Med učenjem morate poskrbeti morate tudi za pravilno prehrano. Le tako bo delovanje vaših možganov najboljše. Bodite pozorni, da zaužijete dovolj cinka (rdeče meso, jajca), železa (leča, školjke, fižol …), absorpcijo katerega izboljšuje vitamin C, vitamina B (polnovredna žita, soja, sadje …) ter beljakovin (kruh, žitarice, stročnice …). Njihov nezadosten vnos v organizem namreč zmanjšuje intelektualno sposobnost!

S hrano do …

ENERGIJE: Suho sadje vsebuje vse snovi svežega v koncentrirani obliki. Največ ima kalija, železa, magnezija in kalcija. Odličen vir energije je vitamin C, ki ga najdeš v citrusih, kiviju in jagodičevju. Občasno zaužij tudi kosilo s sadjem in školjkami.
DOBRE VOLJE: Raven serotonina, ki deluje pomirjevalno, v možganih dvigujejo predvsem ogljikovi hidrati. Pojej banano in zaužij testenine ali krompir.
KONCENTRACIJE: Malo maščob, veliko sadja, zelenjave in žit. Snovi, ki jih možgani potrebujejo za zbrano delo so kalij, kalcij in magnezij. Za optimalen rezultat kombiniraj prehrano z gibanjem na svežem zraku. Med učenjem si postrezi z banano, marelicami, jagodami, jogurtom ali skuto. Sladki prigrizki in sladkane pijače pa bodo raven tvoje koncentracije hitro znižali.
BOLJŠEGA SPOMINA: Posezi po hrani, ki je bogata s karotinom (sveža zelenjava, pomaranče). Za lažje premagovanje šolskih izzivov so priporočljivi tudi lešniki, mandeljni, polnovredne žitarice in mleko.
ODPORNOSTI: Jedem dodajaj česen, ki je naraven antibiotik. Jej živila, bogata s karotenom (korenje, paradižnik, solata, temnozelena zelenjava). Najboljša preventiva proti virusnim infekcijam je vitamin C, ki je v svežem sadju.

Kaj za boljše učenje?

Pomagali vam bodo tofu, sojino mleko in pšenični kalčki, grah, leča. Z zajtrkom poskrbite za dober začetek dneva. Pripravite si kosmiče s sadjem ter oreščki. Takšen zajtrk vsebuje vitamine, minerale ter magnezij, ki skrbi za sproščene mišice in živce. Poskrbite za uravnoteženo kosilo. Postrezite si z ribami, kot so losos, tuna, sardine ter tudi druge vrste, saj so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki izjemno pozitivno vplivajo na spomin in učenje. Redni spremljevalec vaših obrokov naj bo zelenjava, ki je izjemnega pomena za vaše možgane. Glede na raziskave, znanstveniki trdijo, da imajo tisti, ki redno uživajo zelenjavo kot je brokoli ali ohrovt, manj možnosti za pešanje miselnih sposobnosti. Špinača vsebuje vitamina K in E, folate, ki naj bi upočasnjevali staranje možganov in krepili spomin. Za razmišljanje nujno potrebujemo ogljikove hidrate, to je hrana za možgane. Obrok mora biti sestavljen tako, da vsebuje energijske snovi, in sicer v takšni kombinaciji (lahko z lososom), da glikemični indeks ni previsok, pravi nutricionistka in svetovalka za zdravo prehrano, Mojca Cepuš, Befit.

Jejte uravnoteženo

Energijsko in hranilno uravnotežena prehrana je eden izmed najpomembnejših varuhov našega zdravja, pojasnjuje Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano.  Za uravnoteženo prehrano uporabite zmerne količine ter kvalitetno raznolikost pri izbiri sezonskih živil in pri sami sestavi živil. Uravnotežena prehrana ni samo primeren energijski in hranilni vnos, zelo pomembna je dinamika prehranjevanja. Obarvajte svoj krožnik s temno zelenim, rdečim, oranžnim in rumenim sadjem in zelenjavo, ki vsebuje največ antioksidantov.

Ideje za prigrizke

  • Namesto hitre prehrane se odločite za oreščke oz. t. i. študentsko hrano. Pri študentski hrani, ki jo boste našli v skoraj vsaki trgovini z živili, gre za mešanico rozin, orehov ter mandljev. Strokovnjakinja dodaja, da naj bodo oreščki nepraženi.
  • Tudi temna čokolada, ki je sestavljena iz vsaj 70 % pravega kakava, naj se kdaj znajde na vašem jedilniku, saj pomaga pri slabem počutju, poleg tega pa znižuje tudi krvni tlak. Takšna čokolada je bogata s flavonoidi, ki pospešujejo pretok krvi do možganov, zaradi česar je boljši spomin in boljše delovanje možganskih celic.
  • Seveda so zdrave vse vrste sadja, toda za možgane so še posebej koristne borovnice, ki vsebujejo antioksidante, ki vplivajo na dolgoročni in kratkoročni spomin. Znane so, da spodbudijo delovanje možganskih celic.
  • Poudariti je treba še pomen jabolk ter tudi jabolčnih olupkov. Jabolka pojejte neolupljena, saj se ravno v jabolčnih olupkih nahaja antioksidant kvercetin, ki sive celice varuje pred napadanjem radikalov.

Ideja za smoothie za krepitev imunskega sistema:

250 ml mandljevega mleka
1 banana
1 jabolko
1 kivi
250 g zamrznjenega jagodičevja (maline, robide, borovnice, jagode …)
sok 1 limone
1 šopek mete brez stebla

Vse skupaj gladko zmešajte v mešalniku in dober tek!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR