Prijava na e-nasvete

Beli čaji

Posebnost belega čaja se skriva v njegovi neobdelanosti, saj bele puhaste vršičke in lističe nabirajo izključno ročno, sušijo pa jih naravno na soncu, kjer pride do naravne fermentacije. Skozi celoten proces, lističi in vršički ne pridejo v stik s človeško kožo do končne uporabe, beli čaj pa vsebuje več hranilnih učinkovin kot zeleni ali črni.

Okus belega čaja je lažji od okusa ostalih pravih čajev, vsebuje pa tudi manj kofeina. Vsebuje več protivirusnih in protibakterijskih učinkovin ter antioksidantov. Tako preprečuje pojav diabetesa in raka, zmanjšuje krvni tlak in stres, pozitivno pa vpliva tudi na kosti in kožo. V raziskavah so odkrili, da pomaga tudi pri zmanjševanju telesne teže, saj preprečuje nastajanje novih maščobnih celic in zmanjšuje apetit.

PRIPRAVA BELEGA ČAJA

Za pripravo belega čaja, prevreto vodo ohladite na 75 do 80 stopinj Celzija, žličko čaja pa pustite v njej stati dve minuti. Bodite pozorni na čas, saj če pustite čaj v vodi več časa, bo ta postal grenkega okusa. Prevretki se lahko uporabijo večkrat, vendar jih je treba vsakič namakati dlje časa. Čaj se pije brez sladkorja, medu ali mleka, priporočljiva količina pa je 2 do 4 skodelice na dan.

VRSTE BELEGA ČAJA

Beli čaj je eden izmed dražjih čajev, saj ga je količinsko zelo malo, ker se ga obira le v zgodnji pomladi ko ni dežja.

Poznamo več različnih vrst kitajskega belega čaja:

– Hao Yinzhen ali srebrne iglice, je narejen le iz najboljših brsti, ki so prekrite z belimi dlačicami. Zaradi tega je ta vrsta čaja najkakovostnejša, prihaja pa iz province Fujian na Kitajskem.

– Bai Mu Dan ali bela potonika, vsebuje brsti z dvema lističema, izvira pa iz istega področja kot Hao Yinzhen.

– Gong Mei je narejen iz brstičev in lističev, ki so ostali po pobiranju za čaja Hao Yinzhen in Bai Mu Dan. Vsebuje v večini mlade lističe.

– Shou Mei spominja po okusu na Oolong čaj in ima najmočnejši okus. Pobirajo ga kasneje in je temnejše barve kot ostali.

Poleg teh, pa si lahko privoščite tudi beli čaj Ceylon White (izhaja iz Šri Lanke in ima priokus po borovcih in medu), Darjeeling White (izhaja iz Indije in je bolj sladkega okusa) ali pa Afriški beli čaj (izhaja iz Malavija in Kenije, vsebuje pa več kofeina in je močnejšega okusa).

Viri: http://en.wikipedia.org, www.whiteteaguide.com, www.whitetea.com, www.whiteteacentral.com, www.whiteteatruth.com, www.whitetea.cc.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ