S pomočjo načrta boste imeli lažji pregled nad svojimi financami in se boste v prihodnosti lažje odločali za večje nakupe, kot je nakup avtomobila ali nepremičnine.

Igor Mujdrica opisuje finančni načrt kot sistematičen in strateški pristop, ki v osnovi zajema:
– oceno, kje se finančno nahajate v danem trenutku,
– ugotovitev/določitev, kje želite biti v finančnem smislu,
– oblikovanje načrta za doseganje različnih finančnih ciljev,
– izvajanje finančnega načrta,
– spremljanje in prilagoditev finančnega načrta.

Magister Samo Lubej, neodvisni finančni svetovalec Finančnega centra d.o.o., strokovnjak na področju naložbenih financ, svetovalec in podjetnik svetuje, da za začetek poskusite voditi kontrolo svojih lastnih stroškov in prihodkov s pomočjo tabel.

Kako prihraniti?

»Prvi in edini nasvet za vsakogar, ki začne služiti denar, je, da si ustvari dovolj veliko denarno rezervo, katere namen je varovalo v obdobjih »nesluženja« denarja, izgube prihodkov, službe, dela, posla ali menjave tega,« pravi Igor Mujdrica. Že s tem, da se navadite 10 % svojih zaslužkov prihraniti. Varčevanje je po mnenju Igorja Mujdrica ključno vseskozi, a še bolj kot to je pomembno ustvarjanje dodatnih oziroma povečevanje obstoječih prihodkov.

Kam vlagati zaslužen denar in prihranke?

Mladi svoje prve zaslužke dobite večinoma s študentskim delom, že takrat pa si v mislih med drugim postavljate vprašanje tudi o tem, kam vlagati zaslužen denar. Če ste finančno dobro pismeni in ste prepričani v svoje delo, lahko vlagate v finančne produkte, pri čemer imejte v mislih, da na trgu lahko najdete ogromno finančnih produktov, ki pa v resnici niso nujno tako dobri. Indeksni skladi so uspešen primer, ki poleg odličnih donosov (zaradi izjemno nizkih stroškov upravljanja) prinašajo tudi dividende. Če je vaše finančno znanje nepopolno, vam ostaneta za vlaganje vašega denarja še dve možnosti, in sicer:
– vlaganje v lastno podjetje,
– vlaganje v znanje.

Dodatni viri dohodkov

Ker imate mladi v času študija vedno premalo denarja, čakajo pa vas tudi večje investicije, si lahko ustvarjate dodatne vire dohodkov. Dodatni viri prihodkov naj bodo izhodišče za vsakogar, saj je zgolj služenje denarja lahko izredno pusto in dolgoročno nerazvojno, če ob tem ni prave usmeritve in dopolnjevanja znanj, ki jih je posameznik že v osnovi želel pridobiti in/ali se specializirati v njih, meni Mujdrica. 

Poskrbite za finančno varnost v prihodnosti

Mladi si danes težje izgradite osebno finančno varnost, samostojnost in svobodo zaradi razmer na trgu. Lahko pa si tovrstne elemente postavite za cilj. Igor Mujdrica pravi, da je finančna varnost v najboljšem pomenu lahko zgolj finančna stabilnost. Če posameznik ni polno prilagodljiv in pripravljen na spremembe, ki mu nemalokrat celo spreobrnejo celotno življenjsko smer, ki si jo je zadal v določenem trenutku, nikakor ne more računati na finančno svobodo. Finančno svoboden pa je po njegovem mnenju tisti, ki dela, kar ga v določenem trenutku veseli, ki s svojim delom dodaja vrednost trgu, družbi, okolju in posledično sebi, se nenehno dopolnjuje, izobražuje in nadgrajuje pridobljene veščine.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR