Zajtrk: TUNINI POPEČENI KRUHKI (čas priprave: 15 min)

Polnozrnat kruh, 115 g tunine, žlica kisle smetane, nariban sir edamec ali ementalec, origano.
Priprava: na rezine kruha damo zmešano tunino in smetano ter pokrijemo z naribanim sirom. Potresemo z origanom. Pripravljeno pečemo v pečici 5 minut oz. toliko časa, da se sir stopi.
Namig: zraven se prileže navadni ali domači jogurt.

Kosilo: HLADNE TESTENINE (čas priprave: 20 min)

500 g testenin (polžki, svedri), 360 g tunine v olivnem olju, češnjev paradižnik, na kocke narezana sveža kumarica, na kocke narezan sir mocarela, sveža bazilika, pest sončničnih semen.
Priprava: testenine skuhamo, odcedimo in ohladimo, nato dodamo tuno in ostale sestavine. Dodamo oljčno olje, balzamični kis ter sol in poper po okusu.

POLETNA KUSKUS TORTA (čas priprave: 15 min + čas počivanja)

250 g polnozrnatega kuskusa, narezana rdeča in rumena paprika, 3 paradižnike, kumara, čebula, 240 g tunine, žlička kaper, mocarela, oljčno olje, sok ene limone ter sol.
Priprava: kuskus pokuhamo, da se napne in ohladimo. Dodamo ostale sestavine, premešamo ter potlačimo in poravnamo v posodi. Pripravljeno naj počiva 3 ure, da se sestavine prepojijo, nato posodo obrnite na večji krožnik, da bo nastala torta.
Namig: zraven se odlično poda na olju popečen tunin zrezek.

Večerja: BUČKE S TUNO (čas priprave: 20 min)

Dve bučki, 115 g tunine, dve žlici kisle smetane, oljčno olje, peteršilj, poper.
Priprava: Bučke narežemo na 1 cm debele rezine in jih na olivnem olju popečeno. V posodi zmešamo tunino, smetano in peteršilj ter popopramo. Zmes z žičko naložimo na rezine bučk.

ZAVITA TUNINA (čas priprave: 20 min)

160 g tunine, četrt na drobno narezane čebule, peteršilj, na drobno narezanih 5 oliv kalamata, listi solate, 4 tortilje, 2 narezana paradižnika, oljčno olje, limonin sok, sol, poper.
Priprava: skupaj zmešajte tunino, čebulo, peteršilj in olive. V drugi posodi zmešajte preliv: oljčno olje, sol, poper in limonin sok. Približno 2/3 mešanice prelijte čez tuna mešanico in dobro premešajte. V preostanek preliva prelijte čez zmešano solato in paradižnik. Tortilje pogrejte v ponvi, nanjo naložite tuna mešanico ter položite solato in paradižnik. Vse skupaj zavijte in postrezite.
Namig: dodate lahko tudi sir, v tem primeru tortilje pecite v pečici.

TUNA BURGER (čas priprave: 20 min)

160 g tunine, 2 zmešani jajci, 1 naribano korenje, drobtine, nasekljana mlada čebula, peteršilj, oljčno olje, poper, polnozrnati kruh za burgerje.
Priprava: Vse sestavine zmešajte skupaj, da dobite maso, iz katere boste lahko naredili polpete. Delajte po občutku, drobtine dodajajte postopoma. Polpete popecite v ponvi na oljčnem olju, na vsaki strani. Ko so pečene, jih servirajte kot burgerje, dodate lahko tudi majonezo, zelje ali solato.
Namig: če želite brezglutenske ali še bolj zdrave, lahko namesto drobtin uporabite fino mleto kokosovo moko.

NADEVAN JESENSKI KROMPIR (čas priprave: 90 min)

4 krompirji, majoneza, naribran sir Cheddar, četrt na drobno narezane čebule, polovica narezane zelene paprike, 160 g tunine.
Priprava: Pečico ogrejte na 190 °C. Vsak krompir posebej zavijte v aluminijasto folijo in ga pecite, dokler se ne zmehča (približno uro). Ko se ohladi, krompir prerežite na pol in ga izdolbite. Izdolben del zmečkajte z vilico in mu dodajte majonezo, večino sira, čebulo, papriko in tuno. Vse skupaj dobro zmešajte in mešanico nadevajte v krompir. Po vrhu potresite še preostanek sira in pecite še 15 minut.
Namig: majonezo lahko nadomestite tudi s kislo smetano. Jed je še posebej primerna jeseni, ko lahko krompirje pečete v žerjavici ob kresu.

Vira: www.foodnetwork.com, www.food.com.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR