Prijava na e-nasvete

Nasveti za nakup računalnika

Preden se odločite za nakup prenosnega računalnika, tablice ali telefona, se morate odločiti, za kaj boste te naprave sploh potrebovali in uporabljali. Večina vas uporablja prenosne računalnike za pripravo seminarskih nalog, predstavitev, zapiskov in za iskanje literature. Poleg tega pa redno uporabljate družbena omrežja in igrate širok nabor iger.

Danijel Senekovič, Comtrade, opozarja, da se morate pri nakupu novega računalnika najprej vprašati, kakšen tip uporabnika ste. Za brskanje po spletu, pisanje dokumentov, gledanje slik in video posnetkov je dovolj računalnik nižjega do srednjega razreda.

Najprej pridemo do prve, najbolj grobe in osnovne odločitve pri izbiri – namizni ali prenosni računalnik. Obe vrsti imata svoje prednosti in slabosti – bolj in manj očitne. Medtem ko prednosti večje prenosljivosti ni težko uganiti, obstajajo tudi manj očitne stvari, ki jih kupite skupaj z vašim računalnikom. Ena izmed postavk je na primer zmogljivost – če potrebujete računalnik za grafično oblikovanje ali obdelavo multimedije, ste obsojeni na namizni računalnik, če pa svoj abak uporabljate zgolj za pisanje in pregledovanje e-pošte, potem bo prenosnik povsem zadostoval.

Velikost  in kakovost zaslona

Če nameravate računalnik veliko prenašati (na predavanja, v knjižnico ipd.), potem ni potrebe po nakupu prenosnika z večjim zaslonom. Večji kot je zaslon, večje bodo dimenzije prenosnika in teža. Velikost zaslona je pomembna tudi z vidika baterije, saj bo baterija zdržala dlje pri manjšem kot pri večjem zaslonu. Lažje prenosljivi prenosniki imajo zaslone velike od 11 do 14 palcev. Vsekakor pa drži, da je lažje delati na večjem zaslonu. Za študente, ki bodo delali z grafiko in risanjem, je priporočljivo, da se odločijo za nakup 17,3 palčnega prenosnika. Prof. dr. Matjaž B. Jurič s Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani pravi, da čeprav so zadnje čase moderni ekrani na dotik tudi na prenosnikih Windows, to v resnici ni potrebno. Bolj pomembna je ločljivost zaslona, ki naj bo vsaj Full HD (1920 x 1080) in svetilnost. Tipkovnica in sledilna ploščica pa naj bosta čim bolj funkcionalni. Pri nakupu zaslona za namizni računalnik je treba upoštevati njegovo lego v prostoru. Dobra izbira je nebleščeč ali mat ekran, saj ga boste lahko postavili kamorkoli v prostoru in se izognili odboju odvečne svetlobe. Prav tako pa je pri dolgotrajnem delu lahko manj obremenjujoč za oči.

Zmogljivost računalnika

Danijel Senekovič priporoča računalnike iz nižjega do srednjega razreda, z 2 do 4 procesorskimi jedri, 4 GB velikim pomnilnikom in integrirano grafično kartico. Če računalnik uporabljate za ustvarjalne namene, kot so na primer obdelava slik, preprostejše urejanje video posnetkov in zvoka, programiranje, potem potrebujete računalnik z 2 do 4 procesorskimi jedri, 8 do 16 GB pomnilnika in dodatno grafično kartico (neintegrirano). Takšen tip računalnika omogoča tudi igranje grafično manj zahtevnih video iger.

Za bolj zahtevne

Za uporabnike, ki se ukvarjajo z večjimi multimedijskimi nalogami, izvajanjem simulacij in igranjem grafično zahtevnih video iger, Danijel Senekovič, priporoča računalnik z vsaj 4 procesorskimi jedri, 32 do 64 GB pomnilnika in grafično kartico višjega cenovnega razreda. Računalnik bo tudi deloval hitreje, če ima namesto HDD trdega diska vgrajen SSD disk ali pa možnost nadgradnje s SSD diskom, kar se preveri na spletni strani proizvajalca računalnika. Karakteristika SSD tehnologije omogoča hitrejši dostop do shranjenih podatkov, kar se odraža v bolj tekočem delovanju.

Prof. dr. Matjaž B. Jurič svetuje študentom
Če izbirate računalnik ali prenosnik z operacijskim sistemom Windows, izberite zadnjo generacijo procesorjev Skylake, ki jih prepoznate po številki 6 v številki oznake procesorja (npr. Core i7-6500U). Če je možno, pa počakajte na sedmo generacijo (Kaby Lake), ki bo izšla jeseni. Za večino opravil zadošča procesor i5. Tak prenosnik je primeren tudi za operacijski sistem Linux. Vedno bolj popularni so tudi prenosniki s Chrome OS, ki pa so primerni za tiste študente, ki predvsem brskajo po spletu in urejajo dokumente, ne razvijajo pa lastnih aplikacij ali uporabljajo zahtevnejših programov.

Računalnik

Za rabljen računalnik zahtevajte garancijo

Rabljeni računalniki so cenejši od novih, a obstaja možnost, da ne bodo delovali brezhibno. Napake se odkrijejo šele z uporabo, zato pri nakupu od prodajalca zahtevajte trimesečno garancijo, da vam vrne denar, če se bodo pojavile večje napake. Če se boste odločili za kupovanje računalnika po komponentah, si preberite primerjave komponent in njihove teste v boljših računalniških revijah. Primerjajte cene pri različnih ponudnikih in izberite najbolj ugodno ponudbo. Posebej bodite pozorni  pri izbiri komponent, saj so nekatere med seboj nezdružljive.

Cena?

V veliki večini primerov pomembno vlogo odigra tudi cena. Glede na razmah spletne trgovine se na vsak način splača prebrskati spletne police, zlasti ker se cene od prodajalca do prodajalca včasih prav nerazumno razlikujejo. Če ste bolj lene narave, se sprehodite po uporabni strani www.ceneje.si, kjer boste našli zadovoljivo bazo izdelkov in trgovin – sistem pa vam samodejno razvrsti prodajalce od najcenejšega do najdražjega. To je sicer hvalevredno, a vedno se je treba zavedati, da vseh trgovin le ni v bazi, prav tako pa spletna stran nekatere partnerske trgovine preferira, zato virtualni sprehod po spletnih trgovinah nikakor ne bo škodil. Prav tako po nizkih cenah slovi trgovina Sestavi.si, ki ponuja računalnike in komponente po precej ugodnih cenah, vendar boste tam na svoj račun prišli predvsem iskalci namiznih računalnikov.

Brezplačni programi

Ko se boste odločili za računalnik, bo tega treba opremiti tudi s programsko opremo – poleg klasičnih rešitev so vam na voljo tudi t.i. odprtokodne, tj. zastonj rešitve, ki v veliki večini povsem zadovoljivo nadomestijo plačljive programe. Tukaj je izbor najboljšega, kar vam lahko ponudi odprta koda:

Spletno brskanjeFirefox, K-Meleon
E-poštaThunderbird
Spletno klepetanje (AIM, MSN …)Pidgin, X-Chat
P2PGnucleus, Azureus, Cabos
Predvajanje videaVLC, Mplayer, Miro
Pretvarjanje videaMedia Coder
Pisarniška orodjaOpenOffice.org, AbiWord
Urejanje fotografijGIMP, Inkscape, Paint.net
Osebne financeTurboCash
Arhiviranje7-Zip

 

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ