Prijava na e-nasvete

Strategija uspeha pri pripravi na spletna predavanja

Študentje, ki študirate na daljavo spletnih predavanj ne poslušajte le z levim ušesom, ampak jih izkoristite in se že ob njih učite, saj bo študij za kolokvije in izpite enostavnejši. S premišljenim pristopom lahko odnesete več tudi od predavanj, ki se jih udeležite za svoje neformalno izobraževanje, razvoj hobijev, pridobivanje novih spretnosti, tečaji tujih jezikov.

1. NATANČEN URNIK IN PROGRAM PREDAVANJ

Držite se enakega urnika, kot pri fizičnih predavanjih in se prijavite v spletno učilnico toliko prej, kot bi navadno prišli na predavanja. V vmesnem času pa preglejte naloge ali snov, ki ste jih predelali v predhodnem predavanju.  

Pri spletnih predavanjih, ni dovolj, da se povežete v spletno učilnico, ampak ste še bolj odgovorni za lasten učni proces – spletnih predavanj nikakor ne zamudite, saj se tudi na njih lahko preverja prisotnost, delajte zapiske, ne zapuščajte sredi predavanj in jih ne izpuščajte, čeprav ste doma in bi lahko počeli še marsikaj drugega. Po predavanjih si vzemite nekaj minut in zapiske uredite, in vam jih ne bo treba urejati pred začetkom učenja.

Pozorni bodite na program oz. učni načrt posameznega predmeta ali predavanja ter vodite seznam, katere naloge in informacije ste že obdelali in kaj vas še čaka. Tako boste pri pripravi osebnega učnega načrta hitreje naslovili točke ali poglavja, ki jih morate še predelati.

Kljub temu, da vam ob določenih urah morda ni treba obiskati predavanja ali si ga lahko pogledate kasneje, poskrbite da redno sledite predelani snovi. Ključnega pomena je samodisciplina in organiziranost. V kolikor točen dan ali ura, ko morate sodelovati pri predavanju ni določena, v svojem urniku začrtajte vsak teden ob isti uri čas, ki ga boste namenili pregledu snovi določenega predmeta.

2. VZPOSTAVITE SPODBUDEN KOTIČEK ZA ŠTUDIJ

Ta prostor naj bo namenjen samo študiju, naj bo to točno določena miza, soba, ali knjižnica, bralni kotiček ali bližnja kavarna. Ko boste večkrat študirali na tem mestu, boste začeli vzpostavljati rutino. Preizkusite več različnih možnosti, da boste prepoznali, kakšno okolje povečuje vašo storilnost.

Prostor, ki ste ga izbrali naj bo prijazen in vabljiv, hkrati pa spodbuja produktivno delovno vedenje. Poskrbite, da v času trajanja predavanja ne bo motečih dejavnikov – telefon, televizija, družbena omrežja, prijatelji, družinski člani, vaša pozornost naj bo usmerjena v predavanje.  

Naravna svetloba in ergonomski stol sta lahko pri pripravi vašega idealnega delovnega okolja pika na i.

Prijetno je poslušati predavanje iz udobne postelje ali sedežne, vendar ločite čas za sprostitev od časa za študij. Namenoma ločite prostore, saj tako nezavedno lahko postanete bolj produktivni.

3. SODELOVANJE IN KOMUNIKACIJA

Komunikacija je ključnega pomena, saj profesorjev in sošolcev ne vidite vsak dan in hitro lahko dobite občutek, da študirate sami. Profesor ne vidi zmedenih pogledov študentov, ki ne razumejo o čem govori. Poslušajte, kaj govorijo drugi študentje in vaš profesor, in prosite za pojasnila.

Vaši profesorji vam želijo pomagati pri razumevanju snovi. S sošolci se povežite tudi, ko sprašujete profesorje preko elektronske pošte, saj boste tako tudi njim olajšali delo.

Pri obiskovanju spletnih predavanj je še toliko bolj pomembna komunikacija s sošolci in vzpostavitev mrežne poznanstev. Sodelujte ali sami vzpostavite forum komunikacije, oblikujete lahko tudi virtualno študijsko skupino. Vključuje se v komentiranje prispevkov drugih študentov v komentarjih ali objavljajte vprašanja o snovi, ki jo obravnavate. S tem ne boste samo vzpostavljali stikov, ampak je takšen način sodelovanja lahko koristen pri študiju in razumevanju snovi. Študenti, ki so povezani in delajo v skupini, so pogosto uspešnejši od študentov, ki vse želijo opraviti sami.

Ne čakajte, do roka s postavljanjem vprašanj, opozorite na tehnične težave in nesporazume ter druge ovire, ki bi lahko vplivale na sodelovanje in razumevanje predmeta.

4. NA PREDAVANJU NISTE SAMI

Čeprav mislimo, da smo izjemno vešči tehnologije, se lahko hitro zgodi, da pozabimo da naša kamera ali mikrofon nista ugasnjena. Tako kot na fizičnih predavanjih, tudi na spletnih predavanjih hrup v ozadju zmoti pouk. Vsakega vprašanja, ki ga želite postaviti, ni treba deliti z vsemi. Večina platform za spletna predavanja ima funkcijo, ki omogoča vnašanje sporočila, ki ga lahko vidi samo profesor.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ