Prijava na e-nasvete

Top 10 zanimivosti o gledališču

1. Najdaljša neprekinjena predstava

V Guinnessovo knjigo rekordov so se z najdaljšim neprekinjenim dramskim nastopom zapisali ”27 O’Clock Players” iz New Jersey-a s predstavo ”The Bald Soprano”. Njihov nastop je trajal kar 23 ur 33 minut in 54 sekund.

2. Gledališče duhov

Kar nekaj je gledališč po svetu, v katerih velja, da straši. V njih naj bi se pojavljali duhovi. Ti duhovi naj bi bili po nekaterih pričevanjih celo igralci, ki po smrti v vlogi duha nadaljujejo svoje delo v gledališču. Eno izmed najbolj strašljivih gledališč je londonski RoyalDrury Lane, kjer naj bi se pojavljalo več duhov. Bolj znana sta dva klovna ter skrivnostni ”Gospod v sivem”.

3. Združeni v jeziku igre

Da teater lahko združuje tudi različne narode in jezike sta dokazali društvi iz Slovenije, ki sta se povezali s partnerjema iz Kitajske in skupaj so ustvarili projekt ”Gledališče – most sporazumevanja”. Njegov namen je ustvariti gledališko predstavo ter izmenjava kulturnih izkušenj.

4. Najstarejša predstava

Nekdaj so bile gledališke predstave precej drugačne od današnjih. Za prve znane predstave je navedeno, da jih je navadno igral le en igralec, temu pa je zgodbo pomagal pripovedovati zbor ljudi. Najstarejša znana predstava je bila uprizorjena leta 472 pred našim štetjem. Napisal jo je Grk Ajshil in jo poimenoval ”Perzijci”.

5. Predstave malo drugače

Zgodi se, da si kljub ljubezni do gledališča ne vzamemo časa, da bi ga obiskali. O tem so razmišljali tudi igralci Mini teatra in se odločili pripeljati gledališče k ljudem. V zadnjem delu kombija so tako uprizorili nekaj predstav, ki pa so bile prijetna sprostitev tudi voznikom v stoječih kolonah.

6. Gledališče nad podzemno reko

Projekt gradnje londonskega gledališča Garrick je bil še posebej težaven zaradi terena na katerem je bil zgrajen. Med raziskovanjem so namreč odkrili, da prav tam teče podzemna reka. Vendar pa jih to pri gradnji ni ustavilo.

7. Lutkovni muzej

Posebej otrokom priljubljena veja gledališča je gotovo lutkovno gledališče. Lutkarstvo na Slovenskem obstaja več kot sto let in po več kot 30-letnim pobudam so leta 2015 tako lutke kot tudi gledališče dobile prav poseben prostor na Ljubljanskem gradu. Tako je sedaj njegova zgodovina na vpogled vsem ljubiteljem lutk.

8. Milijonska garderoba

Z največjo garderobo gledaliških kostumov se lahko pohvali Walt Disney World. Njihova zbirka obsega kar 1,2 milijona kostumov.

9. Gledališče z obrambnim stolpom

Tako kot veliko drugih stavb tudi gledališča pogosto niso bila zgrajena z namenom uprizarjanja predstav. Eno izmed zanimivejših je gledališče v Celju, ki ima poleg glavne stavbe še obrambni stolp, ki je nekoč služil celo kot mučilnica. Pomemben pa je tudi zato, ker je bila v njem prvič v slovenskem jeziku odigrana Linhartova Županova Micka.

10. Najstarejši gledališči v Sloveniji

Kot najstarejša ohranjena gledališka stavba na Slovenskem velja Rudniško gledališče v Idriji. To je bilo zgrajeno okrog leta 1770, danes pa se imenuje Filmsko gledališče. Šentjakobsko gledališče pa velja za najstarejše stalno repertoarno ljubiteljsko gledališče v Evropi in deluje vse od leta 1920.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ