Vsi vemo, da je življenje lahko zelo razburljivo in brez nadzora. Drama in zapleti izhajajo iz pomanjkanja nadzora nad življenjem.

Zakaj očistiti življenje in kako živeti preprostejše? 

ocisti zivljenje in zivi preprostejse

  • Zmanjšanje stresa. Ideja, da ko očistimo življenje, lahko prinesete boljšo energijo ali karmo v vaše življenje. Organiziranost in očiščenost življenja, tudi prispeva k večji produktinosti.
  • Začetek nečesa novega. Če se počutite ujeti v stari nedelujoči rutini ali se vam je zgodila velika življenjska spremeba (konec razmerja, sprememba študija, nova služba…), predstavljajo čas za nove spremembe. Vendar ne ponavljajte starih napak.
  • Prihraite čas. Koliko ur ste zabili, medtem ko ste nekaj iskali ali preživljali oziroma namenjali čas dogodkom, prijateljem ali nalogam, ki ne prinašajo ali vodijo do doseganja vaših ciljev ali izpolnevanja nujnih nalog?
  • Lahko vam pomaga pri varčevanju z denarjem ali novih zaslužkih. Z organiziranostjo časa in dogodkov, lahko načrtujete tudi porabo denarja. Ne porabite težko zasluženega denarja za dogodke in ljudi, če tega resnično ne želite ali načrtujete.

Top nove navade

Vendar življenje se da oblikovati tako, da lahko z lahkoto vzdržujemo nadzor. Preizkusite te preproste nasvete.

ocisti zivljenje in zivi preprostejse

1. Poznate prednostne naloge? 

Ljudje odlašamo in velikokrat nas kaj zmoti. To je del vsakdana, vendar hitro se lahko zgodi, da je teh motenj ali odlašanj preveč. V šoli ali na delovnem mestu ne pozabite obdržati svoje pozornosti na rokih vseh naloga. Vse nujne naloge je treba nemudoma in jih ne smete odložiti.

Osredotočite se na to, kaj je treba storiti zdaj, in se odločite, da naredite stvari, ki bodo naredile največjo razliko. Ko to storite, se vprašajte, katera druga področja zahtevajo največ časa. Če boste vedeli, kaj najprej morate narediti, boste imeli občutek nadzora nad svojim življenjem in s tem manj kriznih trenutkov.

2. Dobro organiziran urnik

Če še nimate urnika, ga naredite takoj! Z dobro organiziranim urnikom bo vaše življenje veliko lažje. Ne glede na to, ali imate rad staromodne koledarjev ali mobilne aplikacije, bo vodenje urnika in sledenje dogodkom ter nalogam močno zmanjšalo krizne trenutke.

Ker vodite urnik, lahko načrtujete prihodnost in imeli boste dovolj časa, da se pripravite na različne dogodke ali naloge.

Prednostim organiziranega urnika še ni konec. Prav tako imate pregled nad tem, kako ste porabili svoj čas in lahko izboljšate svoje sposobnosti upravljanja s časom. Kako želite, da bi izgledal vaš urnik vašega življenja?

3. Naredite seznam, kakršen koli seznam

Kot že omenjeno, poznavanje vaših prednostnih nalog bo koristilo pri “čiščenju” ali organiziranju vašega življenja. Tako kot katerikoli seznam, zapišite si stvari, naloge ali dogodne, katerih ne želite pozabili. Lepo urejeni seznam(i) vam bodo omogočil vizualni učinek, s katerim si imeli organizirane dneve.

Koledarji, to-do seznami ali seznami v aplikacijah, ni pomembno! Izberite tistega, ki vam najbolj ustreza. Razmislite tudi o seznamih, ki imajo možnosti skupne rabe. Tako da lahko svoje sezname delite s prijatelji, družino in kolegi.

Ko vodite sezname, se odločite za tri najpomembnejše naloge, ki jih vsak dan določite zjutraj. Na ta način natančno veste, kaj je treba storiti tisti dan in kaj dokončati, da vam bo dalo občutek uspeha. Osebno nam je všeč trenutek, ko na seznamu označimo, da smo nekaj opravili.

Spoznajte 5 minute journal, ki vam bo pomagal pri čiščenju misli in organiziranju življenja.

4. Izdelajte bližnjice za vse

Drug način, da bi bilo vaše življenje preprostejše je z nastavitvijo bližnjic za vse, kar počnete. Te bližnjice zajemajo področja, kot so delo, šola in vsakdanje življenje. Odvisno od vrste programske opreme, ki jo najpogosteje uporabljate, lahko poiščete hitrejše načine za isto dejanje.

Ali vaša naloga vključuje odgovarjanje na e-poštna sporočila in ponavljajoča se opravila? Morda vam bo olajšalo življenje, če boste ugotovili ali oblikovali standardne odgovore.

5. Rutina, rutina, rutina! 

Da bi se počutili, kot da imate nadzor nad svojim življenjem, so rutine eden od najboljših načinov za oblikovanje tega občutka. Ideologija za turino, je, da ljudje čutijo občutek varnosti in obdobja, ali da vse poteka točno po načrtih.

Ko sledite nizom vzorcev, se zdi, da vam ne bo nič ušlo izpod nadzora. Lahko je to rutina za kosila med tednom, tako da pri odločitvi, kje ali kaj boste danes jedli, prihranite čas z že določenim dogodkom. Ste že slišali za taco tuesdays, casual fridays ali fancy mondays?

In ko postanejo rutine preveč dolgočasne, samo naredite nekaj, česar običajno ne, da bi prinesli nekaj nenavadnih in presenetljivih novih okusov ali dogodkov.

6. Omejite uporabo socialnih omrežij

Vsak dan slišite ta stavek, kajne. Veliko vsakdanjih kriznih trenutkov izvira iz socialnih medijev. Ljudje pogosto primerjajo svoje življenje s Facebook ali Instagram življenji svojih prijateljev. Vendar pogosto ne vidijo grde strani življenja. Kdo še objavlja to na Facebooku?

Socialna omrežja so prav tako glavno zlo odlašanja. Veste, da preživite več časa na socialnih omrežjih, kot bi morali. Zdaj obstajajo nove aplikacija brskalnikov, ki vam omogočajo, da omejite uporabo socialnih omrežij oziroma spletnih strani. Vpišite spletne strani, za katere se racionalno zavedate, da jih nebi smeli uporavljati toliko časa in jih popolnoma ter nepreklicno izklopite iz vašega življenja. Vsaj, dokler si ne vzamete odmora, ki je v vašem urniku povezan s povezovanjem s prijatelji.

7. Ločite različne kroge prijateljev

V kolikor ste že zaposleni poskrbite, da ločujete vaše vsakodnevno življenje od vaših sodelavcev. Več kot vedo, lahko to pripelje do nepirjetnih situacij. Poskusite, da se vaše zasebno življenje ne prepleta s službenim. Če vzdržujete mejo, bo manj govoric in nepotrebnih dramatičnih trenutkov.

V službah vlada konkurenčno okolje. Poskrbite, da ne izgubite morebitne redne zaposlitve, zaradni neresničnih govoric, ki bi lahko vplivale na vaš ugled.

8. Preživite čas s pravimi ljudmi

Vsak dan imamo omejeno količino prostega časa. S kom ga boste preživeli? Tukaj je preprost seznam vprašanj, ki bo olajšali odločitev:

  1. Ali se lahko sprostite in počitite udobno okoli njih? 
  2. Ali jim lahko poveste resnico, ko vas nekaj moti? Če si morate nadeti masko, verjetno to ni najboljša oseba, ob kateri bi preživeli dragocen prosti čas.
  3. Ali ste resnično srečni in zadovoljni, ko ste z njimi? Nekateri ljudje preživljajo čas z vrsto prijateljev, za katere verjamejo, da bodo ob njih srečni. To je lahko je naporno in nepraktično. Da prenesete svoje razpoloženje in počutje na osebe, s katerimi preživljate prosti čas. Že sedaj natančno veste, kdo vas razveseli in nasmeje z dna srca, in tako potem tudi veste, s kom morate preživljati prosti čas.
  4. Ali vam povedo resnico? Resnica ni vedno najslajša stvar, vendar jo moramo vseeno slišati. Kdo vam bo povedal resnico, če ne tisti, ki jim je resnično mar za vas.

Vsi smo edinstveni, kot bar-koda. Torej nekaterih nasvetov ni treba strogo upoštevati, saj je situacija vsakega posameznika drugačna. Podajamo vam zgolj predloge, ki vam bodo morda koristni, da boste dedramatizirali in očistili svoje življenje!

 

Prirejeno po:
http://www.lifehack.org/articles/productivity/8-ways-declutter-your-life.html?ref=content_bottom_category
http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/how-to-declutter-your-life-and-reduce-stress.html https://www.artofmanliness.com/2009/06/12/30-days-to-a-better-man-day-13-declutter-your-life-and-make-some-extra-cash/

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR