Prijava na e-nasvete

Kaj narediti z odsluženimi oblačili

Oblačila lahko podarite ali prodate

Oblačila, ki jih ne potrebujete več, lahko podarite ali pa prodate na spletnih portalih, kot so podarimo.si ali bolha.com. Oddate jih lahko tudi kateri izmed humanitarnih organizacij. Bolj znani sta Humana (www.humana.si) in Karitas (www.karitas.si). Z ozirom na letni čas lahko oblačila oddate tudi na najbližjo župnijsko ali škofijsko karitas. Pred oddajo jih je treba oprati, oblačila morajo biti v dobrem stanju, saj dotrajanih oblačil ne sprejemajo. Pred oddajo se tudi prepričajte, če te vrste oblačil, ki jih želite podariti, na kateri izmed karitas sploh potrebujejo. Uporabna oblačila lahko oddate tudi v zavetišča za brezdomce, lahko jih nesete v materinske domove, uporabne stare odeje pa lahko poklonite tudi kateremu izmed zavetišč za male živali.

Vintage sejmi in second hand shopi

Odslužena oblačila lahko nesete tudi v kakšno izmed trgovin »second hand« ali pa na bolšji sejem, kjer je možnosti za izmenjavo blaga na pretek. Če ljubite starinska, retro oblačila, se prav tako lahko odpravite na vintage sejem. Na takih sejmih lahko najdete lepe in unikatne kose oblačil, kvalitetne čevlje, zanimive klobuke in raznorazen starinski nakit; povečini so iz trpežnih, kakovostnih materialov. Sejmi vam omogočajo poceni nakupe, tukaj oblačila lahko tudi prodate ali pa jih zgolj zamenjate za kakšno drugo uporabno stvar.

Z ustvarjalnostjo k čistejšemu okolju

V Mariboru deluje društvo Aktiviraj se, ki v sklopu Ropotarnice na Koroški cesti 39 v Mariboru izvaja projekt posredovalnice rabljenih predmetov. Po nizkih cenah v prodajalnici prodajajo rabljene in odvečne stvari, ki jih donirajo posamezniki in podjetja. Kontaktne informacije najdete na njihovi spletni strani http://aktiviraj-se.org. V Sloveniji obstaja tudi nekaj društev, ki uresničujejo ideje trajnostnega razvoja z recikliranjem, predelovanjem in posredovanjem odsluženih stvari. Eno izmed njih je Kulturno ekološko društvo Smetumet. »Stvarem, ki nas najdejo, želimo vdahniti novega duha in uporabni potencial tako, da jih razdremo, razparamo, stremo, strgamo, zrežemo in potem iščemo njihovo novo vstajenje,« opiše delovanje društva Urša Štrukelj. Društvo izvaja številne projekte, vanje se lahko vključite s prijavo na sklop delavnic ali pa se udeležite kakšnega izmed dogodkov, ki jih organizirajo. Po Sloveniji pa sledite tudi akcijam zbiranja oblačil, ki jih izvajata prvo socialno podjetje, Tovarna dela – Tekstil, in društvo Ekologi brez meja.

Nekaj uporabnih rešitev za osvežitev garderobe

Urša Štrukelj podaja še nekaj nasvetov, kako odslužena oblačila predelati, jih narediti zanimivejša in jih znova uporabiti. Meni, da so stari kosi, ki jih najdete v babičini omari, po navadi boljše kvalitete in kljub starosti lepše ohranjeni, kot bi bili na primer novi kosi po enem mesecu nošenja. Če so oblačila hecno krojena, jih lahko s prekrojitvijo pomladite. Z zanimivimi detajli lahko prekrijete luknje, madeže ali obrabljene dele. Tudi hlače, ki so v razkoraku strgane, lahko z nekaj dodanimi detajli postanejo unikatno krilo. Majice so uporabne, če se jim s potiski prekrijejo madeži. Lahko jih tudi razrežete v uporabne trakove in jih skvačkate ali spletete v tepih, blazino, šal ali kapo. Star, po možnosti prevelik suknjič lahko z gubanjem preoblikujete, če pa je denimo premajhen, lahko združite dva v enega s podaljšanjem in širjenjem pri gumbih. Kup strganih hlač lahko razrežete in ponovno zašijete v prevleko za posteljo ali kavč, dolgočasna obleka pa lahko postane zanimiva, če jo obrnete narobe ali zgolj poudarite šive, prišijete pest starih gumbov ipd. »Domišljija vas bo presenetila, ne zamenjajte je z utrujajočim nakupom oblek. Obstaja namreč brezmejno število možnosti za osvežitev garderobe,« dodaja Urša.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM