Prijava na e-nasvete

Odpreti S. P. ali D. O. O.

Katero obliko poslovanja izbrati s. p. ali d. o. o.? Predstavljamo ključne korake in primerjavo dveh najpogostejših oblik med katerima se odločajo podjetniki, ki stopajo na samostojno pot.

3 koraki do podjetja

1. korak: Na začetku boste morali izbrati pravnoorganizacijsko obliko vašega podjetja, ki jo boste uporabljali pri poslovanju.

2. korak: Vsako registrirano podjetje mora ime, ki se razlikuje od imen drugih. Preverite tudi v registrih in bazah zaščitena imena, barve, logotipe, itd. Če je vaš cilj širjenje po tujini, preglejte tudi, kako je z vašimi izbranimi elementi podjetja v tujini – so »na voljo« ali so že registrirani. Pri tem koraku boste morali opredeliti tudi datum ustanovitve, osnovni kapital, poslovni naslov, poslovni prostor, zastopnike podjetij in izbrati dejavnost.

3. korak: Na SPOT točkah po Slovenji ali portalu SPOT (potrebujete digitalno potrdilo in priporočljivo opremo) lahko ustanovite s. p. ali d. o. o., postopek je brezplačen. (Slednjega lahko ustanovite tudi pri notarju, strošek postopka pa je overjen z notarsko tarifo.) Uredijo vam vso potrebno dokumentacijo in jo oddajo na pristojne organe. Ustanovitev d. o. o. zahteva nekoliko več birokracije kot s. p..

Razlika med S. P. in D. O. O.

S. P.D. O. O.
Fizična oseba, ki opravlja dejavnost.Povsem svoja pravna oseba.
Ne potrebujete osnovnega kapitala, da odprete s. p..Potrebujete osnovni kapital v višini 7.500 €.
Kot podjetnik odgovarjate z vsem svojim osebnim premoženjem.Podjetje odgovarja z vsem svojim premoženjem (kapitalom podjetja oz. vloženim kapitalom). Družbenik v osnovi ne odgovarja.
Progresivna obdavčitev ali obdavčitev z normiranimi odhodki.19 % obdavčitev ali obdavčitev z normiranimi odhodki.
Dve obliki s. p.-ja – dejanski (polni s. p.) ali dopolnilna dejavnost (popoldanski s. p.)Če želite dvigniti denar, je to obravnavano kot izplačilo dobička, kar je obdavčeno s 25 %.
Prosto lahko dvigujete denar iz bančnega računa na katerega dobivate plačila iz naslova s. p.-ja. 

Viri: https://spot.gov.si/, https://accbox.net/, https://data.si/.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ