Zdravstveni dom za študente UL kot najpogostejše vzroke za obisk zdravnika našteva motnjo vida, bolezni žlez z notranjim izločanjem, bolezni mišic in veziva ter težave z dihali zaradi alergij.

MOTNJE VIDA

Prim. mag. Vladimir Pfeifer, dr. med., pravi, da so najpogostejše očesne težave mladih ljudi:  vnetje očesne veznice, vnetje roženice ter kratko- in daljnovidnost. Vnetje očesne veznice se širi kapljično, prepoznamo pa ga po rdečih očeh in povečanem solzenju. Vnetje roženice je obolenje, ki ga povzročajo mikroorganizmi. Povzroči lahko nepopravljive brazgotine na roženici, zato je zdravljenje nujno. Korekcija kratko- in daljnovidnosti je možna na več načinov – nošnja očal ali kontaktnih leč. Študenti pogosteje bolehajo za kratkovidnostjo, zato oftalmologi svetujejo sprostitev očesnih mišic – na bližino glejte največ 20 minut, nato se za 2 minuti zazrite v daljavo in zatem nadaljujte z delom.

Smetlika najučinkovitejše pomaga pri vnetju veznice in robov vek, blaži tudi bolečine in učinkuje celo pri poškodbah roženice. Iz smetlike si pripravimo obkladke in pijemo čaj ter tako podkrepimo delovanje zelišča na oči. Jejte veliko sadja in zelenjave rdeče, oranžne in rumene barve saj vsebujejo veliko antioksidantov, ki odvračajo očesne težave. Očesne mišice pa lahko poskusite okrepiti z Batesovo metodo. Ta vključuje niz vaj kot so:

– zjutraj zaprite oči in 20-krat pljusknite čeznje najprej toplo in nato še hladno vodo. Zvečer vajo ponovite, le da začnite s hladno vodo;
– skozi dan  pogosto mežikajte;
– 3–4-krat na dan si pokrijte oči, da se popolnoma spočijejo;
– kazalec držite 15–20 cm pred očmi in ga premikajte od ene do druge rame. Pri tem sprostite vrat in kazalcu sledite s pogledom;
– prejšnjo vajo ponovite, le da se tokrat osredotočite na premikajoče se ozadje.

VNETJA SEČIL

Asist. Tomaž Smrkolj, dr. med., specialist urolog, pri moških izpostavi najpogostejše vnetje sečnice kot posledico spolno pridobljene okužbe. Moški ob uriniranju čuti pekočo bolečino, pojavi se izcedek iz sečnice in pogosto tiščanje na vodo. Ženske pogosteje pesti vnetje sečnega mehurja s spremljajočim občutkom pogostega tiščanja na vodo in pekočega uriniranja. Vnetjem se izognemo z velikim vnosom tekočine (2–3 litra dnevno), s preventivnim jemanjem preparatov iz ameriške brusnice in z uporabo kondoma. Težave sečil, predvsem ledvic, dobro zdravi zlata rozga. Največ zdravilnih snovi vsebuje zgornji del rastline. Tega zato osmukamo (brez stebelc) in posušimo. Lahko si pripravimo čaj ali pa uživamo v kopeli.

AKUTNA OBOLENJA KOŽE

Prim. Boris Kralj, dr. med., razlaga, da med akutna kožna obolenja uvrščamo npr. infekcije z bakterijami, glivami in virusi. Med bakterijska obolenja sodijo npr. povrhnje infekcije kože  (npr. impetigo, turi), med virusna obolenja npr. herpes, bradavice, pri infekcijah z glivami pa govorimo o okužbi nohtov in lasišča. Akutne bolezni kot plod nezaščitenih odnosov so spolno prenosljive bolezni (npr. gonoreja, klamidija). Za tovrstne bolezni je pomembna zaščita proti povzročitelju – v primeru gliv, bakterij in virusov se obolenju izognemo z zaščito pri kontaktu z okuženimi osebami, podobno pa storimo tudi za zaščito pred spolnimi boleznimi. Čaj iz ovsene slame deluje čistilno na organizem in pospeši odvajanje vode iz telesa. Redne kopeli iz ovsene slame lahko pomagajo pri različnih kožnih boleznih, kot so rane, lišaji, ekcemi in ozebline. Po pomoč pa se lahko zatečemo tudi v lastno kuhinjo. Pri mastni koži, ki je dovzetna za akne, pomaga sok iz rdeče pese ali sok iz zelja. Pijte deset dni 1–2-krat na dan. Za hitrejše celjenje ran lahko uporabite korenčkovo kašo. Izpuščaje blažijo kumare, ki kožo tudi očistijo. Z lanenim čajem pa si lahko pomagamo pri suhi koži.

STRES

Janja Mihoci, univ. dipl. Psihologinja, je mnenja, da je študentsko življenje,  predvsem v času izpitnih obveznosti, stresno. Negativni odzivi na stres se kažejo npr. v obliki glavobolov, prebavnih motenj in motenj prehranjevanja. Stresne dejavnike lahko omilimo s pomočjo športnih aktivnosti, z različnimi tehnikami sproščanja (joga, meditacija) in s socialnimi odnosi – s podporo družine in prijateljev. V stresnem obdobju si pripravite čaje iz pomirjevalnih zelišč. Baldrijan pomaga pri pomirjanju, krepitvi živcev, odpravlja razdražljivost in pomaga pri depresiji. Med pomirjevalna zelišča sodijo tudi kamilice, lipa in datelj. Pripravite si čaj in ga pijte enkrat ali dvakrat na dan. Jejte hrano bogato z vitamini A, B, C in E, kalcijem, magnezijem. Jejte veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih žit ter zmanjšajte vnos kofeina in alkohola. Pomagajte pa si tudi z meditacijo, aromaterapijo ter strategijami obvladovanja stresa.

Vir: Zdravje študentov. Dostopno prek: www.zdstudenti.si (Asist. Mojca Miholič dr. med, specialistka za družinsko medicino).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR