Na spremembe pri študentskem delu je vplivalo sprejetje Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ – ZUJF-C. Spremembe, ki jih morate poznati so:

– BRUTO/NETO ZNESEK: bruto znesek predstavlja vaš celotni denar, neto pa znesek z odbitimi 15,5 %, ki jih boste sedaj plačevali kot prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

– MINIMALNA URNA POSTAVKA: 6,17 evra oziroma 5,21 evra neto

– ŠE VEDNO MOŽNOST BRUTO ZNESKA: v primeru, da opravljate delo, kjer niste plačani na uro, temveč npr. na znake, strani ipd., še vedno ostaja možnost bruto zneska, kar pomeni, da delodajalec napiše končni znesek.

– UPOŠTEVAJO SE NAKAZILA PO 1.2.2015: tudi če ste delo opravljali v januarju, nakazilo pa prejeli 2.2.2015, se vam bo odvedel prispevek, delo pa se vam bo štelo v delovno dobo.

– AKONTACIJA SE ŠE VEDNO ODVAJA: tako boste študenti starejši od 26. let in tisti, ki boste imeli znesek na eni napotnici višji od 400 evrov, še vedno odvajali akontacijo dohodnine (ki pa jo lahko dobite povrnjeno, starejši od 26. pa se akontaciji čez leto izognete tako, da delodajalca prosite, da vam nakaže celoten znesek v večkratnih zneskih po manj kot 88 €)

– DELOVNA DOBA: se vam bo štela na podlagi bruto zneska na napotnici. Natančnega izračuna ni, saj so tudi na tem področju neprestane spremembe. Ocenjujejo, da bi si študent, ki npr. vsak mesec zasluži 300 evrov, pridelal na ta način 4,5 mesece delovne/pokojninske dobe.

– PORAZDELITEV STROŠKOV ZA DELODAJALCE: delodajalci bodo na bruto znesek plačevali še koncesijsko dajatev v višini 16 % (to se porazdeli med Študentsko organizacijo Slovenija – 3,80 %, študentske servise – 3,80 % in proračunski sklad ministrstva, od kjer se (so)financirajo štipendije – 8,41 %). Sledi 2 % posebne koncesijske dajatve, ki je namenjena v posebni sklad za izgradnjo študentskih domov in izboljšanju študijskih pogojev. 15,74 % pa predstavljajo prispevki (prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 8,85 %, prispevek za poškodbo pri delu in poklicno bolezen po stopnji 0,53 %, prispevek za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 %). Skupaj je za delodajalce obdavčitev 33,74 %, na to pa je treba prišteti še 22 % DDV. Po 1.2.2016 pa se bo obdavčitev zmanjšala na približno enako kot je sedaj.

KAJ POMENI TO V PRAKSI?

Najprej je pomembno, da se z delodajalcem dogovorite za bruto/neto znesek. Če vam bo rekel, da boste dobili minimalno postavko, to pomeni za vas 5,21 €. Na napotnici bo sicer pisalo 6,17 €, vendar bo študentski servis za vas 0,7 € odvedel kot zavarovanje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vsi, ki delate bolj redno in imate urno postavko nižjo kot 4,00, boste sedaj dobili več, tisti, ki pa imate višjo, pa se poskusite dogovoriti, da je ne bodo znižali oziroma da ta postavka ne bo postala bruto vrednost.

1.1.20141.2.2015
Znesek na napotnici100 €100 €
Znesek, ki ga prejme študent/dijak100 €84,5 €
Znesek, ki ga plača delodajalec135,13 €141,16 €
Da bo računanje lažje, pa preverite kalkulator, ki so ga pripravili pri podjetju Data, ki ga najdete na http://data.si/studentsko-delo/.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR