Vitamini
A | za zdravo kožo, sluznico, za oči | zelena in rumena zelenjava, jetrca, mleko, maslo, sir, mleko, margarina, marelice, listnata zelenjava |
B1 | za pridobivanje energije iz ogljikovih hidratov | polnozrnat kruh, krompir, stročnice, meso, rumenjak, kvas, arašidi, gobe, krompir, svinjina |
B2 | za razgradnjo beljakovin, maščob | mleko, sir, perutnina, meso, žita, kvas, ribe, jogurt, jetra, jajca, polnozrnata žita, rakovice, dagnje, gobe, mandlji, bučno seme |
B6 | za živce, presnovo in razgradnjo aminokislin | ribe, meso, polnozrnata živila, krompir, soja, banane, perutnina, stročnice, rumenjak, listnata zelenjava, orehi, kvas, slive, rozine, paprike, brstični ohrovt, cvetača, avokado |
B12 | za nastajanje rdečih krvničk, obnovo | jetrca, slanik, losos, govedina, jajca, mleko, skuta |
C | za krepitev imunskega sistema, varovanje celic pred škodljivimi vplivi, za vezivno tkivo, zobe in kosti | citrusi, paprika, jagodičje, kivi, cvetača, paradižnik, melona, šipek, črni ribez, krompir |
D | za vsrkavanje kalcija, ki je potreben za kosti in zobe | meso, gobe, margarina, mastne ribe – slanik, prekajen slanik, losos, sardine, postrvi, rumenjak, jetra |
Folna kislina | za delitev celic in nastajanje novih celic | gobe, jetra, orehi, rumenjak, zelena listnata zelenjava – peteršilj, vodna kreša, špinača, endivija in brokoli, kvas, drobovina, oreščki – arašidi, pšenični kalčki, surova pesa, stročnice |
E | varuje celice pred radikali inpreprečuje oksidacijo nenasičenihčobnih kislin | sončnično olje, margarina, polnozrnata žita, oreščki in semena – sončnično seme, mandlji, lešniki in pinjole, brokoli, zelena listnata zelenjava, oves, avokado |
K | za izgradnjo snovi, ki so potrebne za strjevanje krvi | zelena zelenjava, jetrca, mleko,paradižniki |
Minerali
Jod | za tvorbo hormonov žleze ščitnice | morska hrana, čebula |
Kalcij (Ca) | za krepitev kosti, zob, mišičnih celic | mleko in mlečni izdelki, soja, siri, sardine, |
Magnezij (Mg) | za delovanje mišic, proti krčem | fige, mandeljni, neoluščeno zrnje, oreški, |
Kalij (K) | za uravnavanje pritiska v celicah, vpliva na delovanje srca in aktivira številne encime | grobo mleta žita in kruh iz njih, zeleno sočivje, stročnice, sadje |
Natrij | za vzdrževanje napetosti tkiv, potreben za vzdražljivost mišic in živčevja | rdeče meso, perutnina, jetra, mleko, sir,čnice, orehi, sadje, namizna sol |
Selen | za varovanje celic pred škodljivimi radikali | morska hrana, ledvice, jetra, žitni kalčki,čebula, paradižnik, brokoli, česen, rjavi riž |
Železo | pri prenosu kisika v krvi, pomemben pri gradnji mišičnega | svinjina, govedina, jetra, rdeče meso, jajčni rumenjak, |