Prijava na e-nasvete

Postanite bolj družabni

1. Razširite svoj krog prijateljev

Prijatelje lahko spoznate kjerkoli in kadarkoli, le pripravljeni morate biti. Največ podobno mislečih lahko spoznate že na fakulteti. Poiščite prazno mesto in spregovorite s sosedom. Verjemite, tudi on se počuti podobno kot vi in veliko lažje vama bo premostiti začetne ovire, če si že takoj najdeta zaupnika. Ne držite se zase, temveč čim večkrat navežite pogovor. Preglejte oglasne deske in študentske medije, kjer najdete pestro ponudbo organizacij in društev, ki iščejo nove člane. Na začetku bodo že vaši starejši kolegi poskrbeli, da se spoznate med sabo. Od vsepovsod bodo vabili plakati za brucovanja in spoznavne večere. Razširite svojo družbeno mrežo s prijatelji in znanci, ki študirajo na različnih fakultetah in imajo različne interese. Tako si boste širili obzorja, obenem pa boste imeli koga, ki bi šel z vami v gledališče, drugega, ki bo šel na zabavo in tretjega za bungee jumping. Več različnih ljudi spoznate, bolj pestro postane vaše življenje.

2. Težko navezujete stike?

Približajte se ljudem in s prijazno besedo vzpostavite pogovor. Ko srečate znanca, ga ogovorite. Naslednjič bo prišel do vas sam in se vam ne bo treba obremenjevati s pristopom. Nova poznanstva bodo utrdila vašo samozavest in spoznali boste, da vas imajo ljudje radi zaradi vas samih, ne glede na napake. Spadate med tiste ljudi, ki se počutijo nelagodno vsakič, ko jih nekdo ogovori? Se kljub temu, da je vaša želja biti v krogu sošolcev, raje držite malce stran od njih? Najprej morate vedeti, da je mladih, ki imajo tovrstne težave kar precej. Vaša težava je posledica tega, da ste z nečim na sebi resnično nezadovoljni. Poskusite ugotoviti, kaj je to ali pa preprosto pozabite na svoje komplekse.

3. Pomagajte drugemu

Verjeti ali ne, ampak pomoč, ki jo človek nudi drugim, je najboljše zdravilo za dušo. Poskušajte postati malce bolj pozorni na vsakodnevne dogodke, kot je, da te brezdomec prosi za drobiž, ali pa, ko vidiš staro ženico nositi težko vrečo, ali pa je vozniku sredi križišča odpovedal avto ipd. Veste kaj morate storiti. Ponuditi pomoč. In to z nasmeškom. Stvarem, ki pridejo mimo čisto vsak dan (a jih mogoče še niste opazili) skušajte narediti lepši konec. Nasmešek, ki ga boste prejeli v zahvalo, bo na vašo dušo prav gotovo deloval kot čaša pozitivne energije. In potem se boste preprosto morali imeti rad. To pa je najboljše vodilo, kar jih ima lahko človek v življenju, tako za sklepanje novih poznanstev, kot za druge, manj in tudi bolj pomembne korake.

4. Organizirajte družabno srečanje

Namesto, da razmišljate, zakaj letos niste bili nikamor povabljeni, lahko tudi sami nekaj storite za to. Nič ni slabega, če naredite prvi korak. Lahko se dogovorite tudi s prijateljem ali pa poskusite sami. Organizirati srečanje, namreč. Lahko je to piknik, filmski večer, večerna zabava ali kaj podobnega. Ker hočete narediti na povabljence vtis, pobrskajte po Filternet.si in izvedeli boste kako pripraviti prigrizke na tisoč in en način, tako tudi napitke, naučite se lahko primerno priložnosti opremiti prostor itd. Pozorni bodite na izbiro pravega časa za zabavo – izogibajte se obdobja med izpiti.

5. Se zavedate nebesedne komunikacije?

  • Ne bodite vsiljivi! Vsak človek ima okoli sebe osebni prostor, v katerega drugi ne smejo posegati. Meri od 46 do 120 cm. Ljudje, ki živijo v strnjeni soseski so navajeni ožjega prostora, tisti iz podeželja pa širšega. Dovolite sogovorniku, da določi meje, vendar v okviru, v katerem se še počutite prijetno.
  • Navežite stik! Ko vas nekomu predstavijo, mu čvrsto podajte roko, se nasmehnite in vzpostavite pogovor s katero izmed vljudnostnih fraz. Že ob rokovanju se naučite prepoznati oblastno osebo, ki hoče venomer prevzemati nadzor. Ta vam bo ponudila roko, ki bo s hrbtiščem dlani obrnjena navzgor.
  • Ne postavljajte ovir z rokami! Prekrižane roke pomenijo obrambno ali odklonilno stališče. Z njimi svoji okolici sporočate, da ste negativno nastrojen do njih in da vas raje pustijo pri miru. Izogibajte se tudi sklenjenih rok in nog ter ne zakrivajte svojih ust in lic z roko, saj s tem okolici sporočate, da ste zatopljeni v misli.
  • V očeh je resnica! Pravijo, da so oči ogledalo duše. Če boste začeli opazovati očesne reakcije drugih, se boste naučili marsičesa o sogovorniku. Če hočete sogovorniku pokazati, da vam je simpatičen, ga čim več glejte v oči. Strokovnjaki pravijo, da je za vzpostavitev dobrih odnosov treba sogovornika tri četrtine časa gledati v oči. Vendar naj to ne moti vajinega pogovora.
  • Opazuj druge! Če v neki družbi niste ravno domači, najprej opazujte vedenje, držo in geste drugih. Poskušajte jih posnemati in kmalu boste postali del njih. Posnemanje vzorcev vedenja drugih na nejezikovni ravni pomeni strinjanje z njimi.

Vir: Priročnik za psihologijo motivacije in emocij, Tanja Lamovec, Filozofska fakulteta 1988.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ