Prijava na e-nasvete

Ugodna potovanja

Največkrat študenti obiščejo bližnjo Hrvaško z lepimi plažami, ali Španijo, zaradi dostopnosti z nizkocenovnimi prevozniki. Zanimiv mestni utrip najdete v večjih mestih kot sta Amsterdam in Berlin. Zaradi lepih plaž se mladi radi odpravijo na Grške otoke, v Indijo ter na Filipine, Bali in Tajsko, ki so cenovno ugodne destinacije. Tajska in Istanbul pa sta kulturno zelo pestra.

Prevozna sredstva

  • Bližnje destinacije: na pot z avtom

Če ima vsaj eden izmed kolegov, s katerimi se odpravljate na potovanje, avto, in če potujete po Evropi, je najcenejša opcija ta, da se na pot odpravite kar avtomobilom. To se splača, v kolikor bo avto polno zaseden, saj si boste tako lahko stroške za gorivo in cestnine delili na štiri dele. Bencin kupujte v tistih državah, kjer je cenejši. Ažurne cene bencina po Evropi si lahko ogledate na strani www.amzs.si. Stroške si lahko še bolj znižate, če se ne peljete konstantno po avtocestah, ki so v večini držav plačljive, temveč se zapeljete po regionalnih cestah, kjer boste ohranili bolj polno denarnico, poleg tega pa si boste lahko tudi bolj ogledali pokrajino. Predlagamo pa tudi, da date oglas na prevoz.org, kjer je tudi razdelek mednarodni prevozi. Mogoče pa dobite sopotnika, če ne, pa vsaj pokrijete del stroškov prevoza. Tudi v tujini najdemo takšne prevoze, in sicer na blablacar.com.

  • Nizkocenovni letalski prevozniki: karte kupite par mesecev prej

Kar nekaj je nizkocenovnih ponudnikov letalskih prevozov, večinoma iz sosednjih držav. Zakaj se ne bi odpravili na nekajdnevno raziskovanje evropskih prestolnic? Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije, Youth Hostel International opozarja, da si boste morali vzeti več časa, da najdete res ugodne.

Ekipa Izlet na Dlani svetuje, da nakup letalskih vozovnic opravite približno 2 meseca pred potovanjem. Najbolje se je za destinacijo odločiti kar spontano, v času morebitnih akcij, saj so tako cene najnižje.

Na strani www.edreams.com/flights lahko hkrati pregledujete več letalskih ponudnikov in tako neposredno primerjate cene. Pri večini nizkocenovnikov boste morali doplačati za vsak kos prtljage posebej, zato razmislite o možnosti, da s seboj vzamete le ročno prtljago, ki pa je brezplačna (pazite na tekočine). Lahko pa ste pozorni tudi na številne akcije Adrie Airways. Za prevoz do letališča preverite zopet prevoz.org ali pa forum STA Ljubljana, kjer se ponujajo prevozi. Iz Slovenije letita le dva ponudnika, tako da se rajši zapeljite do sosednjih držav, kjer je izbira nekoliko večja. Predvsem poleti preglejte tudi bližnje obmorske kraje, kjer se odpre veliko novih, sezonskih linj. Predlagamo vam naslednje destinacije:

letališčedestinacije
BrnikLondon, Pariz, Bruselj
BenetkeBruselj, Tirana, Casablanca, Barcelona, Madrid, Mallorca, Toulouse, Vilnius, Tallinn, Tartu, Düsseldorf, Edinburg, Leeds, Manchester, Istanbul, Praga, Berlin, Hannover, Bonn, Bremen, Bukarešta, Kijev, Praga, Sofija, Kopenhagen, Bristol, Bari, Dublin, Frankfurt, Ibiza, Malta, Palermo, London, Oslo, Pariz, Seville, Stockholm, Amsterdam
TrstTirana, Priština, Birmingham , Bruselj, Düsseldorf, London, Valencia
CelovecTallinn, London, Bonn, Dresden, Kopenhagen, Stockholm, Berlin, Leipzig, München , Zürich, Barcelona, Milano, Mallorca, Tel Aviv, Düsseldorf, Hamburg
GradecTallinn, Ankara,  London, Kreta, Porto, Tenerife, Edinburg, Las Palmas
ZagrebBruselj, Barcelona, Mallorca, Verona, Bologna, Milano, Tel Aviv, Stuttgart, Zürich, München , Hannover, Dresden, Bonn, Leipzig, Berlin, Rostock, Stockholm, Kopenhagen, London
RijekaLondon, Stockholm
PulaLondon, Dresden, Bonn, Berlin, Lizbona, Verona, Mallorca, Beograd, Dunaj
  • Vlak in avtobus

V zadnjem času so začeli tudi »kopenski« prevozniki slediti trendu letalskih in tako so na voljo nekateri avtobusni prevozniki, ki ponujajo skoraj smešne cene avtobusnih prevozov. Že s površnim brskanjem najdete na primer vozovnice Trst–Rim za 15 € v eno smer, ob določenih akcijah pa celo še ceneje. Kliknite na www.eurolines.com, kjer so zbrane informacije o različnih evropskih avtobusnih prevoznikih. Tudi z vlakom je ugodno potovati, saj lahko najdete vozovnice Gradec–Dunaj že od 9 €, iz Ljubljane do Münchna ali Züricha pa lahko pridete v spalnem vagonu že za 39 €. Če nameravate potovati po bližnji okolici oziroma po Evropi, pretehtajte možnost nakupa 10-, 14- ali 21-dnevne vozovnice Interrail, s katero lahko neomejeno potujete določeno število dni. Tako na primer najdražja karta, ki velja mesec dni in vam, če ste mlajši od 25 let, omogoča potovanje po celotni Evropi, stane 409 evrov. Več podatkov o ostalih vozovnicah, destinacijah in cenah najdete na www.interrail.net/english/index.php.

Nastanitev

  • Hostli

Ko ste poskrbeli za letalsko karto, si rezervirajte še nastanitev v kraju oz. krajih bivanja. Večina mladih popotnikov spi v hostlih. Tudi tu je najbolje, da rezervirate vnaprej. Na straneh, kot sta www.hostelworld.com in www.hostels.com preverite cene in si rezervirajte sobo ali posteljo. Omenjeni strani sta zelo uporabni tudi zato, ker vsebujeta mnenja in izkušnje samih uporabnikov, tako da lahko iz prve roke izveste, kaj pričakovati.  Sicer pa boste najceneje prišli skozi, če boste spali v domu oziroma večposteljni sobi, ki jo delite z drugimi. Še posebno ugodno pa boste prenočišča našli pri Youth hostel association na njihovi spletni strani www.yha.com.

Druga možnost je t. i. couchsurfing. Gre za neprofitno organizacijo, ki jo je ustanovila skupina prostovoljcev in ki povezuje tiste popotnike, ki so turistom pripravljeni odstopiti brezplačno prenočišče – kavč. Na spletni strani www.couchsurfing.org, ki vsebuje profile uporabnikov, izberete lokacijo in posameznika, ki vam je pripravljen ponuditi brezplačno bivanje. Sicer ni nujno, da tudi vi naredite obratno, je pa to vsekakor zaželeno.

  • House-sitting

Še ena brezplačna opcija je house-sitting oziroma varstvo doma. Z lastnikom, ki je odsoten od doma se dogovorite, da lahko brezplačno bivate v njegovi hiši, stanovanju, tačas pa morate skrbeti za njegov dom in morebitne hišne ljubljenčke. Na spletnih straneh kot so www.mindmyhouse.com, http://mindahome.com.au,   www.housesittersamerica.com in www.trustedhousesitters.com preprosto poiščete želeno lokacijo ter se dogovorite z lastniki.

  • Hoteli

Sicer je res, da so hoteli večinoma veliko bolj dragi kot pa hostli, vendar pa tisti, ki potujete v države z nižjim ekonomskim standardom, preverite tudi to možnost, saj boste lahko tam naleteli na hotele, ki so za naše razmere smešno poceni.

Popusti in zavarovanje

  • Kartice ugodnosti

Če v popotniških krajih vedno »obdelate« vse turistične znamenitosti ter muzeje in galerije, razmislite o nakupu t. i. kartic City pass, ki vam omogočajo brezplačen dostop do vseh večjih plačljivih znamenitosti. To možnost lahko preverite na strani www.citypass.com (ZDA) in www.europeancitycards.com (Evropa).

  • Mednarodna ISIC kartica

Slednja vam omogoča popuste pri vstopninah, nakupu vozovnic ipd. Do nje boste najlažje prišli s študentsko potovalno agencijo.

  • Dodatno zavarovanje

Priporočljivo je, da se, še posebej, ko se odpravljate v bolj oddaljene kraje, tudi ustrezno zdravstveno zavarujete. Za potovanja po Evropski uniji si na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje izdelajte evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, s katero pa boste upravičeni le do nujnih zdravstvenih storitev. Če se želite še dodatno zavarovati, lahko v vseh večjih zavarovalnicah sklenete zavarovanje z asistenco v tujini CORIS, (www.coris.si) ki pokriva tudi zdravljenje v bolnišnici.

Samo Miholič in Martina Ploj, Izlet na Dlani, sta predlagala, kako si lahko znižate stroške potovanja:

1) Najprej preverite standard države, ki jo želite obiskati. Predvsem azijske dežele namreč veljajo kot ugodne destinacije z vidika prenočišč, hrane, potnih stroškov in ostalih turističnih storitev. Zanimiv primer je New York z vedno bolj dostopnimi cenami letalskih vozovnic, vendar z visokimi cenami prenočišč ter ostalih turističnih storitev.

2) Izbor prevoza. Pogosto letalska povezava velja za najdražjo, vendar je na drugi strani tudi najhitrejša možnost potovanja. Predvsem v jugovzhodni Aziji je mreža nizkocenovnih letalskih povezav tako dobra, da je v Vietnamu skoraj bolj ugodno (predvsem pa hitreje) potovati z letali kot pa z vlakom.

3) Kaj spakirati v nahrbtnik je odvisno od posameznika, bolj izkušeni popotniki bodo na pot vzeli le nekaj oblačil in osebnih potrebščin, saj je večino možno nakupiti tudi na poti (prej preverite cene potrebščin). Namenite pa prostor potovalni lekarni, saj se lahko hitro znajdete v nepredvidljivi situaciji. V Indiji so na primer lahko pogoste zastrupitve s hrano, v tem primeru je dobro imeti pri roki oglje ali rehidracijski prašek.

4) Na ulici se lahko zelo ugodno prehranjujete, vendar sta potrebna za to pogum in dobra presoja. Izbirajte lokacije z dolgimi vrstami čakajočih (predvsem domačinov).

5) Javni promet (metro, avtobusi, vlaki – preverite Eurail) je običajno najbolj cenovno dostopen turistom, zagotovo pa velja najem kolesa nekoliko drugačen turističen pristop k raziskovanju mesta, predvsem če gre na Tajskem za vožnjo po nasprotni strani ceste, kot smo je vajeni doma.

6) Prenočišče. Odprite profil na Couchsurfing.com, ker mladim pišete za nekajdnevno nočitev, običajno brezplačno, ki jo lahko odplačate npr. z doma pripravljeno večerjo gostitelju. Ugodna prenočišča boste našli preko portala Airbnb in v hostlih, kjer boste lahko spoznali še druge zanimive popotnike (Popotniško združenje Slovenije, Hostelling International omogoča članom 10 % popust pri nočitvah, www.youth-hostel.si).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ