Za študente je selitev v študentski dom ali stanovanje pogosto tudi prva izkušnja, samostojnega življenja, selitve v novi prostor, skrbi za samega sebe in deljenja prostora s cimri. Pogosto se zgodi, da cimri želijo živeti skupaj preko celega obdobja izobraževanja in postanejo življenjski prijatelji.

Kaj vas življenje s cimri lahko nauči

Ne glede na to ali boste živeli s cimri, zaradi bližine nastanitve vaši izobraževalni ustanovi ali zaradi priročnosti oziroma lažjega usklajevanja vaših študijskih obveznosti, se ne boste mogli izogniti, da se ne bi naučili veliko življenjskih lekcij, predvsem o samostojnem življenju.

1. Komunikacije in skupnega življenja: Jasna komunikacija od samega začetka. S cimri boste morali deliti majhen prostor in souporabljati naprave. Pomembno je, da se zavedate svojih navad – imate radi vse čisto in pospravljeno na svojem mestu, ali ste med tistimi, ki zjutraj skočijo iz postelje ter se hitro in glasno pripravite na dan in zaloputnete z vrati, ko odbrzite na predavanje? Ali zjutraj potrebujete nekaj trenutkov v tišini, da se zberete in pripravite na dan? Zavedajte se, da vam cimri ne bodo brali misli – svoje potrebe, navade, želje in pričakovanja že na začetku jasno opredelite ter se o njih skupaj pogovorite. Vsak cimer naj izrazi svoje mnenje! Če se vaša pričakovanja ne ujemajo, sklenite kompromise. Ali določite preizkusno obdobje in obiščite pogovor ponovno čez 3 mesece. Začetni pogovor o skupnem življenju in poteku komunikacije, bo prebil led in lahko se med vama tudi že začne tkati pravo prijateljstvo.

2. Sklepanja kompromisov: Nesporazumom se boste težko popolnoma izognili. Naslovite in rešite jih, ko so še majhni. Če vaš cimer dela nekaj, kar vas moti, a tega ne izrazite, vas bo to motilo še naprej, saj bo cimer to še vedno počel. Hkrati mu ne bo jasno, zakaj ga gledate postrani. Lažje vam bo, če boste pogovor začeli na umirjen in prijazen način. Skupaj se pogovorita in poiščita rešitev.

3. Odprtosti: Vaš cimer lahko prihaja iz popolnoma drugačnega okolja in vzgoje. Ima lahko popolnoma različen značaj, življenjski stil, ideologijo in pogled na življenje, kot vi. Bodite odprti in spoštujte razlike, saj se lahko od njih tudi veliko naučite. Po drugi strani, delite z njimi tudi vaše poglede in interese. Hitro lahko odkrijeta, kakšen skupni interes, ki vaju bo združil tudi zunaj sten vajine študentske sobe/stanovanja.

4. Organiziranosti: Življenje v študentskem domu/stanovanju potrebuje vsaj malo organizacije. Živite na majhni kvadraturi, a kljub temu se lahko hitro kaj založi ali pomotoma vrže stran. Po drugi srani živite s cimrom, ki si morda ne želi živeti v sobi polni umazanih skodelic in kozarcev, razmetanih oblačil ali listov papirja … Hkrati je pomembno, da se naučite tudi organizacije in usklajevanja študijskih obveznosti in prostega časa.

 

7 nasvetov, kako biti dober cimer

Upoštevajte zlato pravilo

Ključni nasvet pri vzdrževanju dobrih odnosov s cimri je medsebojna obzirnost in spoštovanje. Obnašajte se do svojega cimra, kot bi želeli, da se on vede do vas. Izzivom in neprijetnim situacijam se ne morete popolnoma izogniti. V primeru težav in konfliktnih situacij, za katere ne najdete skupne rešitve, boste lahko prepričani, da ste se do cimra vedno vedli spoštljivo in ne boste imeli obžalovanj.

 • Gradnja odnosa in preživljanje časa skupaj: Že na začetku, povabite cimra na skupno druženje in začnite graditi povezavo. Oblika druženja (kava, sprehod v parku, kosilo …) ni ključnega pomena, ampak je pomembna misel in skupaj preživet čas, namenjen spoznavanju.
 • Čas le zame: V študentskem domu/stanovanju je včasih težko najti zasebnost in čas le zase. Ne le da si delite sobo, delite si tudi kuhinjo, jedilnico in kopalnico. Svetujemo vam, da si najdete kotiček izven stanovanja, kjer imate osebni prostor – v knjižnici, kavarni, kotiček v parku … Najpomembnejše je, da se lahko osredotočite le nase in ne na ljudi okoli vas.
 • Bodite previdni pri vabljenju prijateljev v skupno stanovanje: Četudi ste vi že zaključili z vsemi študijskimi obveznostmi, morda vaš cimer potrebuje tišino za študij ali se želi spočiti. S cimrom se dogovorita in izmenjujeta, kdo in kdaj se uči v knjižnici in kdo je v sobi ter ob katerih dnevih imata obiske.
 • Stvari vašega cimra, so njegove: Vedno vprašajte za dovoljenje, preden si od cimra kaj izposodite. Izposojeno stvar nato tudi nadomestite. Če je šlo za nenadomestljivo stvar, cimru ob priložnosti naredite kakšno uslugo, ga povabite na kavo ali jo skuhajte v domu in se skupaj podružita.
 • Potrpežljivost in prilagodljivost: Težko je živeti skupaj vse študijsko leto, brez da bi bili včasih jezni ali razburjeni. Ne razburite se takoj za vsako stvar, ki vam gre na ‘živce’. Včasih se zgodi, da v pomivalnem koritu ostane gora posode. Vsakemu se zgodi, da se mu kdaj mudi na predavanja ali izpit. Ne napadite cimra takoj s sporočili, da zakaj ni počistil. Hkrati se izogibajte komunikaciji na pasivno-agresiven način z post-it sporočili ali grdimi pogledi. Če se situacija ponavlja in ste mu to že povedali, se ponovno pogovorite in najdite skupno rešitev. Po drugi strani lahko se zgodi, da bo v stanovanju kakšen dan ponoči hrupno (obiski, zabave, skupinsko učenje pozno v noč …), če se zabavi ne pridružite in se želite dobro naspati si kupite čepke za ušesa.
 • Izbirajte bitke: Ne spuščajte se v (temperamentna) pričkanja okoli vsake majhne stvari. Včasih – »take the high road«. Premislite, in ko nekaj naslovite, storite to umirjeno.
 • Za seboj zaklenite vrata: Zaklepanje vrat in zapiranje oken ni pomembno le za varovanje vas in vašega premoženja. Zapomnite si, da v stanovanju ni samo vaša lastnina, ampak tudi lastnina vašega cimra.

 

10 vprašanj za vašega novega cimra 

 • Kakšna so tvoja pričakovanja življenja v študentskem domu/stanovanju? S čim se 100% ne strinjaš?
 • Kako želiš, da si razdeliva čiščenje prostorov? Ali pripraviva razpored? Ali se dogovarjava sproti?
 • Kaj rad počneš za zabavo?
 • Ali si jutranja ali večerna oseba?
 • Kakšen je najboljši način, da ti povem nekaj, kar me moti?
 • Ali želiš, da imava določen čas, kdaj se ugasnejo luči?
 • Se raje učiš v sobi ali v knjižnici?
 • Kakšno pravilo želiš, da imava glede vabljenja prijateljev (ali da prijatelj prespi) v sobo/stanovanje?
 • Ali lahko nakupiva izdelke, ki jih oba uporabljava skupaj (detergent za posodo in druga čistila, wc papir, sladkor, sol, olje …). Vsak mesec oba prispevata po npr. 5 eur in razliko preneseta v naslednji nakup. Na koga se lahko obrnem v nujnih primerih?

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR