Prijava na e-nasvete

FotoBranje in učinkovito pomnjenje

»FotoBranje je zbirka tehnik in konceptov, ki jo je koncipiral Paul R. Scheele. FotoBranje je dosti lahkotnejši, učinkovitejši in krajši način, kako pridobiti tiste informacije, ki jih potrebuješ v svoj spomin, jih porabiti kadar jih rabiš in iz njih narediti kar največ.« Tehniko lahko uporabimo na katerikoli literaturi (revije, strokovne knjige …) in katerikoli tematiki. Naučimo se lahko tudi tujega jezika. Ključ je v tem, da opustimo predsodke, da smo radovedni in igrivi. Med koristi, ki jih FotoBranje prinaša, sodijo: prihranek časa, odsotnost stresa, lahkotnost in večja natančnost pri branju, uporaba spomina na nov način.

FotoBranja ne gre zamenjevati s hitrim branjem, kjer povečamo hitrost branja s hitrejšim premikanjem oči, večjim fokusom ipd.  Pri hitrem branju iščemo namesto besede, celotne fraze, odstavke, za kar potrebujemo ogromno vaje. »Pri FotoBranju pa gre za to, da ti preklopiš iz zavestnega procesiranja informacij na celo umsko procesiranje informacij, se pravi da začneš uporabljati več svoji umskih potencialov, da obdelaš informacije ki jih imaš pred seboj. Izboljšuje celoten proces branja, pomnjenja, obdelovanja, uporabe informacij.«

KAKO SE FOTOBRANJA UČIMO?

Najprej je treba zamenjati paradigmo skozi katero gledamo na branje. Povejmo si resnico o trenutnem okvirju – ali morda berem zgolj zato, da naredim izpit. »Pri običajnem okvirju je branje počasno od delov k celoti, predpostavlja neomejen čas in na koncu da podrobnosti za analizo. V novi paradigmi postane branje hitro, od celote k delom, predpostavlja omejen čas, daje pa informacije za namensko sprašujočo obdelavo podatkov.« Nova paradigma sestoji iz petih korakov:

  1. Priprava: sestavljena je iz postavitve namena našemu branju in vstopa v idealno stanje uma. Postaviti si moramo močen namen, saj z namenom pridobimo moč. Vprašajmo se: Zakaj berem? Ali je odgovor: Zgolj da naredim izpit? Zakaj pa je to pomembno? In prideš do odgovora, pravi Sedmak, kjer se ti zaiskrijo oči. Uporabite  domišljijo, predstavljajte si, da ste ob branju knjige o statistiki, ekspert statističnih metod.
  2. Predogled: vedno imamo izbiro ali nekaj preberemo ali ne. Kadar na nekaj gledamo kot na prisilo, potem nimamo svobode in ko nimamo svobode, možgani ne morejo delati optimalno.
  3. FotoBranje: »Pri FotoBranju počneš nekaj kar počneš že celo življenje, mentalno fotografiraš stvari in te fotografije spraviš v svoj notranji spomin.« Stvari, ki jih enkrat vidimo, so spravljene v spominu, a niso nujno lahko dostopne. Pri FotoBranju pa se naučimo dobiti ven te slike, ko jih potrebujemo.
  4. Popregled: gre za metode, ki prelisičijo možgane, da se začnejo zanimati za določeno tematiko. Vzbudimo radovednost, postavljamo vprašanja.
  5. Aktivacija: pridobimo informacije, ki jih potrebujemo, bodisi odgovore na vprašanja, povzetke, podrobnosti. Vsak sam izbere, do katere zmogljivosti gre.
Pred branjem se ustavite, zaprite oči, globoko vdihnite, stopite v svoj notranji prostor, kjer pridete v stik s tistim, za kar vam je pomembno, da ta trenutek dobite iz besedila. Postavite si močan namen zakaj berete, če ne drugega naj bo za igro, zabavo, nove informacije. Poskusite se popolnoma zatopiti v literaturo, pozabite vse okoli sebe. To pa naredite tako, da se osredotočite na točko tik nad vrhom glave in si predstavljate, kako se vaše misli in telo sproščajo. Osredotočite se na tukaj in zdaj. Za dosego tega stanja je potreben trud, težko ga je doseči, če ste pod stresom, utrujeni ali slabe volje. Potem pa poskusite drseti skozi literaturo čez zgornji del vrstice, namreč vse latinske črke imajo dovolj informacij za razumevanje v zgornjem delu črk. Z očmi poskusite ustvariti ritem. To je tehnika ritmičnega branja, ki je osnova bralnih tehnik pri FotoBranju.

Vira: www.fotobralec.si, http://knjiga.dnevnik.si.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ