Prijava na e-nasvete

Študentsko delo

Na spremembe pri študentskem delu je vplivalo sprejetje Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ – ZUJF-C. Poznati morate:

– BRUTO/NETO ZNESEK: bruto znesek predstavlja vaš celotni denar, neto pa znesek z odbitimi 15,5 %, ki jih boste sedaj plačevali kot prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

– MINIMALNA URNA POSTAVKA: 7,21 evra bruto oziroma 6,20 evra neto

– ŠE VEDNO MOŽNOST BRUTO ZNESKA: če opravljate delo, kjer niste plačani na uro, temveč npr. na znake, strani ipd., še vedno ostaja možnost bruto zneska, kar pomeni, da delodajalec napiše končni znesek.

– AKONTACIJA SE ŠE VEDNO ODVAJA: tako boste študenti starejši od 26. let in tisti, ki boste imeli znesek na eni napotnici višji od 400 evrov, še vedno odvajali akontacijo dohodnine (ki pa jo lahko dobite povrnjeno, starejši od 26. pa se akontaciji čez leto izognete tako, da delodajalca prosite, da vam nakaže celoten znesek v večkratnih zneskih po manj kot 88 €)

– DELOVNA DOBA: se vam bo štela na podlagi bruto zneska na napotnici. Natančnega izračuna ni, saj so tudi na tem področju neprestane spremembe. Ocenjujejo, da bi si študent, ki npr. vsak mesec zasluži 300 evrov, pridelal na ta način 4,5 mesece delovne/pokojninske dobe.

– PORAZDELITEV STROŠKOV ZA DELODAJALCE: delodajalci bodo na bruto znesek plačevali še koncesijsko dajatev v višini 16 % (to se porazdeli med Študentsko organizacijo Slovenija – 3,80 %, študentske servise – 3,80 % in proračunski sklad ministrstva, od kjer se (so)financirajo štipendije – 8,41 %). Sledi 2 % posebne koncesijske dajatve, ki je namenjena v posebni sklad za izgradnjo študentskih domov in izboljšanju študijskih pogojev. 15,74 % pa predstavljajo prispevki (prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 8,85 %, prispevek za poškodbo pri delu in poklicno bolezen po stopnji 0,53 %, prispevek za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 %). Skupaj je za delodajalce obdavčitev 33,74 %, na to pa je treba prišteti še 22 % DDV.

KAJ POMENI TO V PRAKSI?

Najprej je pomembno, da se z delodajalcem dogovorite za bruto/neto znesek. Če vam bo rekel, da boste dobili minimalno postavko, to pomeni za vas 5,85 €. Na napotnici bo sicer pisalo 6,92 €, vendar bo študentski servis za vas 0,7 € odvedel kot zavarovanje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Da bo računanje lažje, pa preverite kalkulator, ki so ga pripravili pri podjetju Data, ki ga najdete na http://data.si/studentsko-delo/.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

WordPress Ads