Prijava na e-nasvete

Prepričajte komisijo in zablestite na zagovoru

Popolnoma napačno je prepričanje, da se odlični govorci rodijo. Ni res – odlični govorci se oblikujejo, vendar čez čas, za kar je potrebno nekaj znanja in predvsem veliko orodij ter veščin nastopanja.

Kaj je potrebno za dober javni nastop

Vse tri sestavine so med seboj močno povezane in se pri samem nastopu tudi dopolnjujejo, zato je treba dobro pripraviti in zvaditi prav vse.

Kako se pripravite na zagovor

Vsebino dobro poznate – razmislite, kaj je bistveno, zlasti, kaj bi zanimalo vaše poslušalce, ter pripravite kratko ogrodje predstavitve. Manj je podatkov, boljša bo predstavitev. PPT naj bo čim bolj izčiščen (največ tri alineje na stran in ne več kot sedem, najboljše pa so slike ali grafi), da bo pozornost med nastopom usmerjena na vas. Nastop zvadite vsaj trikrat pred ogledalom, da se navadite svoje podobe in merite čas, saj imate na voljo običajno od 10 do 15 minut časa. Sledila bodo vprašanja komisije in občinstva, zato se pripravite nanje. Oblecite (preizkušena) oblačila, v katerih ste samozavestni. V prostor, kjer boste imeli zagovor, pridite prej, da ga spoznate in se pripravite.

<strong>Dober javni nastop sestavljajo:</strong>

1. jasna in kakovostna vsebina,

2. dinamičen in prijeten glas ter

3. samozavestna govorica telesa, ki podpira vsebino.


Kaj je med zagovorom pomembno izpostaviti

Poleg jasne in razumljive strukture je za zagovor bistveno, da znate na začetku in koncu na kratko povzeti celotno sporočilo vaše naloge. Kaj je bistvo vašega dela, če bi ga povzeli v enem stavku? Kakšno je vaše mnenje o temi? Kako se vi počutite ob tem (ste morda navdušeni, ogorčeni, presenečeni ipd.)? Suhoparna teorija nikogar ne zanima, razložite, zakaj vas je tema pritegnila. Čustva, ki jih doživljate, so tudi napotek, na kakšen način najbolje predstaviti vašo vsebino – bolj počasi in strokovno, dinamično in humorno, z vključevanjem občinstva.

Kako premagati tremo

Največkrat trema izvira iz občutka, da nismo dovolj pripravljeni – začnite torej zgodaj, da boste obvladali tematiko, imeli čas za vajo ter razmislili o morebitnih vprašanjih komisije.
Na dan nastopa je idealno, če se fizično nekoliko utrudite – tako telo proizvede manj stresnih hormonov in so občutki treme v telesu milejši. Ne pijte (preveč) kave, dobra ideja pa je kak bonbon pred nastopom, da ne boste imeli suhih ust.
Med samim nastopom globoko dihajte, se dovolj premikajte, da ‘porabite’ odvečno energijo, vodi pa naj vas misel, da ste naredili vse, kar je bilo treba, nastop je le še zadnje dejanje vaše odlične priprave za zagovor. In srečno!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ