Prijava na e-nasvete

Najpogostejša vprašanja o kontracepciji

Pomembno je, da izberete kontracepcijsko sredstvo skupaj s svojim ginekologom. Najbolje bo znal pretehtati med koristjo in tveganjem izbrane kontracepcije ter vam tudi omogočil, da se boste ob varni zaščiti počutile dobro, svobodno in imele čim manj stranskih učinkov.

Kontracepcija je zanesljiva zaščita pred neželeno nosečnostjo, v primeru pravilne in redne uporabe. Zaščita pred neželeno zanositvijo ni zaščita pred spolno nalezljivimi boleznimi!

Na slovenskem trgu obstaja več vrst kontracepcijskih sredstev. Izbirate lahko med:

Na slovenskem trgu obstaja več vrst kontracepcijskih sredstev. Izbirate lahko med:

  • različnimi vrstami kontracepcijskih tabletk;
  • med bakrenim ali hormonskim materničnim vložkom;
  • vaginalnim obročkom;
  • kontracepcijskim obližem;
  • kontracepcijskimi injekcijami;
  • moško in žensko sterilizacijo;
  • pregradnimi metodami (kondom, ženski kondom, spermicidi ali diafragma). 

Slednje naj bi bile manj zanesljive, saj kar 20 % žensk ob rednih spolnih odnosih zanosi.

Kontracepcija za študente in študentke

Pred izbiro se vprašajte, ali gre za kontracepcijo pri nestalnih partnerjih ali pri stalnih partnerjih. Pri nestalnih partnerjih ni varne spolnosti brez kondoma. Kondome lahko kupite v marsikateri trgovini. Njihova zanesljivost je manjša, so pa edino kontracepcijsko sredstvo, ki varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi.


Od katerega trenutka po začetku uporabe so kontracepcijske tabletke učinkovite?
Če tabletke začnete jemati 1. dan menstrualne krvavitve, ste takoj zaščiteni pred nosečnostjo. Če začnete z jemanjem od 2. dneva menstrualne krvavitve dalje, pa se svetuje uporaba dodatnega kontracepcijskega sredstva v času jemanja 1. škatlice (npr. kondom).

Pri stalnih partnerjih imate možnost izbire drugih metod. Najpogostejše so kontracepcijske tabletke in maternični vložki. Izberete lahko tudi hormonski vaginalni obroček. Je mehak in tanek ter prijeten za uporabo. Vsebuje hormone v zelo nizki koncentraciji, veliko manj kot pri vseh oblikah tabletk. Hormonska kontracepcija se izdaja na recept in je na voljo brez doplačila.

Morebitni stranski učinki

Med najbolj pogoste stranske učinke spadajo glavobol, napetost v dojkah, občutek napetosti v spodnjem delu trebuha, rahla slabost, nihanje v razpoloženju in možnost vmesnih krvavitev (predvsem prve 3 mesece), ki nastopijo v času med dvema menstruacijama, manjši libido, redkeje nastopi izpadanje las. Večina tabletk dokazano ne vpliva na povečanje telesne teže.

Kaj storiti, če

… prepoznate stranske učinke uporabe kontracepcije?
Pravilna pot bo obisk pri ginekologu. Z njim se posvetujte o stranskih učinkih, ki ste jih zaznale, kaj lahko storite, da prenehajo in če to ni mogoče, poskusite z drugo vrsto zaščite po nasvetu ginekologa.
… pozabite vzeti tabletko in ste imeli isti dan spolni odnos?
Če pozabite 1 tabletko, jo lahko nadomestite v naslednjih 12 urah brez posledic za morebitno manjšo učinkovitost. Če je pozabljenih več tabletk, se je treba zaščiti v istem ciklusu s kondomom. Tabletke vzemite do konca tablice. Ko v naslednjem ciklusu ponovno pravilno jemljete tabletke, ste spet varni.
… poči kondom?
Treba je vzeti urgentno kontracepcijo, ki jo lahko kupite v lekarni.
… menite, da ste zanosili? Kako se prepričati?
V lekarni lahko kupite test nosečnost, kar nekaj jih je na tržišču. Če je nosečnost zaželena, takoj začnite jemati tudi folno kislino. Pokličite svojega izbranega ginekologa, ki vas bo naročil na prvi pregled – ugotavljanje nosečnosti.
… vaginalni obroček izpade iz nožnice?
Takšni primeri so zelo redki, vzrok je lahko premalo globoko vstavljen obroček ali zelo močna menstrualna krvavitev.


Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ