Prijava na e-nasvete

16 nasvetov za znižanje stroškov

Za manjšo porabo vode med ščetkanjem zob, miljenjem rok in telesa zaprite vodo. Poleg tega pa v straniščno školjko ne mečite odpadkov, saj eno izplakovanje porabi do 10 litrov vode.

Pri nakupovanju poskusite imeti s seboj že uporabljeno vrečko ali pa nakupujte z vrečko iz blaga ali košaro. Prav tako se izogibajte kupovanju posamično zapakiranih živil.

Kadar je možno, pijte vodo iz pipe. Kupite si bidon ali stekleničko za večkratno uporabo.

Tiskajte obojestransko in tiskajte le tiste dokumente, ki jih zares potrebujete.

Kadar organizirate piknik, se potrudite, da ne uporabljate pribora za enkratno uporabo.

Preden greste po nakupih, si napišite seznam potrebnih izdelkov. S tem se izognete kupovanju živil, ki jih ne potrebujete.

Stare navadne žarnice zamenjajte z varčnimi. Te trajajo dlje in porabijo manj energije.

Vse elektronske naprave, ki jih ne uporabljate, ugasnite oziroma jih izklopite iz električnega omrežja.

Perilo perite v hladni do mlačni vodi, saj bo prav tako čisto, kot če bi ga prali na 60 ali 90 stopinjah. Tudi proizvajalci pralnih praškov so se prilagodili pranju na nizkih temperaturah.

Temperatura v hladilniku naj bo med 5 in 7 stopinj Celzija. Ta temperatura je najbolj optimalna in zadostuje, da živila ostanejo sveža in se ne pokvarijo.

Pri kuhanju izberite pravo velikost posode. Izogibajte se kuhanju manjših količin hrane v velikih posodah, saj tako porabite več energije in podaljšate čas kuhanja.

Kuhajte v pokriti posodi, s pokrovi, ki dobro tesnijo. Kuhanje brez pokrova zahteva trikrat več časa in energije.

Znižajte temperaturo stanovanja za 1 °C, s čimer boste zmanjšali porabo energije za 6 odstotkov.

Če želite zmanjšati porabo goriva, vozite v pravi prestavi, s čimbolj konstantno hitrostjo (med 70 in 100 km/h) in imejte optimalno napolnjene pnevmatike.

Če se le da, uporabljajte javni prevoz, še bolj optimalna pa je uporaba kolesa, če je to le mogoče. Tako prihranite na denarju in zmanjšate svoj ogljični odtis.

Preverite, kakšno temperaturo imate nastavljeno na svojem grelniku za toplo vodo. Za običajno rabo normalno zadošča od 50 do 60 stopinj Celzija. Višje temperature vode pomenijo večjo porabo energije. Opomba: priporočeno je občasno zvišanje temperature v grelnikih vode do 70 ali 80 stopinj Celzija za uničenje ali preprečevanje nastajanja bakterij – legionela.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ