Piščančja solata z inčuni in zeliščno-majonezni preliv

Solata_1Sestavine: 40 dag piščančjega fileja, 40 dag drobnega paradižnika, 20 dag mešane zelene solate, 1 dl solatne majoneze, 10 v olju vloženih inčunovih filejev, žlica kaper, olivno olje, rožmarin, sol.

Priprava: Meso oplaknemo, natremo s soljo in rožmarinom ter z obeh strani dobro opečemo na malo olja. Ko se ohladi, ga tanko narežemo. Solato očistimo, paradižnike prerežemo. Majonezo zmešamo z odcejenimi in nasekljanimi inčunovimi fileji in nasekljanimi kaprami. Trakove piščančjih filejev, paradižnik in solato prelijemo z majonezo in zmešamo. Takoj postrežemo.

_______________________________

Kuskusova solata z zelenjavo

KuskusSestavine: 25 dag kuskusa, 5 mladih čebulic, 20 dag paradižnika češnjevca, rdeča paprika, 20 dag stebelne zelene, šopek mete, pol šopka peteršilja, olivno olje, limona, poper, sol.

Priprava: Kuskus pripravimo po navodilih na embalaži. Čebulice očistimo in narežemo na kolesca. Papriko narežemo na trakove, paradižnike prerežemo, stebelno zeleno narežemo na koščke. Zelenjavo zmešamo z ohlajenim kuskusom. Dodamo nasekljan peteršilj in meto ter začinimo z oljem, limoninim sokom, s soljo in poprom. Takoj postrežemo.

_______________________________

Solata z rdečim zeljem in s feto

Sestavine: 50 dag rdečega zelja, 15 dag zelene solate, 2 korenčka, 20 dag fete, 1 pomaranča, balzamični kis, olivno olje, sol, poper.

Priprava: Zelje in zeleno solato očistimo in operemo. Zelje tanko narežemo ali naribamo, solato narežemo. Korenje ostrgamo in narežemo na tanka kolesca. Feto narežemo na majhne kocke. Feto, zelje, zeleno solato in korenje zmešamo. Pomarančo ožamemo in razžvrkljamo z nekaj žlicami balzamičnega kisa in olivnega olja. Začinimo s soljo in poprom, prelijemo zelenjavo in zmešamo. Takoj postrežemo.

_______________________________

Riževa solata

Sestavine: kuhan riž (približno 350 g), kisle kumarice, gobice v kisu, tuna – 1 konzerva, 2 hrenovki, kuhan grah, olive, dva ali tri jajčka, sol, poper, ena ali dve vrečki majoneze, žlica ali dve kisa, po želji lahko dodamo tudi papriko, vložene čebulice, kapre, koruzo.

Priprava: Riž, jajčka in hrenovke skuhamo. Ohladimo. Riž naj ne bo razkuhan (najboljši je vrste Parboiled) – prelijemo ga z mrzlo tekočo vodo, da zaustavimo kuhanje. Kumarice, gobice, olive, jajčka, hrenovke narežemo. Ohlajenemu rižu dodamo vse sestavine. Dodamo kis, da je bolj sočno. Dobro premešamo. Popramo in dosolimo, če je potrebno. Postavimo v hladilnik.

_______________________________

Jesenska solata

Sestavine: 20 dag ovsene kaše, 10 dag vložene koruze, 10 dag vloženih kumaric, 10 dag vložene paprike, 15 dag kuhanega korenčka, 15 dag belega sira, jabolčni kis, olivno olje, sol, poper – po okusu.

Priprava: Kašo skuhamo, speremo, ohladimo. Zelenjavo ter sir narežemo na kocke in zmešamo z ovseno kašo. Začinimo in premešamo.

_______________________________

Mešana solata

Sestavine: 2 skodeli kuhanih jajčnih testenin, 10 dag šunke, narezane na trakove, 15 dag sira ementalca, narezanega na kocke, 1 večja zelena paprika, narezana na trakove, 1 pločevinka rakcev ali 5 dag kuhanih svežih škampov, 3 sardelji fileti, 1 pločevinka graha ali 10 dag kuhanega svežega graha, 1 manjši nastrgan gomolj zelene, 1 glava zelene solate ledenke, 2 trda paradižnika, narezana na kose, 2 žlici majoneze, 2 žlici olja, 4 žlice odišavljenega kisa, ščepec gorčičnih semen, 1 žlica drobno narezanega drobnjaka, sol in poper po okusu.

Priprava: Sestavine zmešamo in stresemo v posodo za solato. Okrasimo s sardeljimi fileti, trdo kuhanimi jajci, rakci in vejicami peteršilja. Namesto rakcev lahko uporabimo rakovo meso, ribe iz pločevinke ali kuhano ali pečeno piščančje meso.

_______________________________

Tunina v solati

Solata_5Sestavine: 1 pločevinka tunine, 1 skodela kuhanih škampov (sveži ali iz pločevinke), 2 žlici drobno narezane zêlene, 2 žlici drobno narezanih oliv, 2 žlici limoninega soka, 3 žlice majoneze, 1 žlička karija, ½ žličke vegete ali kake druge začimbne mešanice, 1 skodela kuhanega riža.

Priprava: Tunino narežemo na koščke, dodamo škampe in postavimo v hladilnik, da se ohladijo. Medtem zmešamo majonezo, zêleno, olive, limonin sok, kari in vegeto ter v zmes rahlo vmešamo tunino in škampe. Hladen riž prelijemo z oljem iz pločevinke in dodamo nasekljan peteršilj ter premešamo. Okrasimo s krešo ali kakšno podobno dišavnico. Solato ohladimo ter ponudimo.

Vir: Recepti 118 solat (www.4shared.com)

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR