Prijava na e-nasvete

Organska kozmetika

Kaj je naravno? V poplavi kozmetičnih proizvodov lahko izdelek z napisom naraven pomeni, da kozmetični pripravek vsebuje samo nekaj naravnih ali ekološko pridelanih sestavin, ostale sestavine pa so sintetične (pridobljene iz derivatov nafte). V večini držav po svetu in v Evropi še ni zakonskih predpisov, ki bi enotno urejali oznake naravno, bio, eko, organsko … Zato so lahko takšne oznake na izdelku le z namenom zavajanja kupcev in dejansko ne povedo dosti o bolj natančni sestavi kozmetičnega pripravka.

Certifikati in standardi

Povedo nam, v kolikšni meri je nek izdelek zares ekološki, saj lahko določena kozmetika certifikat pridobi na osnovi upoštevanja predpisanih standardov, ki so zapisani v zakonodaji, lahko jih predpišejo tudi razna strokovna ali panožna združenja. Verjamete lahko torej le izdelkom, ki imajo na svojih embalažah oznake, ki označujejo kozmetične izdelke s certifikatom. V Evropi so med najbolj priznanimi standardi naravne in ekološke kozmetike, predpisani standardi organizacij:

BDIH–  BDIH (Nemčija): izdelek s to oznako ne sme vsebovati sestavin, preizkušenih na živalih, sintetičnih dišav, umetnih barvil, parafinov, silikonov, naftnih derivatov, etoksiliranih surovin, anorganskih soli in mineralov, živalskih sestavin, gensko spremenjenih organizmov. Embalaža mora biti biološko razgradljiva.

ECO CERTECOCERT (Francija): vseh 95 % sestavin mora biti pridobljenih z ekološko kmetijsko pridelavo (če želi izdelek dobiti oznako naravni in ekološki kozmetični izdelek); če pa želi imeti certifikat za naravni kozmetični izdelek, mora biti v njem vsaj 50 % sestavin ekološke kmetijske pridelave s certifikatom. V izdelkih ni dovoljena uporaba etoksiliranih sestavin, glikolov, parabenov, umetnih dišav. Izdelki ne smejo biti preizkušeni na živalih.

CosmebioCOSMEBIO (Francija) in BIOGARANTIE (Belgija): da izdelek prejme to oznako, mora imeti 95 % sestavin iz ekološke pridelave s certifikatom, prepovedane so kemične sinteze sestavin, petrokemični derivati, sestavine ne smejo biti toksične za ljudi in vodne živali in ne smejo biti obsevane.

AIAB/ICEA (Italija): sestavine ne smejo biti gensko spremenjene, obsevane, količina sestavin v izdelku, ki so iz ekološke kmetijske pridelave s certifikatom, pa ni predpisana.

Soil-Association-1SOIL ASSOCIATION (Velika Britanija): izdelek mora vsebovati od 70 % do 95 %  sestavin iz ekološke kmetijske pridelave in največ do 5 % sintetičnih snovi. Če izdelek vsebuje 95 % ekoloških sestavin, se lahko poimenuje z imenom ekološki kozmetični izdelek (angl. organic).

 

Natrue– Standarda NATRUE in COSMOS: NaTrue je vseevropski standard, kjer so izdelali tri ravni, ki jih označujejo z zvezdicami. Kozmetični izdelki z dvema zvezdicama (naravno in ekološko) morajo vsebovati 70 % rastlinskih sestavin ekološke pridelave, tisti s tremi zvezdicami (ekološko) pa 95 %. Pri vseh treh ravneh lahko uporabijo od 5 % do 15 % sintetičnih sestavin. Standard COSMOS je vseevropski standard, ki kozmetiko deli na naravno in ekološko (bio, organsko) tako, kot to predpisujejo posamezni standardi vseh šestih ustanov (BDIH, SOILASSOCIATION, ECOCERT, BIOGARANTIE, COSMEBIO IN  ICEA).

VeganVerjetno ste že zasledili tudi oznako Vegan, ki pomeni, da izdelki niso bili preizkušeni na živalih in ne vsebujejo živalskih sestavin. Podeljuje jo mednarodno združenje veganov Vegan Society, poleg te pa tudi oznako “cruelty free”, ki jo vsebujejo izdelki, s katerimi v celotnem postopku njihove izdelave niso opravljali poskusov na živalih.

Katere sestavine po navadi vsebujejo naravni kozmetični pripravki? Destilirano vodo, jojobino olje, vitamin E, čebelji vosek (sredstvo za mehčanje in vlaženje kože), dišave (naravna eterična olja, testirane, dovoljene in certificirane arome brez prostih radikalov), ognjičevo olje, tekoči izvleček ognjiča, korenčkovo olje (bogato z beta karotenom in vitaminom E), vazelin (sredstvo za zaščito kože), ricinusovo olje, kafro (protibolečinsko sredstvo in naravna dišava), mentol (anestetično, osvežilno sredstvo, naravna dišava), rožmarinovo in metino eterično olje, mandljevo olje, olje iz grozdnih pešk (semen), elastin (ohranja in povečuje prožnost kože), kolagen (vrača čvrstost in elastičnost kože), liposome (aktivirajo celično obnovo kože), tekoči izvleček divjega kostanja in ognjiča, pomarančo, aloa vero, limonino travo, limeto, olive, ingver, bor, meto, arganovo olje, sivko.

Viri: www.zps.si, www.greenmedico.com.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ