Prijava na e-nasvete

Vadbe v koraku s časom

Priljubljeni in inovativni vadbeni trendi narekujejo in se razvijajo v smeri optimizacije telesnih aktivnosti. V ospredju prevladuje uporaba tehnologije in popolna izkoriščenost časa, ki ga lahko namenite telesni aktivnosti. Z vadbo doma, pomočjo »fitness trackerjev«, vadbo v skupini z osebnim trenerjem in hitrimi ter intenzivnimi vadbami, zadostimo nujnim potrebam po dnevni telesni aktivnosti.

1530 minutna vadba

Naš največji izgovor, zakaj še nismo začeli z redno telesno aktivnostjo, je navadno, da nimamo časa. Ali da nam postane dolgčas, ker ves čas izvajamo enake vaje. Vaš trening naj temelji na učinkovitosti, saj res skoraj nihče nima časa, da bi preživel 2 uri v fitnesu. Hitra in učinkovita vadba je že leta popularna visoko intenzivna intervalna vadba (HIIT). Takšna vadba prav tako spodbuja metabolizem in je lahko tudi bolj učinkovita, saj lahko v 15 minutah HIIT vadbe pridobite podoben napredek, kot če bi 1 uro tekli na tekaški stezi.

Osebni trener za par ali manjšo skupino

Mnogi si želijo vadbenega načrta, ki vključuje metabolno oceno, njihovo trenutno telesno pripravljenost in cilje ter boljše razumevanje odziva in delovanja njihovega telesa. Tako v ospredje prihajajo osebna trenerstva za manjše skupine – par, ali 3–5 oseb. V okviru katerih se lahko trener med vadbo podrobneje posveti vsakemu posamezniku ter lahko vadijo po prilagojenem načrtu. Poleg navedenega postajajo takšni treningi vse bolj popularni, ker so navadno cenovno dostopnejši. Vsekakor je odvisno od vaše telesne pripravljenosti in fitnes centra ali trenerja, ki ga izberete, ampak navadno v okviru treninga trener pripravi 30–45 minutno vadbo, ki združuje visoko intenzivno vadbo, krožni trening (z lastno težo) in funkcionalni trening (oblika vadbe, ki izhaja iz vsakodnevnega gibanja in spodbuja celostni razvoj telesa ter spretnosti).

Uporaba lastne teže

Telo je odlično orodje za trening, kar včasih pozabimo in se takoj »vržemo« na naprave in pripomočke. Obstajajo številne možnosti treningov z lastno težo, vendar osrednjega pomena je, da znate izvesti osnovne gibe. Trening z lastno težo, s počepi, izpadnimi koraki, sklecami, planki, temelji na osnovnih gibih. Z rednim treningom pa boste razvili in utrdili tudi sposobnosti prvotnih gibov – plezanja, šprintanja, skakanja in plazenja. Takšen trening služi kot motivator ter je temelj za vse druge spretnosti in moči telesa. Uporaba pripomočkov, kot so uteži, kettlebells ali vreče peska, so brezsmiselne, če nimate utrjenih temeljev.

Fitnes (brez naprav) v udobju doma

Vsak trener se lahko posname in ponudi svoje vadbe tudi na spletu. Kmalu lahko pričakujemo tudi, da bodo fitnes centri začeli slediti temu trendu in bodo ponudili prenos fitnes vadb v času, ko je njihov fitnes center slabše obiskan. Tako boste lahko s svojim trenerjem na primer povezani preko prenosa fitnes vadbe, tudi ko boste v tujini. Po drugi strani pa si lahko vsak dan izberete novo vadbo na številnih mobilnih aplikacijah.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ