Nega kože pozimi

Kozmetičarka Ana Bajraktarević opozarja, da moramo v zimskih mesecih paziti, da se nam koža zaradi mraza in centralnega ogrevanja preveč ne izsuši. Redno jo je treba vlažiti, pred odhodom ven pa jo moramo zaščititi s kremami tipa V/O.

Kreme so sestavljene iz oljne (nepolarne) in vodne (polarne) osnove. Glede na strukturo mešanice ločimo dva tipa emulzije – olje v vodi (O/V), kjer voda obdaja drobne kapljice olja, in voda v olju (V/O), kjer je ravno obratno. Večina krem in podobnih kozmetičnih izdelkov je emulzija tipa O/V, saj je ta tip lahkotnejši in lažji. Emulzije tipa V/O se navadno izdeluje samo za točno specifične potrebe, npr. kreme za dojenčkove ritke, kreme za določene vrste dermatitisa ipd.

Z nežnim pilingom odstranimo poroženelo – odmrlo plast kože. Koža postane gladka, mehka, sveža in pripravljena na boljše vpijanje olj, negovalnih krem in mask. Z rednim pilingom bo vaša koža pripravljena na obremenitve, ki jih prinaša vsakdanjik in se bo hvaležno odzvala kot manj suha, prijetnejša na pogled in otip. Piling lahko delamo skozi celo leto, najbolj priporočljivo je pred poletjem in pa v jeseni, da kožo pripravimo na zimske dni. Pilinga ne izvajajte več kot trikrat tedensko, izbirate pa lahko med kemičnimi (kisline, za bolj zrelo kožo) in mehaničnimi (z zrnci).

Kaj storimo, da naše ustnice niso razpokane?

Ustnice nimajo svoje kape, rokavic in šala, zato so izjemno občutljive. Ker torej nimajo oljnih žlez, sistema za uravnavanje temperature, njihova poroženela plast pa je izredno tanka, jih lahko mraz, veter in suh pregret zrak neovirano ”napadajo”. Posledice so velika izguba vlage in razpoke. Oblizovanje izsušenih ustnic stanje še poslabša, saj jih slina dodatno razdraži. Ker razpokanost ustnic povzroči tudi pomanjkanje vitaminov skupine B, nam pri odpravljanju težave lahko pomaga pogostejše uživanje jajc, polnovrednih žit, leče, jeter, ledvic, mastnih rib in mlečnih izdelkov.

Potrebujete maščobo, balzam, sredstva za celjenje, skratka nekaj, kar bo zacelilo razpoke in ustnicam povrnilo mehkobo. Izbrano negovalno sredstvo nanašamo čim bolj pogosto ves dan, zvečer pa se še posebej obilno namažemo kar čez rob ustnic. Najbolje je, da si pred spanjem naredite piling ustnic, čez noč pa si jih namažite z debelo plastjo medu.

Kakšni tretmaji so priporočljivi za suho kožo na rokah?

Koža na rokah je namreč tanjša od kože na večini telesa, zato potrebuje več nege in zaščite. Pričnite tako, da redno nosite tople rokavice. Prav tako preprečite izgubo vlage z uporabo nežnih mil, ki kože ne izsušijo. Nego zaključite s kremami za roke ali oljčnim oljem ter naravno kremo za roke brez konzervansov.

Nega kože spomladi

Zima dodobra zaznamuje našo kožo, še posebej na obrazu, saj občutimo suhost zaradi pomanjkanja vlage, to pa posledično vodi do ekcemov, vnetij. Do spremembe naše kožne povrhnjice prihaja predvsem zaradi različnih temperatur ter suhih in ogrevanih prostorov. Koža izgubi vlago in s tem površinske lipide. S tem, ko so ti poškodovani, vlaga izhlapeva in koža se izsuši. Kreme spomladi naj bodo manj goste in ki niso grajene na oljnati osnovi, saj ni treba več zadrževati vlage na koži; naj bodo lahkotnejših tekstur, posebej primerne so kreme v gel teksturah. Spomladi koži privoščimo piling, ki naj bo mehanski ali kemičen, saj bodo po tem postopku tudi izdelki za kožo imeli večji učinek. Če ste imeli pozimi priporočene kremne odstranjevalce, se spomladi priporočajo taki s penečo teksturo, ki odstranijo sebum, kompleksno mešanico lipidov, ki naravno navlaži dlako ali las ter sodeluje pri zaščiti kože. Posebej pozorni moramo biti, še dodaja Bajraktarevićeva, na zaščito pred soncem, ki je najhujši naravni sovražnik kože (glavni krivec za gube).

Čiščenje kože

Čistilna sredstva kože nikakor ne smejo izsuševati in ko jih speremo z vodo, ne smemo imeti občutka zategnjenega obraza. Za pomoč pri vlaženju in čiščenju por lahko posežemo tudi po tonikih ali obraznih maskah, v zimskem času pa je priporočljivo poseči tudi po tekočih podlagah, saj nas te, če izberemo prave, pred zunanjimi vplivi lahko varujejo celo bolje kot marsikatera krema. Ogrce si moramo odstranjevati, saj se lahko zagnojijo in tako nastanejo mozolji. Če so preveč trdovratni, obiščemo kozmetičarko, če pa so res problematični, se obrnemo na dermatologa. Ne poslužujemo se pilinga s trdimi delci, ampak tistega z bolj drobnimi delci, saj lahko tisti večji zaidejo v pore in še poslabšajo stanje. Raje uporabimo po peni za čiščenje kože. Primerni so izdelki z ekstraktom kamilic in salicilno kislino, dodatki etanola ter izopropanola pa delujejo razkuževalno in prijetno hladijo. Tudi sestavina alantoin deluje pomirjevalno.

Koža je podaljšek prebavnega trakta

Na koži se odražajo mnoga bolezenska stanja, pa tudi slabe prehranjevalne navade, opozarja Bajraktarevićeva. Z zdravo, polnovredno in uravnoteženo prehrano bomo naredili ogromno za svoje zdravje in pripomogli tudi k splošnemu stanju svoje kože. Neuravnotežena prehrana v mnogih primerih vodi do hormonskega neravnovesja, to pa se izrazi v mozoljavosti oziroma aknah. Tudi pomanjkanje fizične aktivnosti je vidno na koži. Bolj kot posameznik teži k zdravemu načinu življenja, bolj zdravo in lepšo kožo bo imel. Dejavniki, ki negativno vplivajo na stanje naše kože, so pravzaprav tisti dejavniki, ki najbolj vplivajo na naše splošno zdravstveno stanje, npr. kajenje, alkohol, onesnažen zrak in pesticidi v hrani. V primeru, da se na koži pojavijo kakršne koli anomalije, ki jih ne uspemo sanirati z običajnimi ukrepi, pa pomoč poiščimo pri dermatologu, še dodaja Ana Bajraktarević.

Nasvet oz. recept za peeling kože, ki si ga lahko naredimo sami doma. Znano je, da kar je dobro za v želodec, je dobro za na kožo, tako da lahko mirne duše sami najdemo sestavine za piling.

Piling za obraz je lahko mešanica koruznega zdroba, kančka limoninega soka in oljčnega olja. Piling za telo pa je mešanica grobe soli in oljčnega olja. Tudi tu lahko kanete nekaj kapljic limoninega soka, ki razstruplja kožo in ji povrne sijaj.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR