Prijava na e-nasvete

Vrste študentskih potovalnih izkaznic

ISIC– ISIC: International Student Identity Card – Mednarodna študentska izkaznica, ki nudi popuste pri vstopih v muzeje, klube, prenočiščih itd. Nudi še nezgodno zavarovanje ter zavarovanje osebnih dokumentov in ključev v primeru kraje. Uporabljate lahko 24-urno linijo za pomoč v težavah 080 4742. Velja tekoče šolsko leto ter dodaten mesec, se pravi od 1. septembra do 31. oktobra naslednje leto. Za izdajo potrebujete študentsko dokazilo, fotografijo, osebni dokument, cena izkaznice pa je 12 evrov. Več na www.isic.si.

– IYTC: Mednarodna mladinska izkaznica za mlajše od 25 let. Podobna je ISIC izkaznici, ima enake ugodnosti. Velja 1 leto od izdaje. Za izdajo potrebujete osebni dokument, fotografijo in 12 evrov. Več na www.isic.si.

EjKartica– Ej!Kartica: je novo ime za EURO<26. Nudi ugodnosti pri potovanjih, kulturi, športu, izobraževanju itd. Dobi jo lahko vsak do 30 leta starosti. Velja 1 leto od meseca izdaje. Naročite jo lahko tudi na internetu na www.ejkartica.si, kjer jo lahko tudi naročite. Cena kartice je 10 evrov (članarina).

– SŽ Ej!KArtica: novo ime za SŽ-EURO<26. Ob ostalih popustih Ej!KArtice nudi tudi 30 % popusta pri prevozih z vlakom po Sloveniji in 25 % popusta pri potovanjih z vlakom po Evropi. Velja 1 leto oz. do dopolnjenega 26. leta. Kupite jo lahko na potniških blagajnah Slovenskih železnic, letna članarina pa je 18 evrov.

– VIP Backpackers: Z njo prihraniš pri nočitvah, prevozu, izletih in v restavracijah. Priporočljivo je, da si jo kupite, če  greste v Avstralijo, Novo Zelandijo, JAR, ZDA ali Kanado. Nima starostne omejitve. Za izdajo potrebujete le potni list in 47 avstralskih dolarjev. Več informacij na njihovi spletni strani: www.vipbackpackers.com.

Hostelling International: Nudi popuste za prenočevanje v hostlih in sicer 10 %. Velja po vsem svetu 1 leto od izdaje. Naročite jo lahko na spletni strani, tam pa tudi najdete podatke, kje jo kupiti (STA Ljubljana, Štil točka ŠOUM in Počitniško društvo Vodnik Kranj. Obstajajo različne kategorije kartic, Junior 2 (15 – 29 let) stane 7,5 evra, Senior (nad 29 let) pa 9,5 evra. Več na www.youth-hostel.si.

Veliko lahko iztržite tudi z dobro veščino barantanja, ki je v nekaterih državah obvezen del trgovanja.

Kakšne ugodnosti lahko koristimo s študentsko izkaznico?

Kot že omenjeno nudijo študentske in članske izkaznice razne ugodnosti pri obisku kulturnih ustanov in predstav. Kar pa je za študente še bolj pomembno, se lahko s študentsko izkaznico tudi potuje ceneje. Pri potovalnih agencijah se da dogovoriti za določen študentski popust, ponekod si lahko zagotovite cenejše letalske vozovnice. Kot študent pa potujete ceneje tudi z avtobusi in vlaki, vendar ne nujno pri vseh linijah. Vedno se je dobro pred nakupom pozanimati na prodajnih mestih ali obstaja za linijo kakšen dodaten študentski popust, kar pa velja tako za Slovenijo, kot tujino. Tudi pri rezervaciji nočitev se je vedno pametno pozanimati ali imate kot študentje kakšne dodatne ugodnosti. Običajno se da po štirih ali petih nočitvah dogovoriti za eno brezplačno, vendar je to odvisno predvsem od ponudnika.

Omejitve

Znotraj Evropske unije nudi nacionalna študentska izkaznica mnogo ugodnosti, katere smo že omenili. Francija ima celo politiko spomenikov nacionalne vrednosti, ki so brezplačni za vse prebivalce Evropske unije do 26 let, nekaj podobnega je urejeno tudi v Španiji, medtem pa imate v večini muzeje in galerij cenejše vstopnine (Nemčija, Portugalska itd.), ponekod tudi brezplačne (Velika Britanija). Izven držav članic pa ugodnosti niso več tako gotove le z nacionalno izkaznico, saj se te zelo razlikujejo med seboj. Izjema je le ISIC izkaznica, ki je poenotena ter prepoznana in veljavna po celem svetu, podpira jo celo UNESCO.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ