Torek – vse za zdravje
Sestavine | Priprava | |
Zajtrk: Skuta s hruško in jabolkom | 1 hruška1 jabolko 2 žlici limoninega soka 150 g puste skute HTML Code here malo mineralne vode 1 vrečka vaniljinega sladkorja za noževo konico zmletih klinčkov za noževo konico cimeta 2 žlici rozin | Naribajte hruško in jabolko in ju pokapajte z limoninim sokom. Skuto gladko umešajte z mineralno vodo ter začinite z vanilijinim sladkorjem, klinčki in cimetom, nato jo zmešajte z naribanim sadjem, razdelite v skodelice, potresite z rozinami in okrasite s krhlji sadja. |
Kosilo:Hrustljavi polpeti s papriko | 2 paprikižlica olivnega olja žlica rdečega vinskega kisa žlička francoske gorčice žlica medu sol, poper 150 g grobo nastrganega krompirja 150 g grobo nastrganega korenja 200 g grobo nastrgane zelene pol stroka česna žlička limoninega soka 15 g stopljenega masla ali margarine 1 stepeno jajce žlička rastlinskega olja | Paprike 20 minut pecite v pečici na 190 °C, nato jih olupite, očistite in narežite na tanke trakove. Olje, kis, gorčico, med, sol in poper dobro premešajte, zmes polijte po narezanih paprikah, zmešajte in pustite stati dve uri. Medtem pripravite polpete. Krompir, korenje, papriko, zeleno, česen in limonin sok zmešajte s stopljenim maslom in jajcem ter začinite s soljo in poprom. Iz nastale zmesi oblikujte polpete, ki jih namažete z oljem in položite na pekač, obložen s peki papirjem. Polpete pečete 30-35 minut pri 220 °C, da postanejo zlato rumene barve. Pečene polpete položite na krožnik in po njih razporedite marinirane paprike, ki ste jih prej še malo pogreli. |
Večerja:Solata iz leče z zelenjavo | 250 g rjave leče3 paradižniki 3 redkvice 1 korenček 1 mlada čebula ½ rdeče čebule vejica peteršilja žlica olja žlica jabolčnega kisa sol, poper | Lečo čez noč namočite v vodi, nato jo skuhajte. Ostalo zelenjavo narežite na kocke in jo zmešajte z lečo. Dodajte še peteršilj in preliv iz olja, kisa, soli in popra.Po želji lahko solato okrasite z zelenimi solatnimi listi. |