Prijava na e-nasvete

Biti ali ne biti prostovoljec?

Postati prostovoljec, udeležiti se delovnega tabora ali pa sodelovati na mladinski izmenjavi so le nekatere od možnosti, ki si jih v nadaljevanju lahko podrobneje ogledaš in izbereš tisto, ki tebi najbolj ustreza. Prostovoljstvo deluje na različnih področjih – socialnem, športnem, rekreativnem, izobraževalnem, zdravstvenem, kulturnem, okoljskem, turističnem, v kriznih situacijah (na primer gasilske organizacije, reševalci) in na mnogih drugih področjih. Opravljajo ga ženske in moški, mladi ljudje in otroci, ljudje srednjih let in starejše osebe, vanj se lahko vključujejo vsi ljudje ob upoštevanju svojih zmogljivosti, saj zanj ni načelnih omejitev.

Prostovoljstvo ima velik pomen za skupnost, ker:

· izboljšuje kakovost življenja v družbi;

· brani interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni ob rob, izključeni;

· je ena od osnovnih poti odzivanja civilne družbe na potrebe v njej in ustvarja možnosti aktivnega delovanja državljanov v družbi;

· prostovoljsko delo je bodisi samostojna ali dodatna dejavnost in dodana vrednost delovanju služb in institucij.

Tudi prostovoljci imajo pravice in jih je potrebno spoštovati v konceptih in v praksi sodelovanja s prostovoljci.

Prostovoljci imajo pravico do:

· celovite informacije o svojem delu in o organizaciji ali ustanovi, prek katere delujejo;
· uvajanja v delo;
· podpore in priznanja za svoje delo;
· možnosti učenja in napredovanja pri delu;
· možnosti, da izrekajo svoje mnenje in soodločajo;
· možnosti, da sodelujejo v organizaciji prostovoljskega delovanja;
· prejemanja nadomestila za stroške, povezane s prostovoljskim delom;
· zavarovanja.

Več o pravicah in odgovornostih prostovoljk in prostovoljcev ter organizacij, v katerih delujejo, si lahko preberete v Etičnem kodeksu organiziranega prostovoljstva.

Prostovoljsko delo pa terja predanost. Prostovoljci se morajo držati dogovorov in morajo sodelovati z osebjem društva ali institucije, v kateri delujejo.

Prostovoljno delo in jaz

Še danes ne vem, kaj me je točno gnalo, da sem postala prostovoljka. Če sem iskrena bolj neka notranja radovednost, preveč prostega časa, kot pa sama želja pomagati nekomu. Tako sem tudi začela kot prostovoljka v lokalni knjižnici, kjer sem vsako soboto pripravljala ustvarjalne delavnice za otroke. Komu sem pa s tem pomagala? Hmmmm, ko razmislim … mamicam in očkom, ki so lahko otroku priskrbeli nekaj ustvarjalnih ulic medtem ko sta opravila nakupe, mamicam in otrokom, ki so namesto pred televizorjem skupaj preživeli urico ali dve med ustvarjanjem, barvanjem, risanjem in se skupaj veselila novega izdelka,…otrokom, ki so se ob samostojnem ustvarjanju počutili odlično in nenazadnje, sama sebi, saj mi je vsak končani izdelek, skupno postavljanje razstave, vsak nasmeh polepšal dan in mi dal občutek družbene odgovornosti, tisti občutek, ki me je gnal da sem vsako soboto se zbudilaob 6:30 in se odpravila na delo – prostovoljno.

Zdijo se že tako daleč nazaj, a takšni so bili moji začetki.

Čez kakšno leto sem postala prostovoljka še na osnovni šoli, kjer sem pomagala učencem s težavami pri učenju. Več odgovornosti, več dela, predvsem pa več izziva. In tu sem ostala nekaj let, razvijala in izboljševala sistem prostovoljstva na tej šoli. In čez 4 leta sem ob mojem odhodu pogledala kaj sem naredila. Začela sem sama, ko sem končala je bilo na šoli redno prijavljenih 7 prostovoljcev, vsak je poučeval vsaj 2 otroka…ni slabo…a zmoremo še bolje!

Prostovoljno delo je pomembno, in čleprav ni plačano je opaženo in zahvalno. Sama sem leta 2006 bila nagrajena kot naj-prostovoljka Slovenije. Izjemno pomembna nagrada, priznanje mojemu trdemu delu, a že takrat in še zmeraj verjamem, da je najlepša nagrada, ki jo prostovoljec lahko dobi iskren nasmeh tistega, ki mu z nekaj svojega truda olajšaš in polepšaš vsakdan.

Pomagaj tudi ti, že danes, za lepši jutri!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ