Sokovi so eden izmed boljših načinov, da svoje telo oskrbimo z vsemi potrebnimi vitamini, rudninskimi snovmi in encimi, ki jih potrebujemo za zdravo življenje. Zelo učinkoviti so predvsem zato, ker se prebavijo že v nekaj minutah. Pitje sokov se v alternativni medicini uporablja tudi kot oblika zdravljenja, saj se na ta način telo pravočasno znebi odpadnih snovi. Praviloma so sadni sokovi čistilci organizma, medtem ko zelenjavni sokovi telo zdravijo.

Za pripravo sokov boste potrebovali centrifugalni sokovnik ali pa električni mešalnik, odvisno od tega, ali želite čiste sokove ali bolj kašaste. Pomembno je poudariti, da ima največjo prehransko vrednost organsko pridelano sadje, najvišjo koncentracijo hranilnih snovi pa sadje in zelenjava na vrhuncu zrelosti ter ne povsem dozorela oziroma mlada zelenjava. Ko sok pripravite, ga morate nemudoma spiti; izjemoma ga lahko za kakšno uro shranite v hladilniku. V nasprotnem primeru bo sok izgubil vitamine, minerale in encime.

Za osnovo sadnih sokov vzemite sadje, ki ima dober okus ter dobro prehransko vrednost, kot so jabolka, grozdje, svež ananas, robide, granatno jabolko, borovnice in maline. Za zelenjavne napitke pa kot osnovo vzemite korenje, zeleno zelenjavo ali paradižnikov sok. Če pa boste pripravljali sadne ali zelenjavne napitke, za osnovo uporabite mleko. Sokove lahko tudi izboljšate z naravnimi sladili: primešajte jim namočene rozine, datlje, fige ali suhe slive ali pa prilijte malo ananasovega ali jabolčnega soka, ki prikrijeta na začetku neprijeten okus zelenjavnih sokov. Kot sladilo lahko uporabite tudi med ali javorjev sirup.

Sok zelene zelenjave (zelena solata, špinača, zelje …)

Ena izmed najpomembnejših značilnosti teh s klorofilom bogatih sokov je, da očiščujejo limfo, kri, medcelično tekočino ter posredno tudi črevesje in druge sisteme izločanja. Uživanje sokov zelene zelenjave povečuje število krvnih celic, razstruplja, lajša težave zaradi visoke vsebnosti sladkorja v krvi, izboljšuje prehodnost nosne votline, blaži vnetje grla, čisti in osvežuje črevesje, pospešuje celjenje ran, blaži simptome astme itd.

Korenčkov sok

Vsebuje  elemente, ki  ohranjajo notranje ravnovesje v našem telesu: natrij, kalij, kalcij, magnezij, železo, fosfor, žveplo in silicij ter vitamine A, B, C, D, E, G in K. Korenčkov sok povečuje tek in izboljšuje prebavo, izboljšuje zgradbo kosti in zob, je naravno topilo za čire in rakave tvorbe, varuje pred okužbami oči in grla, mandljev, sinusov in dihalnih organov nasploh.

Pesin sok

Spodbuja nastajanje rdečih krvničk in splošno izboljšuje kri. Pesa se odlikuje po ustreznem razmerju med natrijem in kalcijem. Še posebej koristna je kombinacija pesinega in korenčkovega soka, ki telo oskrbi z veliko količino fosforja in žvepla ter kalija, vsebuje pa tudi visoko raven vitamina A.

Jabolčni sok

V jabolkih, ki so dozorela na drevesih, se nakopičijo velike količine vitamina C, lupinica pa je  zelo bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, magnezijem, karotinom in železom. Sveže stisnjen jabolčni sok znižuje krvni pritisk ter raven holesterola in maščob v krvi, krepi imunski sistem, uravnava količino sladkorja v krvi, krepi žile, čisti prebavila in krepi dlesni.

Paradižnikov sok

Je zelo dober čistilni napitek za vaš organizem, predvsem blagodejno pa deluje na jetra. Paradižnikov sok telo očisti strupov in ga poživi, saj ima veliko vsebnost vitamina C ter kalcija in kalija. Učinkovit je pri slabokrvnosti in okužbah.

Zelenjavno-sadni sok

2,5 kg breskev ali jabolk olupite in jih skuhajte v 1 l vode. 1,5 kg rdečega korenja očistite in narežite ter skuhajte v 0,5 l vode. Ko se ohladi, zmeljite z mešalnikom. Nato zavrite 7 l vode, dodajte 1 kg sladkorja in 7 dag citronske kisline ter zmleto sadje in zelenjavo. Vse skupaj dobro premešajte.

BezegBezgov sok

Bezgove cvetove (13–15 cvetov) položimo v liter vode, to naj stoji 1 dan. Nato precedimo in dodamo še sladkor (60 dag) in citronsko kislino (2 dag). Malo segrejemo, da se sladkor raztopi in nalijemo v steklenice. Najboljše je vzeti 5-kratno maso vsega, takrat dobimo 7–9 litrov soka.

Domači pomarančni sok

Pomaranče (2) in limone (2) zmeljemo (tudi lupino) in vse skupaj s sladkorjem (1 kg), citronko (2 škatlici) in vodo (10 l) namakamo 1 dan ter nato precedimo. Lupina da soku barvo in okus, vendar greni, tako da lahko dodate samo pol lupine od obeh sadežev (eno olupljeno in eno neolupljeno pomarančo in limono). Namesto pomaranč lahko uporabimo tudi grenivke. Če želite, lahko sok tudi prekuhate. Pustite, da vre nekaj minut, ohladite in ustekleničite. Z vrenjem soku podaljšate rok trajanja.

Gosti jabolčni sok

Korenje očistimo (1 kg), jabolka (2 kg) očistimo in olupimo. Korenje kuhamo v 0,5 l vode. Jabolka kuhamo v 1,5 litra vode. Ohlajeno zmeljemo. V lonec damo 7 l vode (všteta je tudi voda od kuhanja). Korenje in jabolka, 1 vaniljev sladkor, 2 škatlici citronke in 1,5 kg sladkorja prevremo na 80–90 °C in vroče damo v ogrete steklenice.

LimoneLimonada

V vrč vsujemo sladkor (30 dag) in limonino lupino (4). Mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Dodamo limonin sok in po potrebi ledene kocke. Premešamo. Precedimo skozi cedilo. Limonado lahko hranimo v hladilniku.

Zelenjavno sadni napitek

1 rdeča in 1 zelena paprika, 1 paradižnik, 1 korenček, košček zelene in košček kolerabice, 1 mango, 1 breskev, 1 nektarina, malo peteršilja, limonska meta, kefir ali navadni jogurt brez maščobe. Tako zelenjavo kot sadje očistimo, olupimo in če je potrebno, razkoščičimo. Sadje, zelenjavo ter peteršilj in meto sesekljamo, prilijemo jogurt ali kefir, nalijemo v kozarce in okrasimo z lističi mete in peteršilja.

Viri: Bernard Jensen: Zdravljenje s sokovi: s pomočjo narave do boljšega zdravja in daljšega življenja.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR