komisija za študijske zadeve, na drugi pa senat na fakulteti.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ