Prijava na e-nasvete

Študentske osebne finance

KAKO OPTIMALNO RAZPOREDITI DENARNA SREDSTVA?

Prvi korak boste storili s spoznanjem, na kakšne povprečne mesečne prilive lahko računate, drugi korak je določitev področij, katerim namenite največ denarja (izobraževanje, zabava ipd.), zadnji pa je groba ocena stroškov, ki jih izbrana področja nosijo. Vnaprej določeno razporejanje pridobljenih sredstev (z upoštevanimi odkloni) je lažje takrat, ko na svoj osebni račun prejemate redne prilive, vendar se varčevanje da organizirati tudi, če privili niso redne narave, vendar to pomeni, da boste pri varčevanju morali biti bolj disciplinirani.

BANČNA VARČEVANJA

Banke ponujajo različne oblike varčevalnih računov, ki so namenjeni ravno študentom, razlikujejo pa se glede na to, ali imate že privarčevan določen znesek denarja oziroma ali želite varčevati z rednimi mesečnimi pologi. Vera Kozmik Vodušek, izvršna direktorica skupine DI@LOG co., svetuje, da pred sklenitvijo varčevanja pregledate ponudbe različnih finančnih institucij in na podlagi zbranih informacij izberete sebi najbolj prilagojeno, pri čemer ste pozorni na dobo varčevanja, obresti ipd. Prednosti bančnega varčevanja so obresti, ki vaše finance oplemenitjo.

KAKO NADZOROVATI STROŠKE IN HKRATI VARČEVATI?

Arthur J. Keown, finančni analitik, je objavil teorijo, po kateri naj bi s svojimi finančnimi sredstvi (dolgoročno gledano) razpolagali po naslednjem razporedu:

  • 50 % sredstev nameniti osnovnim življenjskim potrebam in stroškom, ki jih te prinašajo,
  • 20 % sredstev odtegniti za nadstandardne življenjske stroške (nakup vozila, potovanja, obisk kina ipd.),
  • 15 % sredstev nameniti vlaganju in
  • 15 % sredstev prihraniti kot rezervo.

Tovrsten ključ lahko predstavlja optimalno razvrstitev finančnih prilivov (skupaj sešteto študentsko delo, žepnina in morebitna štipendija). Če želite varčevati, sta disciplinirana odtegnitev dela sredstev ter buden nadzor nad stroški nujna, kar pa po besedah Vere Kozmik Vodušek pomeni tudi iskanje najprimernejših cen ter uživanje življenjskega standarda, ki si ga s svojimi dohodki lahko privoščite. Izjemno dobrodošla je tudi nadzorovana uporaba plačilnih kartic z odloženim plačilom, saj vas tovrstno poslovanje lahko zavede in nevede zapravite več, kot ste sprva nameravali, izogibajte pa se tudi impulzivnih nakupov. Zlatica Luštrek, Oddelek za tržne segmente NLB, svetuje mesečno vodenje evidence vseh prejemkov in izdatkov, saj boste s tem ugotovili, za katere namene porabite največ svojega denarja, s tem pa boste imeli tudi vpogled v višino zapravljenih sredstev za posamezne vrste svojih potreb.

Stroške lahko nadzorujete s pomočjo tabele, v katero zapisujete svojo sprotno porabo, se odločite za vestno shranjevanje računov, ki jih med seboj ločite na podlagi namenov, ali pa izkoristite svoj napredni telefon in se poslužujte mobilne aplikacije za nadzor stroškov (npr. Toshl). V NLB so mnenja, da boste ob pregledu beleženih stroškov hitro ugotovili, kje zapravite največ, čemu ste se pripravljeni odpovedati in pri čem bi lahko privarčevali. Najpogostejši in morda najlažji način nadzora nad stroški je koriščenje študentskega statusa in s tem njegovih bonitet – prehrana na bone, ugodnosti pri nakupu oblačil in dobrin, ki vaši denarnici predstavljajo največjo obremenitev. Zlatica Luštrek za bolj učinkovito varčevanje svetuje, da se izogibate zadolževanju in limit uporabljate zgolj v nujnih primerih, ter da najprej poskrbite za plačilo svojih mesečnih obveznosti in da vsaj 10 odstotkov svojih prihodkov namenite za rezervo v primeru nepredvidenih izdatkov.

KAKO OPLEMENITITI PRILIVE?

Svoje mesečne prilive boste najhitreje povečali z opravljanjem študentskega dela, v kolikor pa svoje finance želite še oplemenititi, to lahko storite s klasičnimi in s tem bolj varnimi načini varčevanja (depoziti, hranilne vloge, ciljno varčevanje) ali pa z bolj tveganimi (vlaganje prihrankov v vzajemne sklade in delnice). Zoran Lenardič, vodja segmenta Poslovanje s prebivalstvom pri Banki Sparkasse, študentom svetuje, da kratko- ter srednjeročna presežna sredstva naložite na depozit, ki predstavlja varno in donosno oplemenitev sredstev.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ