Prijava na e-nasvete

Sistem Eduroam

Eduroam omogoča uporabnikom povezovanje na domači in na drugih izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah v Sloveniji in tujini. Uporabnik pridobi uporabniško ime in geslo na matični organizaciji, z njim pa ima zagotovljen dostop do brezžičnega interneta na vseh ustanovah z omrežji Eduroam. Brezžična naprava e v omrežje lahko poveže samodejno.

Slovenski uporabniki se lahko s svojim uporabniškim imenom in geslom povezujejo v omrežja Eduroam v 26 evropskih državah, Tajvanu in Avstraliji.

Brezžična omrežja so uporabna predvsem na lokacijah, kjer je velik pretok študentov, učiteljev in raziskovalcev – avle, fakultetne okrepčevalnice, predavalnice, knjižnice/čitalnice, sejne sobe na rektoratih, skupni prostori in podobno.

Tukaj si lahko ogledaš seznam vseh lokacij slovenskega brezžičnega omrežja Eduroam.

Kaj Eduroam prinaša?

  • vključenost v evropski sistem Eduroam, ki omogoča »gostovanje« študentov, učiteljev in raziskovalcev na lokalnih omrežjih vseh evropskih institucij tega sistema brez dodatnih tehnično administrativnih postopkov
  • poenoten sistem preverjanja istovetnosti uporabnika, njegove prijave v omrežje in vodenja evidenc (AAA), ki temelji na avtorizaciji in avtentifikaciji uporabnika s strani njegove matične ustanove.

Kaj pa varnost?

Brezžična omrežja Eduroam so varovana z mehanizmom za šifriranje WPA2, uporabniki pa svojo istovetnost izkažejo preko odjemalca 802.1x. Vsaka ustanova mora imeti primerno aktivno opremo, ki zagotavlja varnost na žičnem delu omrežja, osebni podatki morajo biti na posebej varovanih strežnikih ter v nobenem primeru niso dostopni nikomur izven uporabnikove matične ustanove.

Eduroam je zasnovan na uporabi odprte kode, kar omogoča predvsem prosto možnost sprememb in nadgradenj. Tak način dela vzpodbuja iskanje novih rešitev in s tem inovativnost.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ