VIDEO: Financiranje študija v tujini

Veliko je načinov, kako priti do financ –  od štipendij, študentskih del, študijskih posojil in na koncu tudi prihrankov. Če si nekaj resnično želiš, vedno najdeš pot za uresničitev. Na primer, opisujemo tudi programe, kjer je šolnina v celoti krita s strani vlade in je tako študij popolnoma brezplačen. Vseeno pa upoštevajte spodnje točke pri upoštevanju financiranja študija v tujini.

1. Kaj upoštevati pri načrtovanju vašega proračuna?

  • šolnino (če je)
  • stroške študijskega gradiva (knjige, fotokopije, zapiski itd.)
  • potne stroške (letalske karte, karte za vlak, kilometrina itd.)
  • življenjske stroške (nastanitev, prehrana, javni prevoz, hrana itd.)

 2. Študentska dela v državi študija

Veliko študentov v času svojega študija opravlja raznovrstna študentska dela. Študent naj bi v 10 – 15 urah tedensko pokril življenjske stroške, saj v nekaterih državah zaslužijo več kot 10 € na uro. Svetujemo, da ne delate več, kot je potrebno, saj lahko to vpliva na vašo motivacijo pri študiju. Za več informacij o priložnostih študentskega dela se obrnite na želeno izobraževalno institucijo, saj se pogoji in možnosti razlikujejo. Prav tako pa lahko pridobite veliko sredstev z delom doma. Vseeno pa naj to ne vpliva na vaše študijske obveznosti.

3. Prihranki

Če ste se odločili, da boste privrčevali nekaj denarja za vašo izobrazbo, ste na pravi poti. To vam bo dalo pogum, da boste uspeli, tudi če vas ne bodo štipendirali, ali pa vam bo iskanje dela vzelo več časa, kot ste sprva pričakovali.

4. Študentska posojila

Obstaja možnost, da si financirate študij s posojilom. V različnih državah so različne možnosti. Tudi vedno več slovenskih bank ponuja kredite za študij v tujini, kjer je ponavadi omejen zgornji znesek, določena pa je doba odplačevanja, ki je primerna študentskemu žepu. Obrnete se lahko tudi na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, ki prav tako ponuja kredite za študij v tujini. Lahko pa se posvetujeje tudi s svojimi starši, če ne gre preko banke.

5. Državne štipendije

Štipendije se razlikujejo glede na program, po katerem se odpravite na študij v tujini. S pridobitvijo statusa Erasmus študenta se pridobi možnost finančne pomoči za mobilnost, ki pomaga študentu kriti del stroškov mobilnosti. Višina mesečne dotacije je odvisna od posamezne fakultete, ki lahko sama določi višino sredstev.

Obstajajo pa tudi druge štipendije, nekaj jih naštevamo:

– Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS (www.sklad-kadri.si),

– štipendije CMEPIUS-a,

– štipendije Slovenske znanstvene fundacije (prednost imajo podiplomski študenti),

– štipendije različnih slovenskih ministrstev (npr. Ministrstva za kulturo, Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo),

– štipendije občin (npr. Mestne občine Ljubljana),

– štipendije Rotary Kluba Ljubljana (razpisuje štipendije za izredno nadarjene študente),

– štipendije drugih tujih ponudnikih: Eastchance.com (ponuja štipendije v ZDA in EU), štipendije tujih vlad. Programi, ki ponujajo štipendije, so med drugim: EEA grants in Mladi v akciji (Youth in action),

– program Fulbright je program mednarodne izmenjave med Združenimi državami Amerike in 155 državami, med katerimi je tudi Slovenija (velja za vse, ki želite študirati v ZDA),

– mednarodne parlamentarne štipendije (IPS) podeljuje Nemški zvezni parlament itd.

Štipendije Dream Foundation

Dream Foundation je zavezan k temu, da omogoča študij v tujini lahko dostopen in cenovno dostopen vsakomur. Z lahkoto se lahko prijavite na številne različne institucije. Hkrati pa se Dream Foundation zaveda, da se lahko pojavijo nepredvidljive stvari in nepredvidene težave. DF skrbi, da prijavljeni študenti niso prisiljeni prekiniti svojega študija zaradi začasnih finančnih težav. Zato je Dream Foundation pričel ponujati posebne štipendije za pomoč študentom, ki gredo na študij v tujino z Dream Foundation in ki zaidejo v začasne finančne težave.

Štipendije so namenjene študentom:

  • ki imajo dobre študijske rezultate in prisotnost
  • ki imajo resne finančne težave, ki začasno ogroža njihov študij v tujini

Najvišja možna dodeljena sredstva: 500 €

Če se želite prijaviti za štipendijo Dream Foundation:

  • V primeru resne finančne težave, začasne narave, izpolnite vlogo in jo pošljite na Dream Foundation.
  • Dobili boste hiter odgovor – v nekaj dneh in ne tednih.
  • V času študija, se lahko prijavite le enkrat!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj