Prijava na e-nasvete

Loading Dogodki

« All Dogodki

Dan reformacije

31. oktobra

31. oktober zaznamuje državni praznik in sicer dan reformacije, ki je dela prost dan.

Glavni začetnik reformacije je bil nemški duhovnik Martin Luther, ki je 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v nemškem mestu Wittenberg pribil list s 95 tezami, s katerimi je obsojal tedanje ravnanje rimskokatoliške cerkve. Glavna spodbuda za to dejanje je bilo prodajanje odpustkov in cerkvenih služb, s katerim je Cerkev želela zaslužiti denar za gradnjo Bazilike sv. Petra v Rimu. Luther je sprva zahteval le reformo katoliške cerkve, ker pa ga je ta zavrnila, se je oblikovala nova cerkvena organizacija, luteranska cerkev.

Nekaj njegovih najbolj znanih tez in zahtev:

  • cerkev naj bo preprosta in dostopna vsem ljudem
  • cerkev se ne sme postavljati nad državo
  • vsak vernik naj sam bere sveto pismo v svojem maternem jeziku

Predvsem zadnja točka je močno vplivala na razvoj književnosti in jezikov, imela pa je pomemben vpliv tudi na slovensko književnost. V obdobju reformacije so se tako pojavile prve slovenske knjige. Čisto prva slovenska knjiga pa je bila Katekizem, ki jo je leta 1550 napisal Primož Trubar.

In nenazadnje … DANES JE DELA IN ŠOLE PROST DAN! Uživajte!

Lahko pa se udeležite tudi kakšne od Halloween zabav. Noč čarovnic se prav tako praznuje 31. oktobra. Sicer je to praznik, ki je v današnji komercialni obliki prišel v Evropo iz ZDA. V svojem bistvu pa Halloween izhaja iz poganskih kultur severne Evrope, predvsem keltskih plemen. Izhaja iz prepričanja, da v noči na 1. november mrtvi vstanejo iz svojih grobov in obiščejo zemljo. Od tu pa se je razvila tradicija nošenja kostumov – na ta način so se ljudje skrili, prav tako pa so delali veliko hrupa.

Podrobnosti

Datum:
31. oktobra
Oznake dogodka:
, ,
WordPress Ads