Prijava na e-nasvete

Študentje, kako pridobiti izpis pokojninske dobe?

Za izpis pokojninske dobe zaprosite pisno, vlogo pa posredujete po pošti ali preko e-naslova (Vloga za izpis informacije o trajanju zavarovanja za zavarovance) ali prek portala Moj eZpiz (t. i. osebne informativne evidence do podatkov o zavarovalni dobi in o osnovah, od katerih so bili plačani prispevki). Izpis pokojninske dobe lahko dobite v petih dneh po oddani vlogi, sporoča ZPIZ.

Od leta 2015 naprej se zavarujejo vsi dijaki, ki so že dopolnili 15 let starosti, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, ki so mlajši od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja ter opravljajo začasna in občasna dela. Študentski servisi za vsakega dijaka in študenta, ki dela preko študentske napotnice, odvaja 15,5 odstotka prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, da se oddelani čas dijakom oziroma študentom šteje v pokojninsko dobo.

En mesec zavarovalne dobe za 60 % povprečne plače

Trajanje zavarovalne dobe se ugotovi tako, da se prizna po en mesec zavarovalne dobe za vsakih doseženih 60 odstotkov povprečne mesečne plače iz leta, za katero se opravi izračun, vendar največ 12 mesecev za posamezno koledarsko leto. Če skupni letni znesek vseh prejemkov iz drugih pravnih razmerij ne dosega 60 odstotkov povprečne mesečne plače, se ugotovi trajanje zavarovalne dobe v sorazmernem delu v skladu z zakonom, in sicer:

  • Zavarovalna doba se šteje v koledarskih letih, mesecih in dnevih, pri čemer 30 dni šteje kot en mesec, 12 mesecev pa kot eno leto.
  • Ista obdobja po tem zakonu štejejo v zavarovalno dobo le enkrat, razen v primerih, določenih s tem zakonom.
  • Pokojninska doba se upošteva na podlagi podatkov nosilca obveznega zavarovanja.
  • Vštevanje zavarovalnih obdobij, ki pri nosilcu obveznega zavarovanja niso evidentirana kot takšna, se, če ta zakon ne določa drugače, ugotovi pri zavodu z odločbo po postopku, ki velja za uveljavljanje pravic iz obveznega zavarovanja po tem zakonu.
Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Študentje, vaš hobi ali idejo lahko na DATI spremenilo v dober biznis! Pridite po brezplačen nasvet, kako hobi spremeniti v biznis! Več informacij >>

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ