Prijava na e-nasvete

Pri nakupu stanovanja bodite pozorni na …

 • Pred podpisom prodajno pogodbo preverite prodajalčevo sposobnost izpolniti pogodbene obveznosti. Če nepremičnino prodaja podjetje, lahko preverite njegovo boniteto, podatke o fizičnih osebah pa poiščite pri prodajalcu (vzroki za prodajo, zaposlitev, status …).
 • Preverite v zemljiški knjigi:

– Ali je prodajalec res lastnik?

– Ali na nepremičnini obstaja pravica tretje osebe (npr. hipoteka, predkupna pravica)?

– Ali je vpisana plomba (npr. da je nepremičnina že zastavljena, a sodišče o vpisu še ni odločalo)?

– Ali je nepremičnina v pravnem prometu?

– Dvignite zemljiškoknjižni izpisek.

 • Potrebujete številko zemljiškoknjižnega vložka, številko parcele in podatke o katastrski občini. Izpolnili boste obrazec, plačali takso in takoj vam bodo izdali izpisek.
 • Opisa nepremičnine v zemljiški knjigi in prodajni pogodbi morata biti enaka, drugače boste imeli težave pri vpisu.
 • Če nepremičnina ni vpisana v zemljiško knjigo, preverite listine, ki so podlaga za vpis (prodajna pogodba, odločbe organov), gradbeno in upravno dovoljenje. Obrnite se na upravno enoto za gradbeništvo.
 • V kolikor se prodaja pred kratkim kupljeno stanovanje ali stanovanje po zelo nizki ceni, priporočamo, da najamete gradbenega strokovnjaka, ki bo ocenil stanje nepremičnine – splošno stanje, starost, vzdrževanje, inštalacije, ali bodo potrebna denarna vlaganja ipd.
 • Pred  podpisom pogodbe si poiščite kvalificiranega odvetnika s področja nepremičninskih poslov. Poleg tega, da vam pregleda pogodbo in dopiše člene, ki vas bodo zaščitili kot kupca, naj preveri tudi, da je nepremičnina prosta vseh bremen (tik pred podpisom pogodbe pa naj to stanje še enkrat preveri v ZK preko interneta in naj vam to potrdi). Pregled pogodbe stane od 100 do 200 evrov, pregled celotne dokumentacije z opozorilom na tveganja pa od 500 do 600 evrov.
 • Če sta s pogodbo izključila odgovornost kupca za pravne napake in je v tistem trenutku kupec vedel, da je na hiši na primer hipoteka, je izključitvena klavzula nična. Prodajalec bo odgovarjal za pravne napake.
 • Plačali ste aro, pa je pogodba neizpolnjena s strani prodajalec, imate kot kupec tri možnosti – izpolnitev (če je še mogoča) in povračilo škode, ara in povračilo škode ali dvakratni znesek are.
 • Če je krivda na strani kupca, prodajalec lahko zahteva izpolnitev pogodbe in plačilo škode ali pa zadrži aro. V primeru, da vzrok ni na njuni strani, prodajalec vrne aro.
 • Od prodajalca zahtevajte shranitev are pri tretji osebi, ki mu jo bo izročila šele ob izpolnitvi njegovih obveznosti.
 • Izogibajte se sklepanju predpogodb, s katero se stranki zavezujeta, da bosta kasneje sklenili glavno pogodbo. Čas od sklenitve pogodbe do izročitve nepremičnine mora biti zaradi vaše varnosti čim krajši, predpogodba pa ga podaljšuje.

KAKO POSTANEM LASTNIK VKNJIŽENE NEPREMIČNINE?

Ko imate v rokah zemljiškoknjižni izpisek in kupoprodajno pogodbo, se oglasite na upravni enoti. S seboj vzemite 2 originalna izvoda pogodbe. Enega bodo zadržali. Plačali boste davek na promet nepremičnin. Ožigosano pogodbo vam bo davčni urad vrnil. Prodajalčev podpis boste overili pri notarju. Notar ali odvetnik vam bo sestavil predlog za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo. Od oddaje predloga do dejanskega vpisa poteče vsaj pol leta. Za vpis potrebujete originalno pogodbo z žigom davčnega urada in vpisnimi podatki ter potrdilo o plačani sodni taksi v višini 0,5 % vrednosti nepremičnine. Zadnje dejanje v tej papirnati vojni je sklep sodišča o vpisu lastninske pravice.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ