Prijava na e-nasvete

Orodja za pomoč pri pisnih nalogah

V digitalnem svetu pa imate študentje na voljo številne spletni aplikacije in platforme, ki lahko bistveno olajšajo proces priprave seminarskih, projektnih in drugih študijskih nalog. Te aplikacije ne samo, da poenostavljajo organizacijo informacij in virov ter sledenje slovničnim pravilom in prevajanju literature iz tujih jezikov, temveč tudi izboljšujejo kakovost in učinkovitost pisanja, kar lahko prispeva k uspešni in hitrejši pripravi študijskih obveznosti.

Orodja – spletne aplikacije in platforme

EndNote

Spletna aplikacija, zasnovana za učinkovito urejanje, shranjevanje, navajanje in upravljanje referenc ter bibliografskih podatkov. Uporabna je pri pripravi seminarskih nalog, zaključnih in diplomskih nalog, raziskovalnih poročil in znanstvenih publikacij. Pomaga poenostaviti postopek zbiranja in oblikovanja citatov ter poenostavlja naloge navajanja in sklicevanja, kar prihrani čas in zagotavlja natančnost pri akademskem in raziskovalnem pisanju. Številne fakultete ali univerze ter knjižnice na začetku študijskega leta in tekom leta organizirajo tudi izobraževanja o uporabi spletne platforme.

Aplikacije za shranjevanje zapiskov

Uporabljajte vsestranske platforme za beleženje zapiskov, ki vam omogočajo urejanje in dostop do informacij v različnih napravah. Služijo kot digitalni delovni prostor, v katerem lahko ustvarjate in shranjujete zapiske, dokumente, slike, spletne izrezke in drugo. Ključne funkcije navadno vključujejo zmogljive možnosti iskanja, organizacijo na podlagi oznak ter možnost sinhronizacije vsebine med različnimi napravami. Aplikacije so priljubljena izbira za upravljanje nalog, projektov, raziskav in ustvarjalnih idej, uporabnikom pa predstavljajo dragoceno orodje za povečanje produktivnosti in ohranjanje organiziranosti. Primeri aplikacij: Evernote, Microsoft OneNote, Google Keep, Bear, SimpleNote.

Deepl

Spremenite jezik teksta ali celotnega dokumenta, pri tem pa ohranite izvirno oblikovanje. Spletna stran DeepL je postala priljubljena zaradi prevodov, ki so v primerjavi s številnimi drugimi storitvami strojnega prevajanja bolj kontekstualno natančni in tekoči. Orodje je dragocen vir za vse, ki potrebujejo pomoč pri prevajanju dokumentov in daljših tekstov iz različnih jezikov. Nekaj prevodov daljših dokumentov je na voljo v brezplačni različici, več pa v plačljivi.

Fran

Upoštevajte pravila strokovnega pisanja, slovnična pravila in pišite v zbornem jeziku. Fran je slovenski jezikovni portal in slovar, ki združuje slovarje, slovenistične jezikovne vire, omogoča iskanje po slovarjih (Vključno s Slovarjem slovenskega knjižnega jezika SSKJ.), ki so v okviru Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša dobili digitalno obliko. Ta portal je nepogrešljiv vir in orodje, s katerim lahko preverite pravopis, prevedete besede iz tujih jezikov v slovenščino ali pa poiščete razlage pomena besed v slovarju.

Orodje za pregledovanje besedil in vejic

Pri pisanju si lahko pomagate tudi z orodji, kot sta spletno orodje za strojno postavljanje vejic (https://www.cjvt.si/blog/vejice/) in avtomatsko lektorico – Amebis Besano (https://besana.amebis.si/).

Poznavanje strokovnega izrazoslovja in terminov – Kot pisci določene stroke, se bo tekom študijskih obveznosti pričakovalo, da poznate terminologijo in izrazoslovje vaše stroke, ki jo osvojite tekom predavanj in individualnega dela. Koristni so seznami, referenčnih virov, slovarji ali opisi posameznih izrazov, kot so:

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ