V določenih vrstah razhudnikov se pojavljajo spojine kot soladulcidin in tomatidin, v drugih pa solanin. Kemijsko razlago alkaloidov si lahko preberete na spletni strani: www2.arnes.si/%7Esspzkola/alkaloidi.htm. Vsebnost strupenih snovi se med rastjo in dozorevanjem spreminja. Nezreli plodovi paradižnika in nekuhani gomolji krompirja so tako neužitni, v zrelih pa je količina alkaloidov znatno manjša. Zdravju najbolj škodljivi pa so predvsem kaleči gomolji.

Vsebnost alkaloida solanina je različna tudi v posameznih delih krompirja. Največ ga vsebujejo kali (200–1700 mg/100 g), cvetovi (220–570 mg/100 g), v plodovih in zelenih delih ga je do 100 mg/100 g, tudi v gomoljih ga je lahko med 1 in 15 mg/100g. Če so gomolji nepravilno skladiščeni in izpostavljeni svetlobi, se lahko vsebnost solanina poveča do strupenega odmerka (okoli 35 mg/100g), saj v kalečih gomoljih pride do močne proizvodnje solanina. Nekateri avtorji navajajo, da je za akutno zastrupitev pri odraslemu človeku dovolj že 20–25 mg solanina/100g.

Sezonsko uživanje razhudnikov je sprejemljivo v majhnih količinah, redno uživanje vse leto pa je nevarno zaradi kopičenja solanina. Nalaganje te snovi v majhnih odmerkih pripomore k toksičnim dogodkom v našem telesu in sčasoma k trajni okvari jeter. Kopičenje solanina je še toliko bolj nevarno za ljudi, ki se jim kri hitreje strjuje, in za tiste, ki imajo že tako preobremenjena jetra. Znaki zastrupitve z razhudniki: pekoč občutek v žrelu, glavobol, utrujenost, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, močna driska, povišana temperatura in motnje krvnega obtoka.

Simptomi se pojavijo 4 do 19 ur po zaužitju rastline z alkaloidi

Pri hujših zastrupitvah lahko draženje na bruhanje in driska trajata od 3 do 6 dni, spremljajo pa ju tudi znaki omotice, občutek strahu, težave z dihanjem, motnje srčnega ritma, motnje vida in krči. Smrtni primeri zaradi zastrupitve s solaninskimi alkaloidi so zelo redki.

Kako jih prepoznati?

Gomolji krompirja z večjo vsebnostjo solanina imajo lahko grenak okus, vendar ne vedno. Manj škodljivi so olupljeni in kuhani, saj z lupljenjem in odlivanjem vode, v kateri smo jih kuhali, odstranimo večino alkaloidov.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR